İslam Hukuku Anabilim Dalı

İslam hukuku (orijinal adıyla fıkıh), İslam dinin ibadetlere ve muâmelâta (hukukî işlemlere) dair hükümlerini ve bu hükümlerin çıkarılış yol ve yöntemlerini konu edinir. Konu itibariyle ilahiyat öğrencisinin kişisel ve meslekî hayatında ihtiyaç duyduğu bilgilerin büyük çoğunluğu İslam hukuku ile ilgilidir. Bunun idrakinde olan İslam hukuku anabilim dalı İslam hukukunun tarihi seyri ve fıkıh usulü ile fürûun önemli konularını analitik yaklaşımla öğrencilere öğretmeyi hedefler. Bunu gerçekleştirmek için lisans müfredatında yer alan zorunlu dersler yanında onları takviye edici ve geliştirici seçmeli dersler ihdas etmiştir. İlahiyat lisans programında anabilim dalımıza ait zorunlu dersler sırasıyla şöyledir: İslam Hukukuna Giriş, İslam İbadet Esasları, İslam Hukuk Usulü-1, İslam Hukuk Usulü-2, İslam Hukuku-1, İslam Hukuku-2. Anabilim dalımızın teklifi ile ihdas edilen seçmeli dersler ise dönem sırasına göre şöyledir: Ahkâm Âyetleri, Fıkhu’s-Siyre (Siyer-i Nebinin İslam Hukukuna Etkisi), Günümüz Fıkıh Problemleri, İslam Hukuk Felsefesi, Modern Dönem İslam Hukuku Çalışmaları, Osmanlı Hukuku, Ahkâm Hadisleri, Fıkıh Edebiyatı, İslam Hukuk Sosyolojisi, İslam İdare Hukuku, Kur’an Hükümleri ve Modern Hukuk, Fıkıh Prensipleri, Hukuka Giriş, İbadetlerle İlgili Ortaya Çıkan Yeni Sorunlar, Mecelle’nin Külli Kaideleri, Mukayeseli İslam Hukuku, Fıkıh Teorileri, İbadetlerle İlgili Mesleki Uygulamalar, İslam Fıkıh Mezhepleri, İslam Hukuku Metinleri, İslam İnsan Hakları ve Demokrasi. Anabilim dalı öğretim üyelerimiz, verdikleri lisans ve lisansüstü derslerin yanında yüksek lisans ve doktora tez danışmanlıkları ve yaptıkları bilimsel çalışmalar ile bilim dalına akademik katkı sunmanın gayreti içindedirler.