Doğu Ve Güneydoğu’nun En Büyük Gastronomi Laboratuvarı Kuruldu
Diyarbakır Sosyal Bilimler Meslek
Yüsekokulunda gerçekleşen açılışa Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karakoç, Rektör
Yardımcıları Prof. Dr. Ezeli Azarkan, Prof. Dr. Kadir Turan, Prof. Dr. Ahmet
Tanyıldız, Diyarbakır Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr.
Aytaç Coşkun, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı
Mehmet Kaya, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Esnaf ve Sanatkar İşleri Dairesi
Başkanı Müyesser Güzel, Lokantacılar ve Tatlıcılar Odası Başkanı Haşim
Elkaan, akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.Dicle
Üniversitesi, Aşçılık programı 2010 yılında kurulmuştur ve şimdiye kadar
yaklaşık 500 öğrenci mezun etmiştir. Programda 168 öğrenci hâlen eğitim
almaya devam etmektedir. Aşçılık Ön Lisans Programı'nın amacı, turizm
sektöründe özellikle gastronomi alanında mutfak, servis, yönetim, yiyecek ve
içecek sektörüne mutfak şefleri aşçılar yetiştirmektir. Ulusal ve uluslararası
mutfaklardan örnekler sunabilen öğrencilerimiz ihtiyaç duyulan yiyecek-içecek
sektöründe önemli bir eksikliği tamamlamaktadır. Ulusal yemek yarışmalarında
takım olarak en iyi üniversite kupası başta olmak üzere bireysel alanda çok
sayıda altın, gümüş ve bronz madalya kazandıran Aşçılık Programımız için Doğu
ve Güneydoğu’nun en büyük Gastronomi Laboratuvarı’nı kurmuş bulunmaktayız.
Endüstriyel mutfak ekipmanları ile uluslararası standartlara uygun olarak
hazırlanan laboratuvarda bölgenin yöresel yemeklerinin yanı sıra dünya
mutfaklarının da örnekler de uygulamalı olarak öğretilecektir. Aşçılık temel
derslerinin tamamının yapılabileceği laboratuvar, Yöresel Lezzetler, Pastane
Ürünleri, Soğuk Mutfak, Ziyafet Mutfağı, Dünya Mutfakları alanında uzman
öğretim elemanlarımız eşliğinde 25 kişinin aynı anda uygulama yapabilmesi
için tasarlanmıştır. Teknolojik gelişmelerden de faydalanılan laboratuvar
sadece öğrencilerimize değil, Çocuk Üniversitesi ve Diyarbakır halkına da
açılacaktır. Bugün oldukça modern bir Gastronomi Laboratuvarı’nı
öğrencilerimizin, çocukların ve Diyarbakır halkının hizmetine sunuyoruz.
Burada yapılacak çalışmalar ilimiz ve bölgemiz gastronomi turizmine önemli
katkılar sunacaktır.25.02.2022
|