Diyarbakır Sosyal Bilimler Meslek Yüsekokulunda gerçekleşen açılışa
Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karakoç, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ezeli
Azarkan, Prof. Dr. Kadir Turan, Prof. Dr. Ahmet Tanyıldız, Diyarbakır Sosyal
Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Aytaç Coşkun, Diyarbakır Ticaret
ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, Diyarbakır Büyükşehir
Belediyesi Esnaf ve Sanatkar İşleri Dairesi Başkanı Müyesser Güzel,
Lokantacılar ve Tatlıcılar Odası Başkanı Haşim Elkaan, akademisyenler, öğrenciler
ve çok sayıda davetli katıldı.Dicle Üniversitesi, Aşçılık programı 2010
yılında kurulmuştur ve şimdiye kadar yaklaşık 500 öğrenci mezun etmiştir.
Programda 168 öğrenci hâlen eğitim almaya devam etmektedir. Aşçılık Ön Lisans
Programı'nın amacı, turizm sektöründe özellikle gastronomi alanında mutfak,
servis, yönetim, yiyecek ve içecek sektörüne mutfak şefleri aşçılar
yetiştirmektir. Ulusal ve uluslararası mutfaklardan örnekler sunabilen
öğrencilerimiz ihtiyaç duyulan yiyecek-içecek sektöründe önemli bir eksikliği
tamamlamaktadır.Ulusal yemek yarışmalarında takım olarak en iyi üniversite
kupası başta olmak üzere bireysel alanda çok sayıda altın, gümüş ve bronz
madalya kazandıran Aşçılık Programımız için Doğu ve Güneydoğu’nun en büyük
Gastronomi Laboratuvarı’nı kurmuş bulunmaktayız. Endüstriyel mutfak
ekipmanları ile uluslararası standartlara uygun olarak hazırlanan
laboratuvarda bölgenin yöresel yemeklerinin yanı sıra dünya mutfaklarının da
örnekler de uygulamalı olarak öğretilecektir. Aşçılık temel derslerinin
tamamının yapılabileceği laboratuvar, Yöresel Lezzetler, Pastane Ürünleri,
Soğuk Mutfak, Ziyafet Mutfağı, Dünya Mutfakları alanında uzman öğretim
elemanlarımız eşliğinde 25 kişinin aynı anda uygulama yapabilmesi için
tasarlanmıştır. Teknolojik gelişmelerden de faydalanılan laboratuvar sadece
öğrencilerimize değil, Çocuk Üniversitesi ve Diyarbakır halkına da
açılacaktır. Bugün oldukça modern bir Gastronomi Laboratuvarı’nı
öğrencilerimizin, çocukların ve Diyarbakır halkının hizmetine sunuyoruz.
Burada yapılacak çalışmalar ilimiz ve bölgemiz gastronomi turizmine önemli
katkılar sunacaktır.25.02.2022
|