BESİN-GIDA HİJYENİ VE TEKNOLOJİSİ ANABİLİM DALI
TARİHÇE
ANABİLİM DALI HAKKINDA
Besin/Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Veteriner Fakültemizde insan tüketimine sunulan hayvansal gıdaların üretim teknolojileri (sucuk, pastırma, salam, sosis, süt, yoğurt, peynir vb), gıda güvenilirliği, gıda hijyeni, et muayenesi, veteriner halk sağlığı ve gıdaların analizleri konusunda faaliyet yürütmektedir.
Anabilim Dalımız halk sağlığı ve hayvan sağlığı açısından yetkin, iyi eğitimli ve uygulama becerisine sahip veteriner hekimler yetiştirmeyi amaç edinmiştir.
Gıda sektörü tarafından ihtiyaç duyulan nitelikli ara elemanların (usta, usta yardımcısı vb) teorik ve uygulamalı eğitimleri; gıda sektöründe faaliyet gösteren özel ve kamu görevlilerinin gıda hijyeni eğitimleri Anabilim Dalımız tarafından verilmektedir. Bunun yanında Ana bilim dalımız alanında uzman (yüksek lisans ve doktora mezunu) veteriner hekim, gıda mühendisi ve diyetisyenler yetiştirmekte ve araştırma faaliyetleri ile bilimsel gelişime katkı sağlamaktadır.
Anabilim Dalımızda 2004 yılında Gıda Araştırma ve Kontrol Laboratuarı kurularak bölgedeki gıda analiz isteklerine, her yıl artan derecede cevap verilmeye başlanmıştır. Gıda Araştırma ve Kontrol Laboratuar’ımızda mikrobiyolojik, toksikolojik, serolojik ve fiziko-kimyasal gıda analizleri yapılmaktadır. Üniversitemize bağlı öğrenci, memur ve akademik personel yemekhaneleri ile sosyal tesislerin gıda ve hijyen denetimleri Anabilim Dalımız tarafından yapılmaktadır.
Anabilim Dalımızda 2004 yılında gıda mikrobiyolojisi laboratuvarı kurulmuştur.
2006 yılında Avrupa Birliği Komisyonu tarafından desteklenen proje kapsamında Süt ürünleri işleme ünitemiz kurulmuştur.
2010 yılında Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen proje ile Gıda Mikrobiyolojisi laboratuarı hazırlık, ekim, inkübasyon ve yıkama birimleri altında yeniden yapılandırılmıştır. Aynı proje kapsamında PCR laboratuvarı, seroloji-toksikoloji laboratuvarı ve Gıda kimyası laboratuvarları kurulmuştur.
Anabilim Dalımız Tarafından Verilen Dersler
1. Lisans
a.Ders Programları
Kodu
|
Yarıyıl
|
Adı
|
T+U
|
Kredi
|
AKTS
|
BHT301
|
5
|
BESİN HİJYENİ VE TEKNOLOJİSİ(Zorunlu)
|
2+2
|
3
|
5
|
ETM401
|
7
|
ET HİJYENİ VE MUAYENESİ(Zorunlu)
|
2+0
|
2
|
3
|
SUT402
|
8
|
SÜT BİLİMİ VE TEKNOLOJİSİ(Zorunlu)
|
2+0
|
2
|
3
|
EBT501
|
9
|
ET BİLİMİ VE TEKNOLOJİSİ(Zorunlu)
|
1+1
|
1,50
|
2,50
|
VHS501
|
9
|
VETERİNER HALK SAĞLIĞI(Zorunlu)
|
1+0
|
1
|
2
|
SDB201
|
3
|
SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENME(Seçmeli)
|
1+1
|
1,50
|
2,50
|
GKS301
|
5
|
GIDA KALİTE KONTROL SİSTEMLERİ(Seçmeli)
|
1+1
|
1,50
|
2,50
|
GHS301
|
5
|
GIDA ENDÜSTRİSİNDE HİJYEN VE SANİTASYON(Seçmeli)
|
1+1
|
1,50
|
2,50
|
Detaylı ders programına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz
http://www.dicle.edu.tr/NewsDetail.aspx?id=f65e683d-8155-4a76-b1f1-26e4cb79f1f6
b.Sınav Programları
c.Ders İçerikleri
