Sağlıklı gıda,
“besin öğelerini yeterli ve dengeli miktarda içeren fiziksel, kimyasal ve
mikrobiyolojik açıdan güvenli gıda” olarak tanımlanır. Mikroorganizmalar, gıda
endüstrisinde yararlı ve zararlı etkilere sahiptir. Mikroorganizmalar: gıdalar
üzerinde çoğalarak gıdanın renk ve yapısında bozulmalara, gıdalarda hoş olmayan
kokuların oluşumuna ve gıdaların besin değerinde kayıplara neden olan
mikroorganizmalardır. Patojen mikroorganizmalar: bulunduğu ortamdaki enfeksiyonun
ve intoksikasyonun kaynağı olan mikroorganizmalardır. Yararlı organizmalar: laktoz,
maltoz vb. organik bileşiklerin parçalanmasında; kefir, yoğurt, sucuk gibi
fermente ürünlerin üretiminde; protein ve antibiyotik gibi bileşiklerin elde
edilmesinde kullanılır. İndikatör mikroorganizmalar: ortamda bulunmaları,
ürünlerin muhafaza edildiği hijyen şartlarının yetersiz olduğuna ve bir
bulaşmanın söz konusu olduğuna işaret eden mikroorganizmalardır. Gıdalarda tat
ve aroma gelişiminin sağlanması ve çeşitli gıdaların mikroorganizmalar
kullanılarak üretilmesi yararlı etkilerdendir. Gıdalardaki zararlı
mikroorganizmalar ise insan sağlığının bozulmasına, zehirlenmelere, hatta bazı
durumlarda ölümlere yol açabilir. Bunun yanında, ürün ve zaman kaybına neden
olarak ülke ekonomisine ciddi zararlar verebilir. Mikrobiyoloji laboratuvarımız
gıdalarda doğal olarak bulunan mikroorganizmalar ile depolama, taşıma ve işleme
gibi aşamalarda gıdalara bulaşan mikroorganizmaları incelebilecek alt yapıya
sahiptir. Ayrıca merkezimizde mikrobiyolojik araştırmalar için alt yapı desteği
sunulmaktadır.
MİNİ VIDAS Multiparametrik İmmunoanalizör-Gıda Patojenleri Mikroorganizma Tespit Cihazı (Biomerieux)
MİNİ VİDAS ® otomatik immünoassay sistemi Enzim Bağlantılı Floresans Testi (ELFA) ilkelerine dayanır. MİNİ VİDAS Sistemi ile, Salmonella (hareketli ve hareketsiz), Campylobacter, Listeria monocytogenes, Listeria spp, E.coli O157 (H7 dahil) ve Stafilokok enterotoksin testlerini başka bir cihaza gerek kalmadan doğrudan zenginleştirilmiş numuneden çalışabilmektedir. Gerektiğinde sistem Salmonella, Listeria monocytogenes, Listeria spp., E.coli O 157(H7 dahil) ve Stafilokok enterotoksinleri testlerini direkt zenginleşmiş numuneden 1 gün içerisinde yapabilmektedir.
MİNİ
VIDAS Multiparametrik İmmunoanalizör-Gıda Patojenleri Mikroorganizma Tespit
Cihazı (Biomerieux)
VITEK®
2 Compact Vitek-Tam Otomatize Bakteri, Maya Tanımlama ,Duyarlılık
(Antibiyogram) Cihazı
Aşağıdaki rutin mikroorganizmalar tanımlanabilmektedir.
- Gram pozitif koklar (Stafilokok,
Streptokok)
- Gram negatif basiller
(Enterikler, Non enterikler)
- Neisseria, Haemophilus cinsi
bakteriler
- Corynebacterium cinsi bakteriler
- Listeria cinsi bakteriler
- Mayalar
- Bacillus cinsi bakteriler
- Anaerob bakteriler (Clostridium
cinsi bakteriler)
VITEK® 2
Compact Vitek-Tam Otomatize Bakteri, Maya Tanımlama ,Duyarlılık (Antibiyogram)
Cihazı (Biomerieux)
Diğer Cihazlar:
Çalkalamalı
İnkübatör
Etüvler
(İnkübatör)
Karbondioksit
İnkübatör
Laminar Flow
Kabin
Stomacher
Manyetik
Karıştırıcı (Isıtıcılı)
Otoklavlar
Genel Amaçlı
Santrifüj
Su Banyosu
Vorteks
Hassas Terazi
Shaker


Mikrobiyoloji Laboratuvarı