DÜTF Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı

GENEL BİLGİLER

Eski Yunan dilinde "çocuk" anlamına gelen "paidos" sözcüğünden üretilmiş olan "pediatri" teriminin bile ilk defa 1872 yılında tıp diline girmesinden de anla­şılacağı gibi "pediatri", iç hastalıkları, cerrahi, obs­tetri gibi alanlara kıyasla "genç" bir tıp dalıdır.

Sultan II. Abdülhamid'in kızı Hatice Sultan'ın difte­riden ölmesinden sonra, 1901 yılında açılan, bugün Şişli Çocuk Has­tanesi olarak bilinen, o zamanki adıyla "Hamidiye Etfal Hastahane-i Alisi", ülkemizdeki ilk çocuk has­tanesidir. O yıllarda ülkede henüz pediatri alanında yetişmiş hekim yoktur. Çocuklar yenidoğan ve süt çocukluğu dönemlerinde kadın-doğum hekimleri, daha büyükler erişkin hekimlerince bakılmaktadır. Bu kapsamda uzmanlık dalları Kadın Hastalıkları ve Doğum olmakla birlikte, anne ve çocuk sağlığı hiz­metleri ve eğitimi alanında önemli katkılar yapmış olan Besim Ömer Akalın (1862-1940) ve Asaf Der­viş Paşa'yı (1868-1928) anmamız gerekir.

Birimimiz yenidoğan döneminden ergenlik dönemine kadar olan süreçte çocuklarımızın sağlıklarının korunması, hastalıklarının tanı ve tedavisi ile ilgilenen anabilim dalıdır. Kliniğimiz, kurulduğu 1970 yılından beri 200 ün üzerinde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı yetiştirmiş olup, halen 29 araştırma görevlisi uzmanlık eğitimlerini sürdürmektedir. Haftanın üç günü (Salı, Çarşamba, Perşembe) düzenli olarak (12:45 – 13:30) eğitim toplantıları yapılmaktadır. Bununla birlikte her ay düzenli olarak Kadın Doğum Hastalıkları Anabilim Dalı ile Yenidoğan konusunda seminer düzenlenmektedir.

Ana Bilim Dalı Başkanı   :  Prof. Dr. Ayfer Gözü PİRİNÇÇİOĞLU

Akademik Kadro:

1. Prof.Dr. Yusuf Kenan HASPOLAT (Çocuk Acil-Çocuk Endokrinolojisi-Çocuk Yoğun Bakım-Gelişimsel Pediatri)
  2. Prof.Dr.Murat SÖKER

(Çocuk Hemataolojisi-Onkoloji)

1. Prof.Dr. Ayfer Gözü PİRİNÇÇİOĞLU
  2. Prof.Dr. Mustafa TAŞKESEN
  3. Doç.Dr. İlyas YOLBAŞ
  4. Doç.Dr.Velat ŞEN
  5. Doç.Dr. Alper AKIN
  6. Doç.Dr. Sabahattin ERTUĞRUL

(Yeni Doğan-Neonatoloji)

1. Doç.Dr. Fesih AKTAR
  2. Dr.Öğr.Üyesi Kamil YILMAZ
  3. Dr.Öğr.Üyesi Veysiye Hülya ÜZEL(Çocuk Hemataolojisi-Onkoloji)
  4. Dr.Öğr.Üyesi İbrahim DEGER
  5. (Yeni Doğan-Neonatoloji)
  6. Dr.Öğr.Üyesi Edip ÜNAL

(Çocuk Endokrinoloji ve metabolizma)

1. Dr.Öğr.Üyesi Mehmet TÜRE
  22. Dr. Hasan ZAN
  23. Dr.Erva Nur ŞAHİN
  24. Dr. Halil SAĞIR
  25. Dr. Dilek ERDEM ÇELİK (Kadrosu Sağlık Bak.)
  26. Dr.Ozan KAPÇAY
  27. Dr. Mehmet Kadri TOY
  28. Dr. Mehmet sedik AYDIN
  29. Dr. Cihan ÖNDER
  30. Dr. Hikmet İÇEN
  31. Dr. Derya ÇAĞIRAN
  32. Dr. Çetin ESMER
  33. Dr. Zuhal KOÇ
  34. Dr. Amine AKTAR KARAKAYA (Çocuk Endokrinolojisi)
  35. Dr.Hadi KIZMAZ
  36. Dr.Cihan AKAY (16/Ç)
  37. Dr. Aslı BEŞTAŞ(Çocuk Endokrinolojisi)
  38. Dr. Tuğçe TATAR ARIK
  39. Dr.Şeyhmus YAVUZ
  40. Dr. Kadri YAMAN
  41. Dr. Ömer Serhat DAĞ
  42. Dr. Ferat ELİK
  43. Dr. Emrah YILDIZ
  44. Dr. Bilal SERTAKAN
  45. Dr.Merve ÖZBEY KAVAK
  46. Dr. Sibel TANRIVERDİ ( Neonatoloji)
  47. Dr. Ruken YILDIZ CENGİZ
  66. Dr.Yönal KARASU
  67. Dr. Sümeyye GÜNEŞ

Ana Bilim Dalı Kuruluşu:

D.Ü.T.F. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği 1970 yılında kurulmuştur. İlk Başkanı ve Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sadık Apaktır. Fiskayası Semtine yakın Eski Doğumevinin bitişik İdare Binası ve yanına kurulan bir adet deprem barakasında 10 yıl süreyle Bölge Halkına Devlet Hastanesi Hizmetleri de dahil, hizmet vermiştir.
1980 Yılında Dicle Üniversitesi Kampüsündeki Hastane binasının 8. katına taşınarak 2010 yılına kadar bu binada 30 yıl konuşlanmıştır.
2010 yılında Dicle nehri kenarındaki düzlükte, Üniversitemiz giriş yolunda inşa edilen yeni Çocuk Hastanesi binasına taşınmıştır.

Mezuniyet öncesi eğitim:

Tıp Fakültesi Öğrenci Eğitiminde, Dönem 3 teorik, Dönem 4 Teorik ve Pratik (klinik içinde uygulamalı tanı ve tedavi yaklaşımı), dönem 6 öğrencileri ise İntern Doktor eğitimi almaktadır.

Mezuniyet sonrası eğitim:

Araştırma görevlileri Eylül ve Nisan aylarında yapılan TUS sınavı ile alınmaktadır. Uzmanlık eğitimi süresi 4 yıldır ve başlangıç döneminde 2 ay adaptasyon süreci ardından sorumlu kıdemli asistan ile 12 nöbet tutulurken bu sayı baş asistanlık tarafından belirlenmektedir. Eğitim süresince asistanlar tüm klinik, poliklinik, rotasyon birimlerinde gereken kıdemde çalışmakta bununla birlikte haftanın üç günü seminer ve haftanın beş günü klinik içi toplantılara katılmaktadır. Her yıl önceden belirlenen tarihlerde baş asistanlığın uygun gördüğü asistanlar yurt içi ve/veya yurt dışı kongre, kurs, sempozyum gibi bilimsel faaliyetlere aktif olarak katılabilmektedir.

İletişim :

Birim İletişim Bilgileri