Çalıştaylar

Diyarbakır'da "İlahiyat Fakülteleri Arapça Hazırlık Eğitimi" konulu çalıştay başladı
DİYARBAKIR (AA) - Diyarbakır'da Dicle Üniversitesi (DÜ) İlahiyat Fakültesi ev sahipliğinde Dicle Derneği işbirliği ile "I. İlahiyat Fakülteleri Arapça Hazırlık Eğitimi" konulu çalıştay başladı.

DÜ 15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen çalıştayda, DÜ İlahiyat Fakültesi Arap Dili ve Belegatı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. M. Cevat Ergin'in moderatörlüğünde açılış paneliyle başladı.

Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Musa Bağcı, yaptığı açıklamada çalıştay ile Arapça hazırlık eğitimi üzerine çalışmaları bulunan uzmanlar, araştırmacılar bir araya gelerek Arapça hazırlık eğitiminin geçmişi, bugünü ve gelecekte nerede olacağı hakkında bilgi alışverişi sağlanacaklarını söyledi.

Bağcı, şunları konuştu:

"Öğrencilerimizi çok iyi bir şekilde Kur'an'ı anlayabilecek, sünneti anlayabilecek ve Kur'an'ı yüzünden düzgün bir şekilde okuyabilecek bir seviyeye ilahiyat fakülteleri olarak yetiştirmek durumundayız. Bu son derece önemli. Öğrencilerimizi Allah'ın kelamı olan Kur'an'ın ve dinin temel kaynaklarını anlayacak bir Arapça bilgisine sahip olmaların gerektiği bilimcini mutlaka aşılamamız gerekiyor. Arapça dersleri sade bir dil olarak ele alınmamalı. Kur'an'ın ve sünnetin anlaşılmasında önemli bir araç olduğu öğrencilerimize özellikle vurgulanmalıdır. Medeniyetimizin oluşmasında ve sürdürülmesinde tabii ki önemli bir araç olduğu özellikle öğrencilerimize bildirilmeli, iletilmeli."

Arapça dün olduğu gibi bugün de dünya dilleri arasında önemli bir yer tutmaya devam ettiğini ifade eden Bağcı, şunları kaydetti:

"Hem medeniyetimizin gelişmesi hem de Arap halklarıyla iletişim açısından bu son derece değerli ve önemli. Tabi dillerin öğretilmesi için bugün yeni yollar, daha ulaşılabilir imkanlar mevcut. Bütün ortak teknolojik gelişmeler bütün diller için bu imkanı sağlıyor tabii ki. Siz bunları daha iyi biliyorsunuz. Elbette Arap dil ve diğer diller için ve bütün diller için bu imkanlardan yararlanmak gerekiyor. Arapça dersleri sadece sınıfta işlenmemeli. Arapça hocaları öğrencileriyle her yerde, teneffüste, odada, kantinde, yemekhanede Arapça konuşulmalı. Doğal Arapça bir çevre oluşturulmalı. Oryantasyon programları mutlaka yapılmalı. İlk haftalarda bir şenlik ortamında belki bunlar gerçekleşmeli. Arapça dili etkinlikler düzenlenmeli. Yaz tatilinde öğrencilerin Arapçadan uzak kalmamaları için bir takım tembihler alınmalı. Yıl sonunda bir takım Arapça etkinlikler mutlaka düzenlenmeli. Ve öğrenciler Arapçayla her an, her zaman hemhal olmalıdır. "

Çalıştayın ileride uluslararası statüde gerçekleştirilmesi planlanan çalışmalara rehberlik etmesiyle de Diyarbakır’ın ilim ve kültür hayatına önemli bir katkı sunması bekleniyor.

Çalıştaraya, Bandırma 17 Eylül Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdurrahman Özdemir, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Arap Dili ve Belegatı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Halil İbrahim Kaçar, Dicle Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Doğu Dilleri ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tahirhan Aydın konuşmacı olarak katıldı.

Yarın da devam edecek çalıştaya akademisyenlerin katılımıyla ve gramer, okuma-anlama, muhadese-istima, tabir-kitabet, Arapça öğretiminin genel sorunları, Arapça eğitimi açısından akademik destek programları ve öğrenci gözünden hazırlık eğitimi konu başlıkları ele alınacak.