Arap Dili ve Belagatı Anabilim Dalı

İslâm dininin asli kaynaklarının doğrudan anlaşılabilmesi, temel İslam bilimleri ve kültür tarihi alanlarında Arapça yazılmış orijinal kaynak niteliği taşıyan klasik ve modern eserlerin incelenebilmesi için öncelikle en önemli kaynak dil olan Arapçanın öğrenilmesi; ayrıca bu eserlerdeki dil inceliklerinin anlaşılması için de belagat adı altında toplanan özellikle bu dile ait çeşitli disiplinlerin bilinmesi gerekmektedir. Arap dili ve Belagatı Anabilim dalı, Arapçayı dil ve gramer olarak modern bilimsel yöntemlerle öğretmeye çalışmaktadır. Fakültemizdeki Arapça dersi, temelde İslâmî ilimlerin öğretimine katkı sağlamayı amaçlamakla birlikte Arap dünyasındaki gelişmeleri takip edebilecek, düşündüğünü yazılı ve sözlü yolla ifade edebilecek dil becerisine sahip öğrenciler yetiştirmeyi de hedeflemektedir. Fakültemizde derslerin yüzde otuzunun Arapça okutulması zorunludur. Bu nedenle zorunlu Hazırlık sınıfımız mevcuttur. Hazırlık sınıflarımızda Nahiv, Sarf, Kıraat, Muhadese, İmla ve İnşa ve Kur’an Arapçası dersleri okutulmaktadır. Lisans kısmında ise Birinci sınıfta Arapça I ve Arapça II dersleri, ikinci sınıfta Arap Dili ve Edebiyatı I ve Arap Dili ve Edebiyatı II dersleri okutulmaktadır. Lisansüstü öğretimde ise Temel İslam Bilimleri Anabilim dalı adı altında biri Türkçe biri Arapça olma üzere iki adet Yüksek Lisans Programı ve birisi Türkçe diğeri Arapça olmak üzere iki adet Doktora programı bulunmaktadır.