Veteriner Fakültesi Kuruluş ve Tarihçe

 

                                           

  

 

DİCLE ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ TARİHÇESİ

Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi (DÜVF) 11 Temmuz 1992 tarih ve 21281 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 3837 sayılı Kanun uyarınca kurulmuştur. Fakülteye ilk olarak 1993-1994 Eğitim-Öğretim Yılında 10 kız ve 21 erkek olmak üzere toplam 31 öğrenci kayıt yaptırmış ve DÜVF ilk mezunlarını 1998 yılında vermiştir.  Üç bölüm ve 15 anabilim dalından oluşan Fakültede o yıllarda aralarında dekanın da yer aldığı üç profesör, iki doçent ve beş araştırma görevlisi kadrosu ile eğitim-öğretim faaliyetlerine başlamıştır. İlk yıllar fakültenin fiziki kapasite sorunu nedeniyle dersler Dicle Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi binasında yer alan üç dershanede yürütülmüştür.

Dicle Üniversitesi yerleşkesi içerisinde 1994 yılında temeli atılan Veteriner Fakültesi binasının tamamlanmasının ardından 2001 yılında şu anki fakülte binasına taşınılmıştır. Yükseköğretim Genel Kurulunda alınan 3 Haziran 2005 tarihli karar sonrasında Fakültede bölüm sayısı üçten beşe (“Temel Bilimler”, “Klinik Öncesi Bilimler”, “Klinik Bilimler”, “Zootekni ve Hayvan Besleme” ve “Gıda Hijyeni ve Teknolojisi”) çıkarılmıştır.

Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi araştırma görevlileri ilk zamanlarda lisansüstü öğrenimlerini Dicle Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Tıp Fakültesinin Temel Bilimleri birimlerinde veya Elazığ, Ankara ve İstanbul gibi farklı şehirlerde bulunan üniversitelerin sağlık bilimleri enstitülerinde yaparken günümüzde  Dicle Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde 11’i doktora (Dölerme ve Suni Tohumlama, Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları, Veteriner Anatomi,  Veteriner Besin/Gıda Hijyeni ve Teknolojisi, Veteriner Biyokimya, Veteriner Cerrahi, Veteriner Doğum ve Jinekoloji, Veteriner Farmakoloji ve Toksikolojisi, Veteriner Histoloji ve Embriyoloji, Veteriner İç Hastalıkları, Veteriner Zootekni), altısı yüksek lisans (Laboratuvar Hayvanları, Veteriner Besin/Gıda Hijyeni ve Teknolojisi, Veteriner Cerrahi, Veteriner Doğum ve Jinekoloji, Veteriner Histoloji ve Embriyoloji, Veteriner İç Hastalıkları) olmak üzere toplam 17 alanda lisansüstü eğitim programı bulunmaktadır.

Fakültede poliklinik hizmetleri önceleri kampus alanı içerisinde ayrılan müstakil tek katlı bir binada yürütülmüş, 2001 yılında fakültenin kendi binasına taşınmasının ardından fakültenin yanında inşa edilen yapıda poliklinik hizmetlerine devam edilmiştir. Dicle Üniversitesi “Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi” için 2018 yılında ruhsat almıştır. Üniversite yerleşkesinde Veteriner Fakültesi yanında kurulması planlanan yeni bir hayvan hastanesinin temeli ise 2024 yılında atılmış olup inşaatı halen devam etmektedir.

Veteriner Fakültesi bünyesinde 2012 yılında “Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Eğitim Araştırma ve Uygulama Çiftliği” kurulmuştur. Çiftlikte kurulan koyun yetiştiriciliği ve manda yetiştiriciliği üniteleri ile öğrencilere ve araştırmacılara eğitim, araştırma ve uygulama yapma olanağı sağlanmaktadır.

Dicle Üniversitesi ile “Dicle Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi” arasında 2018 yılında imzalanan iş birliği protokolü çerçevesinde veteriner fakültesi öğretim elemanları tarafından çeşitli yaban hayvanlarının (kızıl şahin, puhu, paçalı baykuş, yeşil sırtlı balıkçıl kuşu, flamingo, sürüngenler, dağ keçisi, sansar, kurt, tilki, karaca gibi) rehabilitasyon ve tedavileri yapılarak yaşam alanlarına geri bırakılmaktadır.

Günümüzde kapalı alanı 13.772.m2 olan veteriner fakültesinde 200 kişilik 1 adet konferans salonu, 35 kişilik bir amfi, 40 kişilik 2 adet, 77 kişilik 3 adet ve 100’er öğrenci kapasiteli 2 adet dershane bulunmaktadır. Fakültede lisans öğrencilerinin uygulamalı dersleri için 35 adet öğrenci ve araştırma laboratuvarları, idari birimler, öğretim elemanlarının çalışma ofisleri, çay ocağı, öğrenci kantini, bilgisayar ve çalışma odaları bulunmaktadır. Fakültede 2019 yılında kurulan Atçılık ve Hipoterapi ünitesinin yanı sıra Besin/Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümüne bağlı olarak Süt Ürünleri İşletmesi faaliyet göstermektedir.

Fakültenin yayın organı olan “Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi” yayın hayatına 2008 yılında başlayan uluslararası alan indeksli hakemli bir dergidir. Dergi 2018 yılında ULAKBİM TR Dizin ve Türkiye Atıf Dizinine, 2024 yılında ise CABI Full Text, Eurasian Scientific Journal Index, Scientific Indexing Services (SIS), Academic Resource Indexing (ResearchBib), Asian Science Citation Index atıf dizinlerine girmiştir. Dergi, haziran ve aralık aylarında olmak üzere yılda iki kez online olarak yayımlanmaktadır.

Kuruluşundan günümüze kadar 1014 mezun veren Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesinde 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı itibariyle 629 kayıtlı öğrenci bulunmaktadır. Fakültede beş bölüm ve 23 anabilim dalında 26 profesör, 13 doçent, 11 doktor öğretim üyesi, 7 araştırma görevlisi ve 1 öğretim görevlisi olmak üzere toplam 58 akademik personel eğitim- öğretim, araştırma ve yayın etkinliklerini sürdürmektedir.

 

  

 Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanları

         


                                                                                                       

   Prof. Dr. Ömer METE                         Prof. Dr. E. Savaş HATİPOĞLU                                     Prof. Dr. Servet SEKİN                 

       

           (1993-2000)                                              (2000-2008)                                                           (2008-2008)

             

                                                                                                                                                    

   Prof. Dr. Abdurrahman ŞENYİĞİT              Prof. Dr. Sema GÜRGÖZE                                    Prof. Dr. Aydın KETANİ 

             (2008-2009)                                                (2015-2016)                                                        (2016-2021)

                              

                                                    

                                                                                  

       Prof. Dr.Aydın VURAL                                Prof. Dr. Sadık YAYLA

            (2021-2024)                                                 (2024-Halen)