Sık Sorulan Sorular

1) Öğrenci kimlik kartımı nerden alabilirim?

Fakültemize yeni kayıt yapmış olan öğrencilerimiz kimlik kartını Fakültemiz öğrenci işleri biriminden veya Öğrenci İşleri Daire Başkanlığında bulunan diş hekimliği bürosundan teslim alabilirler.

 

2) Öğrenci kimlik kartımı kaybettim, yeni öğrenci kimlik kartı almak için ne yapmam gerekiyor?

Öğrenci kimlik kartını kaybeden öğrencilerimizin Üniversitemizin anlaşmalı olduğu bankaya giderek, kayıp ücretini yatırdıktan sonra alacakları dekontu Öğrenci İşleri Daire Başkanlığında bulunan belge odasına teslim etmesi halinde yeni öğrenci kimlik kartını teslim alabilir.

 

3) Üniversiteye kayıt yaptıktan sonra askerlik tecil işlemi için yapmam gerekiyor mu?

Üniversitemize kayıt yapan öğrencilerin askerlik tecil işlemi için yapması gereken hiçbir işlem bulunmamaktadır. Öğrencilerin tecil işlemi Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından öğrenci bilgi sistemi üzerinden ASAL’a otomatik olarak gönderilmektedir.

 

4)  Eğitim öğretim süreci tamamlandıktan sonra tek dersten kalırsam üst sınıfa geçebilir miyim?

Fakültede eğitim-öğretim, ders geçme değil sınıf geçme esasına göre yapılır. Her eğitim-öğretim yılında uygulanan zorunlu dersler bir sonraki yılın ön koşuludur. Ortak zorunlu dersler dışındaki herhangi bir dersten başarısız olan öğrenci, üst sınıfa geçemez/ders taşıyamaz ve takip eden eğitim-öğretim yılında başarısız olduğu ders/dersleri tekrar almak ve aldığı ders/derse devam etmek zorundadır. Devamsızlıktan kalmamış olmak şartıyla, ortak zorunlu derslerden kalan öğrenciler, bir üst sınıfa geçebilirler ve sonraki yıl o dersin yalnızca yılsonu ve bütünleme sınavlarına girerler.

 

5) Ortak zorunlu derslerden kalmam durumunda üst sınıfa geçebilir miyim?

Devamsızlıktan kalmamış olmak şartıyla, ortak zorunlu derslerden kalan öğrenciler, bir üst sınıfa geçebilirler ve sonraki yıl o dersin yalnızca yılsonu ve bütünleme sınavlarına girerler.

 

6) Üst sınıfa sorumlu olarak taşımış olduğum ortak zorunlu dersin/derslerin vize sınavına katılmak zorunda mıyım?

Vize sınavlarına katılmasına gerek yoktur. Yarıyıl sonu/Yılsonu ve bütünleme sınavına katılır. Bu durumdaki öğrenciler için yılsonu/yarıyıl sonu veya bütünleme sınavının etki oranı % 100 dür.

 

7) Vize sınavları sonucunda not ortalamam 85 ve üzerinde olması durumunda final ve bütünleme sınavına katılmam gerekiyor mu?

Diş hekimliği pratiğine yönelik uygulamalı dersler (pre-klinik) dışındaki diğer derslerin, her yarıyılda ara sınavlarına girerek not ortalaması 100 tam not üzerinden 85 olan öğrenciler, o dersin yarıyıl/yılsonu sınavından muaf tutulurlar

 

8) Vize sınavlarına katılamadım. Mazeret sınavına katılabilir miyim?

1) Mazeret sınavı, Fakülte Yönetim Kurulunca kabul edilen haklı ve geçerli bir mazeret nedeniyle ara sınavlara katılamayan öğrenciler için açılır. Mazeret sınav hakkı, sadece ara sınavlar için verilir ve aynı ders için birden fazla kullanılamaz. Bu sınavlara katılacak öğrenciler, giremedikleri ara sınavın müfredat programından sorumludurlar.

