İslam Tarihi Anabilim Dalı

İslâm Tarihi Anabilim Dalı, diğer bölümlerimiz ve anabilim dallarımız gibi öğrencilerin bilgi seviyelerini arttırmayı ve bu bilgileri formasyona uygun bir şekilde aktarmayı hedeflemektedir. Ayrıca öğrencilerin İslam Tarihi ve Medeniyetini anlamaya çalışırken tarihi süreçleri doğru okumasını; olayları zamanın ve mekânın şartları içerisinde değerlendirmesini; olaylara siyasi, sosyal, kültürel ve iktisadi açılardan çok boyutlu bakabilmesini; İslam Tarihçiliğinin salt kronolojik bir sınıflama olmadığını anlamasını amaçlamaktadır. Fakültemizde İslam Tarihi Ana Bilim Dalı bünyesinde Siyer, İslam Tarihi I, İslam Tarihi II ve İslam Medeniyeti Tarihi dersleri okutulmaktadır. Bu derslerde İslâm tarihçiliğinin başlangıcı, kaynakları, Hz. Peygamber ve Hulefâ-yi Râşidîn dönemi, tarih boyunca İslâm coğrafyasının çeşitli bölgelerinde kurulmuş olan Müslüman-Türk devletlerinin teşkilatları, kültür ve medeniyetleri ele alınmaktadır.