Detaylı ders içeriğine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz
http://obs.dicle.edu.tr/oibs/bologna/start.aspx?gkm=0567366003330337798389203443233303311143732235485344603333632240
2.Yüksek Lisans
a.Ders Programı
-
Dönem Ders Planı Ders Aşaması
|
Ders Kodu
|
Ders Adı
|
Ders Durum
|
T
|
U
|
K
|
AKTS
|
SBE-512
|
Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Yayın Etiği
|
Zorunlu
(Ortak ders)
|
3
|
-
|
3
|
6
|
SBE-509
|
1
Uzmanlık Alan Dersi
|
Seçmeli
|
3
|
-
|
-
|
6
|
VBHT-429
|
Seminer Dersi
|
Seçmeli
|
0
|
1
|
0
|
0
|
VBHT 404
|
Temel gıda kimyası
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
2
|
4
|
VBHT 420
|
Temel gıda analizleri
|
Seçmeli
|
3
|
2
|
4
|
6
|
VBHT 403
|
Temel gıda mikrobiyolojisi
|
Seçmeli
|
2
|
2
|
3
|
5
|
VBHT 407
|
Gıda muhafaza ilkeleri
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
2
|
4
|
VBHT 414
|
Et muayenesi
|
Seçmeli
|
2
|
2
|
3
|
5
|
VBHT 424
|
Moleküler gıda analizleri
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
2
|
4
|
VBHT 421
|
Zoonozlar
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
3
|
4
|
VBHT 422
|
Gıda sanayiinde kullanılan starter kültürler
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
2
|
4
|
VBHT 426
|
Temel beslenme ilkeleri
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
2
|
4
|
VBHT 413
|
Gıda kontaminantları
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
2
|
4
|
VBHT 411
|
Yumurta hijyeni
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
2
|
4
|
VBHT 401
|
Et ve ürünleri teknolojisi
|
Seçmeli
|
2
|
2
|
2
|
4
|
VBHT 402
|
Süt ve ürünleri teknolojisi
|
Seçmeli
|
2
|
2
|
2
|
4
|
-
Dönem Ders Planı Ders Aşaması
|
Ders Kodu
|
Ders Adı
|
Ders Durum
|
T
|
U
|
K
|
AKTS
|
|
SEMİNER Dersi
|
Zorunlu
|
-
|
-
|
-
|
6
|
SBE-509
|
1
Uzmanlık Alan Dersi
|
Seçmeli
|
3
|
-
|
-
|
6
|
VBHT 415
|
Süt ve süt ürünleri analizleri
|
Seçmeli
|
2
|
2
|
3
|
5
|
VBHT 405
|
Gıda güvenliği kalite yönetim sistemleri
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
2
|
4
|
VBHT 408
|
Temel gıda mevzuatı
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
2
|
4
|
VBHT 410
|
Kanatlı eti hijyeni
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
2
|
4
|
VBHT 412
|
Su ürünleri hijyeni ve teknolojisi
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
2
|
4
|
VBHT 416
|
Et ve et ürünleri analizleri
|
Seçmeli
|
2
|
2
|
3
|
5
|
VBHT 417
|
Gıda ambalajlama teknolojisi
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
3
|
5
|
VBHT 418
|
Süt işletmelerinde hijyen ve sanitasyon
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
2
|
4
|
VBHT 419
|
Temel Laboratuar Teknikleri
|
Seçmeli
|
2
|
2
|
3
|
5
|
VBHT 423
|
Su hijyeni
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
2
|
4
|
VBHT 425
|
Gıda makinaları
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
2
|
4
|
VBHT 427
|
Gıda katkı maddeleri
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
2
|
4
|
VBHT 428
