DÜTF Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı

FARMAKOLOJİ ANA BİLİM DALI

TARİHÇE

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı 1969 yılında kurulmuştur. Anabilim Dalı dersleri Ankara Üniversitesi ve daha sonra Bursa Uludağ Üniversitesi öğretim üyelerinin katkıları ile yürütülmüştür. Öncesinde farklı Bilim Dallarından öğretim üyelerinin yürüttüğü Anabilim Dalı Başkanlığı görevini 1985-1994 yılları arasında Prof.Dr.Tülin SÖYLEMEZOĞLU,1994-1996 yılları arasında Prof.Dr.Güner ULAK ve 1996-2008 yılları arasında Prof.Dr.Ramazan ÇİÇEK yürütmüştür. 2009 yılında Yüksek Öğretim Kurulu tarafından Anabilim Dalının adı Tıbbi Farmakoloji olarak değiştirilmiştir.

Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanlığını 2008 yılından beri Prof.Dr.Meral ERDİNÇ yürütmektedir. Anabilim dalı bünyesinde İnvivo ve invitro olarak deney hayvanlarında ilaç çalışmalarının (izole organ çalışmaları ve Langendorf ile izole böbrek ve kalp çalışmaları) yapıldığı Farmakoloji laboratuvarı, moleküler düzeyde (western-blot vb) analizlerin yapıldığı laboratuvar ve hayvan davranış deneylerinin yapıldığı ( deneysel stres, depresyon,Alzheimer gibi konularda (ethovisionXT video tracking system) kullanılarak elevated plus maze, passive avoidence, open field, Forced swimming test vb testlerin uygulandığı psikofarmakoloji laboratuvarı olmak üzere 3 laboratuvar bulunmaktadır.

Anabilim Dalında halen görevli üç öğretim üyesi tarafından Tıp Fakültesi Dönem I, II, III Farmakoloji lisans dersleri ve Dönem IV klinik Farmakoloji staj dersleri, Diş Hekimliği Farmakoloji  lisans dersleri verilmektedir. Ayrıca Sağlık Bilimleri Enstitüsüne bağlı olarak Doktora ve Yükseklisans programları yürütülmektedir. Halen programda kayıtlı 10 lisansüstü öğrencinin ders programları ve tez çalışmaları devam etmektedir.

Tıbbi Farmakoloji Tıpta Uzmanlık programı kapsamında asistanların uzmanlık eğitimleri rotasyonları ve tez çalışmaları yürütülmektedir. Halen Uzmanlık programına kayıtlı bir Araştırma görevlisi bulunmaktadır.

Ana Bilim Dalı Başkanı :  Prof.Dr. Meral ERDİNÇ

Akademik Kadro :