Yakıt Analiz Laboratuvarı

Dicle Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde sıvı ve katı yakıt analizleri Yakıt Analiz Laboratuvarımızda yapılmaktadır. Yakıt Analiz Laboratuvarımız üniversitelerin, sanayinin, kamu kurum ve kuruluşlarının talep ettiği analizleri ulusal ve uluslararası standartlara uygun olarak yapmaktadır. Yakıt Analiz Laboratuvarımızda benzin, motorin, kalyak(kalorifer yakıtı), fueloil, biyodizel ve kömür analizleri yapılabilmektedir.

Yapılan Analizler:

Kömür Analizi

  • Kömür toplam nem miktarı
  • Kömür uçucu madde tayini
  • Kömür ve kokta  kül tayini

Kalyak ve Fueloil Analizi

  • Yoğunluk tayini
  • Kinematik viskozite tayini
  • Kül tayin
  • Toplam tortu tayini
  • Akma noktası tayini
  • Su tayini

Motorin Analizi

  • Yoğunluk tayini
  • Akma ve bulutlanma noktası tayini
  • Kinematik viskozite tayini
  • Kül içeriği
  • Su içeriği

Gazyağı Analizi

  • Yoğunluk tayini
  • Kinematik viskozite tayini
  • Donma noktası tayini

Benzin Analizi

  • Yoğunluk tayini
  • Kinematik viskozite tayini

Biyodizel ve Yağ Analizleri

  • Yoğunluk tayini
  • Kinematik viskozite tayini

 

Mevcut Cihazlar

Cihazın Adı

Marka ve Model

Kül Fırını

Carbolite  ELF 11/6B

Etüv

Memmert  UNB 400

Yoğunluk Ölçüm Cihazı

Kruss  DS7800

Kinematik Viskozite Cihazı

Koehler

Saybolt Viskozite Cihazı

SDM Torino 180/4

Karl Fischer Metod Nem Tayin Cihazı

Mitsubishi  CA 200

Akma (Donma) Noktası Test  Cihazı

SDM Torino 500/S


Yoğunluk Tayin Cihazı

Kruss marka yoğunluk ölçüm cihazı ile sıvı yakıtların yoğunluk tayini yapılır. Az bir hacimdeki sıvı örneği bir salınım örnek tüpü içerisine gönderilir ve tüp içerisindeki salınım frekansı ile sıvı örneğin yoğunluğu belirlenir.


Kruss  DS7800 Yoğunluk Ölçüm Cihazı


Mettler Toledo El Tipi Yoğunluk Ölçüm Cihazı

Karl Fischer Metod Nem Tayin Cihazı

Petrol ürünlerinde kalorimetrik Karl Fischer titrasyonu metodu ile su miktarı tayini yapılır. Numune cihazın titrasyon kabı içerisine enjekte edilir. Bu kap içerisinde anotta Karl Fischer reaksiyonu için gerekli iyot kalorimetrik olarak oluşur.