|
Gıda kaynaklı viral ve fungal riskler
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
2
|
4
|
VBHT 406
|
Gıda hijyeni ve sanitasyon
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
2
|
4
|
VBHT 409
|
Veteriner halk sağlığı
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
2
|
4
|
-
Dönem Ders Planı Tez Aşaması
|
Ders Kodu
|
Ders Adı
|
Ders Durum
|
T
|
U
|
K
|
AKTS
|
SBE-301
|
TEZ ÇALIŞMASI I
|
Zorunlu
|
-
|
-
|
-
|
30
|
SBE-509
|
Uzmanlık Alan Dersi
|
Seçmeli
|
3
|
-
|
-
|
6
|
-
Dönem Ders Planı Tez Aşaması
|
Ders Kodu
|
Ders Adı
|
Ders Durum
|
T
|
U
|
K
|
AKTS
|
SBE-302
|
TEZ ÇALIŞMASI II
|
Zorunlu
|
-
|
-
|
-
|
30
|
SBE-509
|
Uzmanlık Alan Dersi
|
Seçmeli
|
3
|
-
|
-
|
6
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
b.Sınav Programları
c.Ders İçerikleri
Detaylı ders içeriğine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz
http://obs.dicle.edu.tr/oibs/bologna/start.aspx?gkm=049132200377073668432230355403220234456362762197355753556038960
3.Doktora
a.Ders Programı
-
Dönem Ders Planı Ders Aşaması
|
Ders Kodu
|
Ders Adı
|
Ders Durum
|
T
|
U
|
K
|
AKTS
|
SBE-513
|
1
Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Yayın Etiği
|
Zorunlu
(Ortak ders)
|
3
|
-
|
3
|
6
|
SBE-510
|
2
Uzmanlık Alan Dersi
|
Zorunlu
|
3
|
-
|
-
|
6
|
VBHT-401
|
Gıda Mikrobiyolojisi-I
|
Seçmeli
|
2
|
4
|
3
|
5
|
VBHT-402
|
Gıda Kimyası-I
|
Seçmeli
|
2
|
4
|
3
|
5
|
VBHT-454
|
Seminer Dersi
|
Seçmeli
|
0
|
2
|
1
|
6
|
VBHT-414
|
Gıda Kontrolü ve Analizleri
|
Seçmeli
|
3
|
4
|
4
|
6
|
VBHT-411
|
Moleküler Gıda Mikrobiyolojisi
|
Seçmeli
|
2
|
4
|
3
|
5
|
VBHT-413
|
Su Analizleri
|
Seçmeli
|
2
|
4
|
3
|
5
|
VBHT-406
|
Mikotoksinler
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
2
|
3
|
VBHT-407
|
Gıda Biyoteknolojisi
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
2
|
2
|
VBHT-403
|
Beslenme İlkeleri
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
2
|
3
|
VBHT-404
|
Su ÜrünleriMuayenesi
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
2
|
3
|
VBHT-405
|
Endüstriyel Mikrobiyoloji
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
2
|
3
|
VBHT-408
|
Bal Muayene Metotları
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
2
|
3
|
VBHT-409
|
Yumurta Hijyeni ve Muayenesi
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
2
|
3
|
VBHT-422
|
Süt İşletmelerinde HACCP Uygulamaları
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
2
|
5
|
VBHT-417
|
Kanatlı Eti Muayenesi ve Teknolojisi
|
Seçmeli
|
2
|
4
|
3
|
5
|
VBHT-418
|
Mezbaha Bilgisi ve Et Muayenesi
|
Seçmeli
|
2
|
4
|
3
|
5
|
VBHT-419
|
Et İşletmelerinde HACCP Uygulamaları
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
2
|
3
|
VBHT-420
|
Et Sanayii Hijyeni
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
2
|
3
|
VBHT-451
|
Gıda Alerjisi ve Allergenler
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
2
|
3
|
VBHT-452
|
Probiyotik ve Prebiyotikler
