Hakkında Bilgi

 

Aşçılık Programı

Aşçılık programı, hijyen kuralları göz önünde bulundurularak, günlük olarak hazırlanması gereken yiyecekleri, belirli bir program ve plan içerisinde, bilgi ve becerisi sayesinde hazır hale getirebilen profesyonel aşçı yetiştirmeyi esas olan bir ön lisans programıdır. Gelişen turizm sektöründe, geniş bir istihdam olanağı sağlayan Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü altında yer alan Aşçılık Programı, sektörün ihtiyaçları da dikkate alınarak geliştirilmiştir. Restoran, kafeterya, bar, pastane, toplu beslenme yapılan kurumlar ve benzeri yiyecek ve içecek hizmetleri sunan işletmeler de hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun olarak ürünlerin, servise hazır hale getirilip müşteriye sunulduğu hizmet alanlarıdır.

 Aşçılık programımızın amacı işletmelerin mutfak ve yiyecek içecek birimlerinde çalışabilecek, alanında yeterli donanıma sahip, verileri bilgi ve becerisini kullanarak tanımlayabilen, değerlendirip yorumlayabilen, sorunları tanımlayıp çözüm plan ve proje gerçekleştirebilen, bireysel olarak çalışma yeteneğine sahip, kalabalık gruplarda sorumluk alabilen-öncülük edip etkili iletişim kurabilen ülkemiz ve dünyadaki yenilikleri takip edip uygulayabilecek merak ve yabancı dil bilgisine sahip nitelikli profesyoneller yetiştirmektir. Yiyecek içecek hizmetleri, hızlı gelişim ve değişim göstererek dünyada ve ülkemizde önemli istihdam alanlarından biri hâline gelmiştir. Bu alanda; serbest piyasa rekabet koşullarına ayak uydurabilmek için sektörün istediği yeterlikleri kazanmış, dünya standartlarında bu tür işletmeleri yönetme becerisine sahip Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Alanı yöneticilerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu bağlamda programımızda Mutfak ve Servis Elemanı (4. ve 5. seviyelerde) donanımlı ve nitelikli birey yetiştirme hedefi doğrultusunda eğitim ve öğretim verilmektedir.

Mezuniyet sonrası Kariyer Mezunlarımız yiyecek-içecek üretilen özel işletmeler veya kamu kurumlarında çalışma olanağına sahiptirler. İşletmelerin yiyecek-içecek üretilen birim ve mutfaklarında (otel mutfağı, restoran mutfağı, bar mutfağı, pastane mutfağı, toplu beslenme kurumları; yemek fabrikaları, hastane mutfakları, havaalanı mutfağı, ordu mutfağı, okul mutfağı, gemi mutfağı, uçak mutfağı, tren mutfağı vb.) görev alabilirler. Ayrıca mezunlarımız yiyecek içecek müdürü, mutfak bilimcisi, aşçı başı, aşçı başı yardımcısı, mutfak yöneticisi, yiyecek tedariği yöneticisi, soğuk mutfak şefi alakart şefi, kasap, restoran müdürü gibi alanlarda çalışabilmektedirler. Programdan mezun olan öğrencilerimiz. Mezun olan öğrencilerimiz DGS sınavı ile ilgili alanda (Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Mutfak Sanatları Yönetimi, Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği, Aile ve Tüketici Bilimler, Beslenme ve Diyetetik vb.) lisanslarını tamamlama olanağına sahiptirler.

 

Turizm  ve Otel İşletmeciliği Programı

Turizm ve Otelcilik sektörü, hizmet sektörünün hareketli ve dinamik bir parçası olarak gün geçtikçe büyümekte ve eğitimli istihdam talebi de büyümeye orantılı olarak artmaktadır. Bu bağlamda programımız turizm sektörünün ihtiyaçları doğrultusunda gerekli olan pratik ve teorik eğitimi ön planda tutmaktadır. Turizm ve Otel İşletmeciliği ön lisans programı, öğrencilerimizi Turizm ve Otel sektöründe görevlerine en iyi şekilde hazırlamayı amaçlamaktadır.

Programımız, sektörün günümüz gereksinimlerinin karşılanmasının yanı sıra, gelişimine de uygun olarak düzenlenmiş olup, öğrencileri yaratıcı ve yenilikçi fikirler üretmeye yönlendirirken geleceğe hazırlamayı hedeflemektedir. Amacımız hizmet üretimi adına Turizm ve Otelciliği ulusal ve uluslararası olarak en iyiye ulaştırmak olup sosyal sorumluluğu gelişmiş, kurumsallığı benimsemiş, çevreye duyarlı pratik ve bağımsız düşünce sahibi mesleğinin tüm gereklerini edinmiş bireyler yetiştirmektir. Mesleğin gereği olan Turizm ve Otel İşletmeciliğinin temel ilkeleri, etik kuralları, iş anlayışı teknik ve pratik anlamdaki nitelikler ders döneminde verilmektedir. Uygulama ile desteklenen eğitim programının sağlayacağı avantajlarla öğrenciler, mezuniyet sonrasında turizm sektörünün oldukça geniş kariyer seçeneklerinden tercih yapma olanağına sahip olacaktır.

Mezuniyet sonrası Kariyer Programdan mezun olan öğrencilerimiz: Kültür ve Turizm Bakanlığı, konaklama işletmeleri, turizm ve seyahat acenteleri, ulaşım şirketleri, yiyecek/ içecek işletmeleri, kongre ve fuar merkezleri, liman işletmeleri gibi birçok alanda çalışma olanaklarına sahiptirler. Öğrencilerimizin turizm sektöründe alt kademeden başlayarak çeşitli birimlerde yöneticiliğe kadar çıkma olanağı bulunmaktadır. Mezun olan öğrencilerimiz DGS sınavı ile ilgili alanlarda (Turizm ve Otel İşletmeciliği, Turizm Rehberliği, Turizm İşletmeciliği, İşletme, Uluslararası İlişkiler, Konaklama İşletmeciliği, Halkla İlişkiler, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri, İktisat, Kamu Yönetimi) lisans eğitimi alabilirler. İlgili sınavlarda başarılı olan öğrencilerimiz kamu veya özel işletmelerde de çalışma olanağına sahiptirler.