DİCLE ÜNİVERSİTESİ'NDE TSE DIŞ TETKİK AÇILIŞ TOPLANTISI (08.04.2025) GERÇEKLEŞTİRİLDİ


11.04.2025


Dicle Üniversitesi’nde, TS EN ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi Belge Yenileme Tetkiki kapsamında açılış toplantısı düzenlendi. 15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezi Orhan Asena Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya; Rektör Prof. Dr. Kamuran Eronat, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Aytaç Coşkun, Prof. Dr. Mehmet Siraç Özerdem, Prof. Dr. Velat Şen, Genel Sekreter Doç. Dr. Mustafa Uğurlu Arslan, TSE Baş Tetkikçisi Erol Kaygı ile Tetkikçiler Gülem Biten Hatip ve Tuğba Çakır, Kalite Komisyonu Üyeleri, dekanlar, akademisyenler ve idari personel katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Kalite Geliştirme Koordinatörü Prof. Dr. Hasan Bayındır, üniversitenin kalite serüvenine dair kapsamlı bir sunum gerçekleştirdi. Bayındır, kalite odaklı çalışmaların 2000’li yıllarda başladığını ve 2004 yılında Bologna Süreci’ne geçişle birlikte, ders bilgi paketlerinin hazırlanarak standartlaşma sürecinin ilk adımlarının atıldığını belirtti. 2010’lu yıllarda akademik kalite değerlendirme çalışmalarıyla süreçlerin daha sistematik hale geldiğini vurgulayan Bayındır, 17 Mart 2017 tarihinde Kalite Komisyonu Yönergesi’nin kabul edilmesiyle Kalite Geliştirme Koordinatörlüğü’nün kurulduğunu ve Kalite Komisyonu’nun oluşturulduğunu ifade etti.

Bu süreçte TSE iş birliğiyle temel kalite eğitimi, risk tabanlı proses yönetimi ve iç tetkik gibi eğitimlerin alındığını; 2018 yılında Kalite El Kitabı’nın hazırlanarak tüm süreçlerin yapılandırıldığını belirten Bayındır, 27 Haziran 2019’da üniversitenin ilk kez ISO 9001:2015 belgesi almaya hak kazandığını, süresi dolan belgenin 2022 yılında yenilendiğini ve 2025 yılı Mayıs ayında yeniden yenilenmesi planlanan belge için TSE tetkik ekibinin bugün çalışmalarına başladığını aktardı. Kalite süreçlerine katkı sunan tüm paydaşlara teşekkür ederek tetkik sürecine başarılar diledi.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Siraç Özerdem ise üniversitenin tarihçesi ve akademik-idari yapısı hakkında bilgi verdi. Özerdem, üniversite yönetiminin kalite yönetim sistemine olan güçlü bağlılığını vurgulayarak, bu dış tetkikin Dicle Üniversitesi'nin köklü kalite altyapısını daha da ileriye taşıyacak önemli bir adım olduğunu ifade etti. Tüm birimlerin sürece tam uyumla katkı sunacağını ve iş birliği içinde hareket edeceğini belirtti.

Rektör Prof. Dr. Kamuran Eronat da konuşmasında, üniversitenin kalite yolculuğunda bugüne kadar elde ettiği başarıları memnuniyetle karşıladığını ifade etti. Kalite süreçlerinin tüm birimlerde titizlikle planlanarak uygulandığını belirten Eronat, bu çalışmaların üniversitenin kurumsal gelişimine önemli katkılar sağladığını dile getirdi. Hedeflerinin Dicle Üniversitesi’ni yalnızca bölgesinde değil, ulusal ve uluslararası düzeyde de saygın ve örnek bir yükseköğretim kurumu haline getirmek olduğunu vurgulayan Rektör Eronat, dış tetkik sürecinin bu hedeflere ulaşmada yol gösterici olacağını söyledi.

TSE tetkik ekibi adına konuşan Baş Tetkikçi Erol Kaygı ile Tetkikçiler Gülem Biten Hatip ve Tuğba Çakır, tetkik sürecinin tüm aşamalarının şeffaflık, tarafsızlık ve yapıcılık ilkeleri çerçevesinde yürütüleceğini belirttiler.

 


Fotoğraf Galerisi