Kütle Spektrometri ve Kromatografi Laboratuvarı

Dicle Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Kütle Spektrometre ve Kromatografi Laboratuvarı bünyesinde LC/MS IT-TOF, LC-MS/MS ve GC-MS/MS olmak üzere üç adet cihaz sistemi bulunmaktadır.

Yüksek Çözünürlüklü Sıvı Kromatografi İyon Tuzaklı Uçuş Zamanlı Kütle Spektrometresi (LC/MS IT-TOF)

LC-MS IT-TOF Kütle Spektrometresi

• Dicle Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde son teknoloji ile donatılmış cihaz iyon tuzaklı uçuş zamanlı kütle spektrometresidir (LC MS IT-TOF).
  • İyon kapanı (IT) ve uçuş zamanlı (TOF) kütle spektrometreden oluşan ikili eşsiz bir sistemdir. İyon kapanı ardışık MS’lerle dizili (MSn - MS/MS, MS/MS/MS, MS/MS/MS/MS,…). ve TOF (uçuş zamanlı) ise yüksek çözünürlük, ve doğru analizler sunar. İki bölüm birlikte etkili yapısal analizler için gerekli analiz bilgileri sağlar.
  • Çok yüksek hassasiyet ve çözünürlüğe sahip olan LC/MS IT-TOF cihazı sıvı kromatografisi ve yüksek çözünürlüklü bir kütle spektrometresinden oluşur.
Kullanım alanları:

• Farmasötik kimya, biyokimya, klinik biyokimya, adli tıp, genomik, proteomik, metabolomik, zirai bilimler, gıda kontrol alanlarında,
  • Kompleks matrislerin kalitatif analizinde,
  • Yeni moleküllerin yapılarının aydınlatılmasında,
  • Moleküllerin yapısal detaylarının öngörülmesinde,
  • Maddelerde safsızlıkların ve kirleticilerin tanımlanmasında,
  • Biyolojik yolların değerlendirilmesinde metabolitler ve biyomarkerlerin teşhisinde kullanılmaktadır.
Sıvı Kromatografi - Üçlü Quadropole Kütle Spektrometresi (LC–MS /MS)

LCMS-8040 Model Tandem Kütle Spektrometresi

• LC MS/MS cihazı sıvı kromatografisi ve üçlü kuadrupol kütle spektrometresinden oluşur.
  • Örnekte bulunan bileşenlerin miktarı ve molekelül ağırlığı hakkında bilgi verir.
  • Küçük farmosötik bileşiklerden büyük proteinlerin tayinine kadar, polar iyonik, termal kararsız ve uçucu olmayan bileşiklerin analizleri gibi çok geniş bir kullanım alanına sahiptir.
  • LC MS/MS ile çok hızlı bir sürede bileşimin molekül ağırlığı belirlenebilir.
  • MS/MS, kantitatif uygulamalar için yüksek bir duyarlılık ve kesinlik sağlar.
  • Doğal ürün kimyası, farmosötik, gıda, adli tıp, klinik ve çevre analizlerinde oldukça yüksek performans ile çalışılabilir.
  • Bu teknikle farklı biyolojik matrislerdeki küçük metabolitlerin (bitkilerdeki sekonder metabolitler olan fenolik bileşenler, triterpenler vb.., suda ve yağda çözünen vitaminler, aminler, bitkisel hormonlar, toksinler,kirleticiler, vs..) kalitatif ve kantitatif analizleri yapılabilmektedir.
Kullanım alanları:

• Bileşenlerin miktarı, yapısı ve molekelül ağırlığı tespitinde,
  • Biyolojik örneklerde ilaç ve metobolitlerin tespitinde,
  • Gıdalarda çevresel kirletici ve pestisit analizlerinde,
  • Küçük farmosötik bileşiklerden büyük proteinlerin tayinine kadar, polar iyonik, termal kararsız ve uçucu olmayan bileşiklerin analizlerinde,
  • Hormon, vitamin ve biyolojik amin analizlerinde kullanılmaktadır.
Gaz Kromatografisi Triple Quadropole Kütle Spektrometresi (GC–MS /MS)

GCMS-TQ 8030 Tandem Kütle Spektrometresi

Sistem geleneksel tekli kuadrupol MS ile elde edilebilenden daha düşük LOQ değerlerine ulaşarak daha üstün bir yöntem güvenilirliği ve laboratuar verimliliği sağlar. GC MS/MS cihazı femtogram düzeyindeki duyarlılık ve hassasiyeti ile tüm kalıntı analizlerinde gereken kolaylığı güvenilirliğiyle birleştirmektedir. Geleneksel tekli kuadrupol MS sistemlere birbirinden bağımsız iki ayrı kuadrupol eklenerek elde edilen bu yeni sistemde iyon kaynağında parçalanan molekül iyon yapıları tekrar parçalanarak yavru iyonlar elde edilir. Bu sayede iki kez analit doğrulaması yapılarak analiz güvence altına alınır. Mevcut GC sistemimiz tandem kütle spektrometresi (MS/MS) ve alev iyonlaştırma dedektörü (flame ionization dedector, FID) ünitelerini bir arada bulunduran çoklu otoörnekleyici ile farklı numunelerin (organik, inorganik, biyolojik) farklı uygulamaları için çok hassas moleküler yapı tayinlerini, kalitatif ve kantitatif olarak gerçekleştirebilmektedir. Bu teknikle yağ asidi kompozisyonu, uçucu yağ kompozisyonu ve uçucu bileşen analizi gibi analizler yapılabilmektedir.

• Tıbbi teşhislerde,
  • Bitki ve gıda analizlerinde,
  • İlaç ve uyuşturucu metabolitlerin incelenmesinde,
  • Çevre ve pestisit analizlerinde kullanılmaktadır.

Kütle Spektrometri ve Kromatografi Laboratuvarı