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
2
|
2
|
VBHT-453
|
Starter Kültürler
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
2
|
2
|
VBHT-447
|
Gıda Toksikolojisi
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
2
|
5
|
-
Dönem Ders Planı Ders Aşaması
|
Ders Kodu
|
Ders Adı
|
Ders Durum
|
T
|
U
|
K
|
AKTS
|
|
SEMİNER Dersi
|
Zorunlu
|
|
-
|
-
|
6
|
SBE-510
|
2
Uzmanlık Alan Dersi
|
Seçmeli
|
3
|
-
|
-
|
6
|
VBHT-415
|
Gıda Mikrobiyolojisi-II
|
Zorunlu
|
2
|
4
|
3
|
5
|
VBHT-416
|
Gıda Kimyası-II
|
Zorunlu
|
2
|
4
|
3
|
5
|
VBHT-431
|
Gıda Sanayii atıkları
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
2
|
3
|
VBHT-432
|
Peynir Teknolojisi
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
2
|
3
|
VBHT-433
|
İçme Sütü Teknolojisi
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
2
|
3
|
VBHT-434
|
Tereyağ Teknolojisi
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
2
|
3
|
VBHT-435
|
Dondurma Teknolojisi
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
2
|
3
|
VBHT-436
|
Süt Tozu Teknolojisi
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
2
|
2
|
VBHT-437
|
Yoğurt Teknolojisi
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
2
|
3
|
VBHT-438
|
Salam-Sosis Teknolojisi
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
2
|
2
|
VBHT-439
|
Salamura Et Ürünleri Teknolojisi
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
2
|
3
|
VBHT-440
|
Fermente Et Ürünleri Teknolojisi
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
2
|
3
|
VBHT-428
|
Et Bilimi
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
2
|
5
|
VBHT-429
|
Süt Bilimi
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
2
|
5
|
VBHT-427
|
Gıdalarda Organoleptik Muayene
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
2
|
5
|
VBHT-421
|
Gıda ve Rekombinant DNA Teknolojisi
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
2
|
3
|
VBHT-423
|
Organik Tarım ve Hayvancılık
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
2
|
3
|
VBHT-426
|
Et ve Et Ürünlerinde Histolojik Muayene
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
2
|
3
|
VBHT-442
|
Gıda Mevzuatı
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
3
|
4
|
VBHT-443
|
Çevre ve Veteriner Halk Sağlığı
|
Seçmeli
|
3
|
0
|
3
|
4
|
VBHT-444
|
Gıda Güvenliği Kalite Yönetim Sistemleri
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
2
|
4
|
VBHT-445
|
Gıda Ambalajlama Teknikleri
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
2
|
3
|
VBHT-446
|
Enstrumantal Analizler
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
2
|
5
|
VBHT-448
|
Süt Sanayii Hijyeni
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
2
|
3
|
VBHT-449
|
Konserve Üretim Teknolojisi
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
2
|
3
|
VBHT-450
|
Hayvansal Gıdalarda Veteriner İlaç Kalıntıları
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
2
|
3
|
VBHT-451
|
Gıda Alerjisi ve Allergenler
