DEKANIN MESAJI

 
          Sevgili Öğrenciler,

Veteriner hekimliği, insanlık tarihinde ilk evcilleştirilen hayvan ile başladığı kabul edilen yaklaşık 20000 yıl öncesine dayanan köklü mesleklerden birisidir. Veteriner hekimler mesleklerinin icrası sırasında sadece hayvan sağlığını korumakla kalmayıp, aynı zamanda hayvanlardan insanlara bulaşabilen hastalıkların (zoonoz hastalıklar) önlenmesi için de etkin bir role sahiptir. Ayrıca, özellikle çiftlikten çatala kadar geçen tüm süreçte gıda güvenliğinin sağlanması ve halk sağlığının korunması gibi önemli birçok alanda görev ve sorumluluk alırlar. Bununla birlikte hayvan refahının korunması, hayvan yetiştiriciliğinde verimliliğin artması ve ekosistemin korunmasına ciddi katkı sağlarlar. Günümüzde önemli bir yere sahip olan tek tıp/tek sağlık anlayışı, beşeri ve veteriner hekimler ile birlikte diğer sağlık mensuplarını da kapsayan bir terim olmakla beraber hayvanlardan insanlara geçebilen ve halk sağlığı açısından tehdit oluşturan hastalıkların kontrolü esasına dayanır. Dolayısıyla Tek Tıp/Tek Sağlık, Tek Dünya/Tek Sağlık gibi uluslararası düzeyde kabul gören yaklaşımlara uygun bir sistemin oluşturulması ve birlikteliğin sağlanması, veteriner hizmetlerinin iyi bir şekilde sunulması ile mümkündür.

Ülkemizdeki önemli fakülteler arasında yer alan Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi, bünyesinde bulundurduğu 5 bölüm ve 23 anabilim dalının yanı sıra sahip olduğu “hayvan hastanesi”, eğitim, araştırma ve uygulama çiftliği bünyesinde “koyunculuk ve manda yetiştiriciliği üniteleri”, “süt ürünleri işletmesi” gibi farklı birimler ile 30 yıllık bir akademik birikim, donanım ve tecrübeye sahiptir. Ayrıca, sahip olduğumuz Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi ulusal ve uluslararası dizinlerce taranmakta olup, dergimizde yıl içerisinde çok sayıda makale yayınlanmaktadır. Diğer taraftan, fakültemiz akreditasyon bilinci ve sorumluluğunda hareket ederek bunu kendisine misyon edinmiş ve akredite olmak için gerekli olan akreditasyon sürecini başlatmıştır.

Diyarbakır, büyükbaş hayvan sayısı ve küçük baş hayvan sayısında Türkiye’de ilk 5 şehir arasında yer almaktadır. Manda sayısı göz önüne alındığında ise bazı yıllar 1, bazı yıllar 2. sırada yer alan önemli büyükşehirlerden birisidir. Bunun yanı sıra ciddi bir pet hayvan varlığına sahiptir. Hayvan türü ve potansiyeli fazla olan böyle bir şehirde yer alan fakültemiz öğrenci odaklı bir eğitim-öğretim sistemini benimsemiştir ve bu eğitim-öğretim sürecinde sosyal hayatın desteklemesinin yansıra öğrenci kulüp ve topluluklarına da önem vermektedir. Her bir öğrencimizin alacağı 5 yıllık eğitimin sonunda güçlü ve donanımlı bir mesleki yeterliliğe sahip veteriner hekimleri yetiştirmek arzusu içerisindeyiz. Meslek veya sektördeki başarılarıyla örnek teşkil eden pek çok öğrenci veya mezunumuz vardır. Fakültemizde sunduğumuz eğitim ve imkanlarla bu sayı ve örneklerin daha da artacağına inanıyorum. Sizleri Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesinin bir üyesi olmanızdan dolayı tebrik ediyor, eğitim öğretim hayatınızda başarılar diliyorum. Sevgi ve saygılarımla.

Prof. Dr. Sadık YAYLA

        DEKAN