DÜTF Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı

Göğüs Hastalıkları A.B.D.

Diyarbakır Tıp Fakültesi 1966-67 eğitim-öğretim yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne bağlı olarak açılmıştır. Diyarbakır Tıp Fakültesi 1969 yılında Diyarbakır’a taşınmıştır.1970 yılında Göğüs Hastalıkları bölümüne 5 asistan alınarak uzmanlık eğitimi verilmeye başlanmıştır. Uzmanlık eğitimi; aynı zamanda hastanenin baştabiplik görevini de yapan Prof. Dr. Selahattin YAZICIOĞLU ile GATA’dan emekli Kıdemli Albay Doç. Dr. Kemal BALCI tarafından verilmeye başlanmıştır. 1981 yılına kadar Diyarbakır Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nde uzmanlık eğitimi uygulaması yapılmıştır. 1981 yılında yeni eğitim araştırma hastanesi faaliyete geçince Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi (DÜTF) Göğüs Hastalıkları Bölümü kampüse taşınmıştır. 1982 yılında Prof. Dr. Selahattin YAZICIOĞLU emekli olmuştur. 1988-1992 yılları arasında arasında Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı Başkanlığını Prof.Dr. Recep IŞIK yapmıştır.  1992 yılında Göğüs Hastalıkları Bölümü Dahiliye’den ayrılarak Anabilim Dalı Başkanlığına dönüşmüştür. 1992-2004 yılları arasında bölüm başkanlığını Prof. Dr. Mehmet COŞKUNSEL yapmıştır. 2004 yılından beri Anabilim Dalı başkanlığı görevini Prof. Dr. Füsun TOPÇU yapmıştır,  Anabilim Dalı başkanlığı görevini Prof. Dr. Gökhan KIRBAŞ yürütmektedir.

2010 yılı itibariyle Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Anabilim Dalı’nda eğitim ve öğretim faaliyetleri 10 öğretim üyesi tarafından verilmektedir. Bölümümüz 8 spesifik tüberküloz, 4 uyku bozukluğu, 9 yoğun bakım ve 34 diğer yataklar olmak üzere toplam 55 yatak kapasitesine sahiptir.

Anabilim Dalımız bünyesinde;
1- Video fiberoptik bronkoskopi ünitesi
2- Solunum fonksiyon laboratuvarı
3- Toraks USG ve plevral işlemler odası
4- Solunumsal yoğun bakım ünitesi (2006 yılında kuruldu ve 9 yoğun bakım yatağıyla hizmet verilmektedir)
5- Uyku bozuklukları merkezi (2004 yılında 4 yataklı olarak kuruldu ve halen 2 yatak aktif hizmet vermektedir)
6- Göğüs hastalıkları ve TB polikliniği
7- Sigara bırakma polikliniği bulunmaktadır.
Günlük ortalama 50 hastaya ayaktan poliklinik hizmeti verilmektedir.

Ana Bilim Dalı Başkanı : Prof.Dr. Gökhan KIRBAŞ

Akademik Kadro :