TARİHÇE
Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Klinik öncesi Bilimler bölümünde yer alan Su Ürünleri ve Hastalıkları Anabilim Dalı 2018 yılında kurulmuştur.
ANABİLİM DALI HAKKINDA
Su ürünleri yetiştiriciliği, su ürünleri hastalıklarının teşhisi, tedavisi ve koruyucu hekimlik konularında deneyimli Veteriner Hekimler yetiştirerek ülkemizde ve dünyada hızlı bir gelişim göstermekte olan su ürünleri sektörüne kazanımlarını sağlamak, özellikle halk sağlığını tehdit eden su ürünleri kaynaklı zoonozları ve ciddi ekonomik kayıplara sebep olabilen bazı hastalıkları kontrol altına alarak ülkemizde bu konularda oluşturulabilecek koruma kontrol programlarına katkı sağlamak, sektör ile sürekli iş birliği içerisinde olarak yaşadıkları sorunlara kalıcı çözümler üreterek hem sektöre hem de bilim dünyasına katkıda bulunmaktır.
ÇALIŞMA ALANLARI
Anabilim Dalımızda; kültürü yapılan deniz ve tatlı su balık ve akvaryum balık türlerinin bakteriyel, viral, mantar ve paraziter hastalıkları, hastalıklardan korunma ve kontrolü, balık üretim işletmelerinin hijyeni, kabuklu su ürünleri hastalıkları, yumuşakça türlerinin hastalıkları, beslenmeden kaynaklanan su ürünleri hastalıkları, çevresel etkenlerden görülebilen hastalık durumları, zoonotik etkenler ve etkileri, balık immünolojisi, moleküler teknikler konularında araştırma ve eğitim yapılmakta olup, konuları geliştirmeye yönelik teorik ve pratik uygulamalarda gerçekleştirilmektedir.
YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR
T.C. Kalkınma Bakanlığı Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Projesi
PROJE ADI
: Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Gökkuşağı Alabalığı İşletmelerinde Bakteriyel Enfeksiyonların Araştırılması İklimin Bu Enfeksiyonlar Üzerine Etkisinin Tespiti ve SAğlıklı İşletmeciliğin Teşvik Edilmesi
YÜRÜTÜCÜ: Doktor Öğretim Üyesi Filiz ÖZCAN
DUYURULAR
8 Kasım 2019
Fakültemiz 3. Sınıf Öğrencileri, Su Ürünleri ve Hastalıkları dersi kapsamında Dr. Öğr. Üyesi Filiz ÖZCAN başkanlığında Silvan’da bulunan alabalık tesislerine düzenlenen teknik geziye katılarak uygulama yaptılar. Üretim kapasitesi yüksek bir tesiste ders uygulaması yapan öğrenciler bu ders kapsamında balıklar, balık yetiştirilen alanlar, balık yetiştiriciliği, balıkların beslenmesi konusunda uygulamalı eğitim aldılar.