Dicle Üniversitesi
Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü,
Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı 2007 yılında açılmıştır. İnsan
kaynaklarının mesleki eğitim yoluyla geliştirilmesi projesi (İKMEP), beşinci
seviye meslek standartlarına dayalı olan bu program, Turizm Otel İşletmeciliği
ve Seyahat Sektörünün ihtiyaç duyduğu bilgi, beceri ve donanıma sahip olan
öğrencilerin yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.
Turizm ve Otel
İşletmeciliği Programı, lise öğrenimi sonrasında iki yıllık ön lisans eğitimi
vermektedir. Bu süreçte, teorik ve işyeri uygulamasına dayalı pratik eğitim
verilmektedir. Programın I. Öğretimine yaklaşık 50 öğrenci alınmaktadır.
Öğrenciler, ikinci sınıfta, zorunlu derslerinin yanında ayrıca 18 AKTS'lik
İşyeri Eğitimi ya da mesleki anlamda bilgilerini arttıracak seçmeli dersler
alabilmektedir. Öğrencilerin mezun olabilmesi için not ortalamasının en az 60
olması şartı aranmaktadır.
Aşçılık Programı,
Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde Otel, Lokanta ve İkram
Hizmetleri Bölümü altında bulunmaktadır. Aşçılık Programı’na, 2010 yılında 30
kontenjanla öğrenci alımına başlanmış ve 2012 Haziran ayında ise ilk mezunlar
verilmiştir. Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü altında yer
alan Aşçılık Programı; otel, lokanta, yemek
fabrikası, fast-food, pastane vb. yerlerde yiyecek-içecek hazırlayan ve
sunumunu sağlayan, bir iş planını uygulayabilen, koku ve tat alma duyusu
gelişmiş, çabuk ve düzenli çalışabilen, dikkatli ve titiz, sorumluluk duygusu
yüksek, hijyen ve sağlık konularına dikkat eden, yurt içi ve yurt dışı
yiyecek içecek işletmelerinde aranan insan gücü yetiştirmeyi
amaçlamaktadır. Öğrenciler, öğrenimleri boyunca ikram hizmetleri
alanının temel ilkelerini ve mesleği ile ilgili çağdaş teknolojilerin önemini
kavrayacak, alanı ile ilgili konularda, ferdi veya grup olarak araştırma,
geliştirme ve yürütme konularının önemini, ikram hizmetleri işletmecisi
olarak hukuki sorumluluğunu bilecek bir eğitim programı ile
yetiştirileceklerdir.
|