2) Mazeret sınavlarının hangi tarihte açılacağı Dekanlıkça eğitim-öğretim yılı başında ve akademik takvimde ilan edilir.

3) Sağlık mazeretiyle ara sınavlara giremeyen öğrenciler, mazeretlerini herhangi bir tam teşekküllü sağlık kurumundan/yataklı tedavi kurumlarından alacakları sağlık raporuyla belgelemek zorundadır. Sağlık raporu, devamsızlık yerine sayılmaz. Öğrenciler, sağlık raporunun düzenlendiği tarihi izleyen 3 iş günü içerisinde, mazeret belgesiyle birlikte Dekanlığa yazılı başvuruda bulunmak zorundadır. Mazereti, Fakülte Yönetim Kurulunca uygun görülenlere mazeret sınav hakkı verilir. Sağlık mazereti Fakülte Yönetim Kurulunca kabul edilen öğrenci, raporlu bulunduğu süre içerisinde herhangi bir dersin sınavına giremez.

4) Yarıyıl/yılsonu ve bütünleme sınavı için mazeret sınavı açılmaz. Ancak Ülkemizi veya Üniversiteyi temsil amacıyla ulusal ve uluslararası bilimsel, sosyal, kültürel ve sportif etkinliklere katılan öğrenciler için Fakülte Yönetim Kurulunca, girilmeyen yarıyıl/yılsonu ve bütünleme sınavı için mazeret sınavı açılır. Mazeret sınavına resmi izin veya görevlendirme hariç herhangi bir nedenle katılmayan öğrenci için yeniden mazeret sınavı açılmaz.

 

9) Pre-klinik dersler hangileridir?

1.Sınıf : Diş Anatomisi ve Fizyolojisi

2.Sınıf : Restoratif Diş Tedavisi ve Protetik Diş Tedavisi

3.Sınıf : Endodonti ve Protetik Diş Tedavisi

 

10) Pre-klinik derslerde de vize sınavları sonucunda 85 ortalamayı sağlamam durumunda final ve bütünleme sınavına katılmam gerekiyor mu?

Pre-klinik derslerinde yarıyıl/yılsonu sınavından muaf tutulmazlar ve yarıyıl/yıl sonu sınavına bütün öğrencilerin katılması zorunludur.

 

11) Kredi ve yurtlar kurumunun bursuna nasıl başvuruda bulunabilirim.

Üniversitemize kayıt yaptıktan sonra Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen tarihler arasında E-devletten başvuruda bulunulması gerekmektedir.  


12) Kredi ve yurtlar kurumunun yurtlarına nasıl başvuruda bulunabilirim.

Üniversitemize kayıt yaptıktan sonra Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen tarihler arasında E-devletten başvuruda bulunulması gerekmektedir.  

 

13) Derslerin devamsızlık oranı ne kadardır?

Öğrencilerin; teorik derslerin en az %70’ine, pratik uygulamaların (laboratuvar/preklinik) ve gözlemci öğrenci çalışmalarının %80’ine ve klinik ders yükü pratik uygulamaların ise en az % 90’ına devamı zorunludur.

 

14) Bir dersten bile başarısız olarak veya devamsızlıktan kalmam durumunda mevcut sınıfı tekrar mı okumam mı gerekiyor?

Fakültede eğitim-öğretim, ders geçme değil sınıf geçme esasına göre yapılır. Her eğitim-öğretim yılında uygulanan zorunlu dersler bir sonraki yılın ön koşuludur. Ortak zorunlu dersler dışındaki herhangi bir dersten başarısız olan öğrenci, üst sınıfa geçemez/ders taşıyamaz ve takip eden eğitim-öğretim yılında başarısız olduğu ders/dersleri tekrar almak ve aldığı ders/derse devam etmek zorundadır.

 

15) Başarısız olarak veya devamsızlıktan dolayı sınıf tekrarı yapmam durumunda, başarılı olarak geçmiş olduğum dersleri yeniden almam gerekiyor mu?

Başarılı olarak geçmiş olduğu dersleri tekrar almasına gerek yoktur. Sadece başarısız olduğu derslere devam etmek zorunda ve yeniden almak zorundadır.