|
Seçmeli
|
2
|
0
|
2
|
3
|
|
|
|
|
|
|
|
-
Dönem Ders Planı Ders Aşaması
|
Ders Kodu
|
Ders Adı
|
Ders Durum
|
T
|
U
|
K
|
AKTS
|
|
Doktora Yeterlik Sınavına Hazırlık Dersi
|
Zorunlu
|
|
|
-
|
30
|
SBE-510
|
2
Uzmanlık Alan Dersi
|
Seçmeli
|
3
|
-
|
-
|
6
|
-
Dönem Ders Planı Ders Aşaması
|
Ders Kodu
|
Ders Adı
|
Ders Durum
|
T
|
U
|
K
|
AKTS
|
|
Doktora Tez Önerisi Savunma Sınavına Hazırlık Dersi
|
Zorunlu
|
|
|
-
|
30
|
SBE-510
|
2
Uzmanlık Alan Dersi
|
Seçmeli
|
3
|
-
|
-
|
6
|
-
Dönem Ders Planı Tez Aşaması
|
Ders Kodu
|
Ders Adı
|
Ders Durum
|
T
|
U
|
K
|
AKTS
|
SBE-301
|
TEZ ÇALIŞMASI I
|
Zorunlu
|
|
|
-
|
30
|
SBE-510
|
Uzmanlık Alan Dersi
|
Seçmeli
|
3
|
-
|
-
|
6
|
-
Dönem Ders Planı Tez Aşaması
|
Ders Kodu
|
Ders Adı
|
Ders Durum
|
T
|
U
|
K
|
AKTS
|
SBE-302
|
TEZ ÇALIŞMASI II
|
Zorunlu
|
|
|
-
|
30
|
SBE-510
|
Uzmanlık Alan Dersi
|
Seçmeli
|
3
|
-
|
-
|
6
|
-
Dönem Ders Planı Tez Aşaması
|
Ders Kodu
|
Ders Adı
|
Ders Durum
|
T
|
U
|
K
|
AKTS
|
SBE-303
|
TEZ ÇALIŞMASI III
|
Zorunlu
|
|
|
-
|
30
|
SBE-510
|
Uzmanlık Alan Dersi
|
Seçmeli
|
3
|
-
|
-
|
6
|
-
Dönem Ders Planı Tez Aşaması
|
Ders Kodu
|
Ders Adı
|
Ders Durum
|
T
|
U
|
K
|
AKTS
|
SBE-304
|
TEZ ÇALIŞMASI IV
|
Zorunlu
|
|
|
-
|
30
|
SBE-510
|
Uzmanlık Alan Dersi
|
Seçmeli
|
3
|
-
|
-
|
6
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
b.Sınav Programları
c.Ders İçerikleri
Detaylı ders içeriğine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz
http://obs.dicle.edu.tr/oibs/bologna/start.aspx?gkm=020936600333033779832230366483880837798214632194378053556035600
ÇALIŞMA ALANLARI
YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR
Anabilim dalımız tarafından ulusal ve uluslararası ölçekte farklı üniversiteler ile ortak bilimsel araştırmalar yürütülmektedir.
1-
Bal ve diğer gıda maddelerinde Clostridium botulinum ve botulinal nörotoksinlerin Realtime PCR yöntemi ile belirlenmesine yönelik protokol geliştirilmesi
2-
Hayvansal kaynaklı gıda maddelerinde Salmonella serotip dağılımı ve kinolon direnç profilinin araştırılması
3-
Çiftlikten karkasa halk sağlığı açısından önemli antibiyotik dirençli E.coli patotiplerinin araştırılması
4-
Hayvansal orijinli gıdalarda MRSA prevalansı ve MRSA izolatlarında
Macrolide, lincosamide ve streptogramin
(MLSb) fenotiplerinin araştırılması
5-
Farklı hayvan türlerinin sütünde, insan sağlığı üzerine etkili bazı mikroRNA'ların miktarının tespiti ve farklı ısı uygulamalarının bu mikroRNA’lara etkisinin araştırılması
6-
Organik Süt Ürünlerinden İzole Edilen Stafilokokların Tür Düzeyinde Dağılımı ve Antibiyotiklere Duyarlılığının Belirlenmesi
7-
Bebek ve küçük çocuk devam formülleri ile ek gıdalarında bazı patojen bakterilerin varlığının araştırılma
8-
Tıbbi bitkilerde bazı patojen mikroorganizmaların varlığının araştırılması
DUYURULAR
İLETİŞİM
Murat ULUCAN
|
8606 (dahili)
|
Besin/Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölüm Sekreterliği
|