Aşçılık programı,
hijyen kuralları göz önünde bulundurularak, günlük olarak hazırlanması
gereken yiyecekleri, belirli bir program ve plan içerisinde, bilgi ve
becerisi sayesinde hazır hale getirebilen profesyonel aşçı yetiştirmeyi esas
olan bir ön lisans programıdır. Gelişen turizm sektöründe, geniş bir istihdam
olanağı sağlayan Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü altında yer alan
Aşçılık Programı, sektörün ihtiyaçları da dikkate alınarak geliştirilmiştir.
Restoran, kafeterya, bar, pastane, toplu beslenme yapılan kurumlar ve benzeri
yiyecek ve içecek hizmetleri sunan işletmeler de hijyen ve sanitasyon
kurallarına uygun olarak ürünlerin, servise hazır hale getirilip müşteriye
sunulduğu hizmet alanlarıdır.
Aşçılık programımızın amacı işletmelerin
mutfak ve yiyecek içecek birimlerinde çalışabilecek, alanında yeterli
donanıma sahip, verileri bilgi ve becerisini kullanarak tanımlayabilen,
değerlendirip yorumlayabilen, sorunları tanımlayıp çözüm plan ve proje
gerçekleştirebilen, bireysel olarak çalışma yeteneğine sahip, kalabalık
gruplarda sorumluk alabilen-öncülük edip etkili iletişim kurabilen ülkemiz ve
dünyadaki yenilikleri takip edip uygulayabilecek merak ve yabancı dil
bilgisine sahip nitelikli profesyoneller yetiştirmektir. Yiyecek içecek
hizmetleri, hızlı gelişim ve değişim göstererek dünyada ve ülkemizde önemli
istihdam alanlarından biri hâline gelmiştir. Bu alanda; serbest piyasa
rekabet koşullarına ayak uydurabilmek için sektörün istediği yeterlikleri
kazanmış, dünya standartlarında bu tür işletmeleri yönetme becerisine sahip
Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Alanı yöneticilerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu
bağlamda programımızda Mutfak ve Servis Elemanı (4. ve 5. seviyelerde)
donanımlı ve nitelikli birey yetiştirme hedefi doğrultusunda eğitim ve
öğretim verilmektedir.
Mezuniyet sonrası
Kariyer Mezunlarımız yiyecek-içecek üretilen özel işletmeler veya kamu
kurumlarında çalışma olanağına sahiptirler. İşletmelerin yiyecek-içecek
üretilen birim ve mutfaklarında (otel mutfağı, restoran mutfağı, bar mutfağı,
pastane mutfağı, toplu beslenme kurumları; yemek fabrikaları, hastane
mutfakları, havaalanı mutfağı, ordu mutfağı, okul mutfağı, gemi mutfağı, uçak
mutfağı, tren mutfağı vb.) görev alabilirler. Ayrıca mezunlarımız yiyecek
içecek müdürü, mutfak bilimcisi, aşçı başı, aşçı başı yardımcısı, mutfak
yöneticisi, yiyecek tedariği yöneticisi, soğuk mutfak şefi alakart şefi,
kasap, restoran müdürü gibi alanlarda çalışabilmektedirler. Programdan
mezun olan öğrencilerimiz. Mezun olan öğrencilerimiz DGS sınavı ile ilgili
alanda (Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Mutfak Sanatları Yönetimi, Yiyecek ve
İçecek İşletmeciliği, Aile ve Tüketici Bilimler, Beslenme ve Diyetetik vb.)
lisanslarını tamamlama olanağına sahiptirler.
|
Turizm ve Otelcilik
sektörü, hizmet sektörünün hareketli ve dinamik bir parçası olarak gün
geçtikçe büyümekte ve eğitimli istihdam talebi de büyümeye orantılı olarak
artmaktadır. Bu bağlamda programımız turizm sektörünün ihtiyaçları
doğrultusunda gerekli olan pratik ve teorik eğitimi ön planda tutmaktadır.
Turizm ve Otel İşletmeciliği ön lisans programı, öğrencilerimizi Turizm ve Otel
sektöründe görevlerine en iyi şekilde hazırlamayı amaçlamaktadır.
Programımız,
sektörün günümüz gereksinimlerinin karşılanmasının yanı sıra, gelişimine de
uygun olarak düzenlenmiş olup, öğrencileri yaratıcı ve yenilikçi fikirler
üretmeye yönlendirirken geleceğe hazırlamayı hedeflemektedir. Amacımız hizmet
üretimi adına Turizm ve Otelciliği ulusal ve uluslararası olarak en iyiye
ulaştırmak olup sosyal sorumluluğu gelişmiş, kurumsallığı benimsemiş, çevreye
duyarlı pratik ve bağımsız düşünce sahibi mesleğinin tüm gereklerini edinmiş
bireyler yetiştirmektir. Mesleğin gereği olan Turizm ve Otel İşletmeciliğinin
temel ilkeleri, etik kuralları, iş anlayışı teknik ve pratik anlamdaki
nitelikler ders döneminde verilmektedir. Uygulama ile desteklenen eğitim
programının sağlayacağı avantajlarla öğrenciler, mezuniyet sonrasında turizm
sektörünün oldukça geniş kariyer seçeneklerinden tercih yapma olanağına sahip
olacaktır.
Mezuniyet sonrası
Kariyer Programdan mezun olan öğrencilerimiz: Kültür ve Turizm Bakanlığı,
konaklama işletmeleri, turizm ve seyahat acenteleri, ulaşım şirketleri,
yiyecek/ içecek işletmeleri, kongre ve fuar merkezleri, liman işletmeleri
gibi birçok alanda çalışma olanaklarına sahiptirler. Öğrencilerimizin turizm
sektöründe alt kademeden başlayarak çeşitli birimlerde yöneticiliğe kadar
çıkma olanağı bulunmaktadır. Mezun olan öğrencilerimiz DGS sınavı ile ilgili
alanlarda (Turizm ve Otel İşletmeciliği, Turizm Rehberliği, Turizm
İşletmeciliği, İşletme, Uluslararası İlişkiler, Konaklama İşletmeciliği,
Halkla İlişkiler, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri, İktisat, Kamu Yönetimi)
lisans eğitimi alabilirler. İlgili sınavlarda başarılı olan öğrencilerimiz
kamu veya özel işletmelerde de çalışma olanağına sahiptirler.
|