 

16) 3. Sınıfın ikinci yarıyılındaki gözlem derslerine devam etmem gerekiyor mu?

Evet, Gözlem derslerinin yoklamaları hafta/dönem sonunda Endodonti ve Protetik Diş Tedavisi dersini yürüten sorumlu öğretim üyesine iletilerek öğrenci bilgi sistemine işlenmektedir.

 

17) 4. Sınıf ve 5. Sınıfta klinik pratik ders yükü uygulamalarda barajının %100’nü yetiştiremezsem ne yapmam gerekiyor?

Klinik pratik ders yükü uygulama dersinin barajında % 50 üzerinde yapmanız durumunda staj tamamlama sürecine dâhil olabilirsiniz.

 

18) 4. Sınıf ve 5. Sınıfta klinik pratik ders yükü uygulamaları barajını tamamladıktan sonra hangi sınava katılmam gerekiyor?

Klinik/Staj sonu sınavına katılabilirsiniz.

 

19) 4. Sınıf ve 5. Sınıfta klinik pratik ders yükü uygulamalardan staj tamamlama sürecine nasıl katılabilirim?

Klinik pratik ders yükü uygulama dersinin barajında % 50’nin üzerinde yapmanız durumunda staj tamamlama sürecine dâhil olabilirsiniz. Staj tamamlama sürecini başarılı tamamlamanız durumunda ilgili stajın bütünleme sınavına katılabilirsiniz.

 

20) 4. Sınıf ve 5. Sınıfta klinik pratik ders yükü uygulamalardan staj tekrarı sürecine nasıl katılabilirim?

Klinik pratik ders yükü uygulama dersinin barajında % 50’nin altında yapmanız durumunda akademik takvimde belirtilen tarihlerde başvuruda bulunarak staj tekrarı sürecine dâhil olabilirsiniz.

21) 4. Sınıf ve 5. Sınıfta klinik pratik ders yükü uygulamaları staj sonu sınavında (final) sınavında pratik sınavından başarılı oldum, ancak teorik sınavında başarısız olmam durumunda bütünleme sınavında hangi aşamada katılmam gerekmektedir.

Bütünleme sınavında sadece teorik sınavına katılabilirsiniz.

 

22 ) 4. Sınıf ve 5. Sınıfta klinik pratik ders yükü uygulamasından tek ders sınavına katılabilir miyim?

Klinik pratik ders yükü uygulamasının sadece teorik kısmından başarısız olan öğrenciler tek ders sınavına katılabilir.

 

23) Tek ders sınavına ve Klinik pratik ders yükü uygulama tekrarına aynı anda katılabilir miyim?

Akademik takvimimizde tek ders sınav başlangıç tarihi ile klinik pratik ders yükü uygulama (Staj) tekrarı aynı tarihlerde başlayacağı için aynı anda katılmak mümkün değildir.

 

24) Tek ders sınavına kimler katılabilir?

Dersin devam ve uygulama şartlarını sağlamış olmak kaydıyla, bütünleme sınav sonuçlarına göre başarısız tek bir dersi kalan, teorik veya pratik tek bir dersten ya da klinik uygulaması olan tek bir dersin sadece teorik kısmından başarısız olan öğrenciler için dersin dönemine bakılmaksızın eğitim-öğretim yılı sonunda bir sonraki eğitim-öğretim yılı başlamadan önce bir defaya mahsus olmak üzere tek ders sınav hakkı verilir. Tek ders sınav tarihleri akademik takvimde belirtilmektedir.

 

25) Tek ders sınavında sınavın etki oranı kaçtır?

Öğrencinin yapılan tek ders sınavından başarılı olabilmesi için, 100 tam puan üzerinden en az 60 başarı notu alması gerekir. Tek ders sınavına giren öğrencinin geçme notunda sadece tek ders sınavında aldığı not geçerlidir. Bu sınavda alınan not, ara sınavlar dikkate alınmadan değerlendirilir.