YÖK TARAFINDAN GÜNCELLENEN YÜKSEK LİSANS ve DOKTORA KRİTERLERİ- 18-03-2024


YÖK TARAFINDAN GÜNCELLENEN YÜKSEK LİSANS ve DOKTORA KRİTERLERİ- 18 Mart 2024

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının lisansüstü program açılabilmesi ve yürütülmesine dair ilkeler; 29.02.2024  tarihli  Yükseköğretim  Genel  Kurulu toplantısında güncellenmiştir.

Güncellenen ilkelerle ilgili YÖK duyurusu için tıklayınız. İlgili yazıya sayfa altında yer alan dosyalardan ulaşabilirsiniz.

LİSANSÜSTÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM PROGRAMI AÇILMASI VE YÜRÜTÜLMESİNE DAİR İLKELER

A. Genel İlkeler

1.   Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği çerçevesinde açılacak her bir program için ayrı ayrı olmak üzere aşağıdaki yeterliliklerin sağlanması gerekir:

2.  Öğretim üyeleri, programın açılacağı üniversite kadrosunda görev yapmakta olup doktorası veya doçentliği programın açılacağı alanda, söz konusu program disiplinler arası ise doktora veya doçentliği Yükseköğretim Yürütme Kurulunun belirlediği doğrudan ilişkili alanlarda olmalıdır.

3.  Doktora programı, en az ikisi profesör, birisinin profesör olması hâlinde ise en az ikisi doçent olmak üzere, üniversite kadrosunda asgari altı öğretim üyesi ile açılabilir. Lisans programındaki ana bilim/ana sanat dalı ile aynı isimde doktora programı açılması hâlinde bu öğretim üyelerinin dördü doğrudan programın açılacağı alandan olmak şartıyla ikisi Yükseköğretim Yürütme Kurulunun belirlediği ilgili alanlardan olabilir.

4.  Yüksek lisans programı en az ikisi profesör ve/veya doçent unvanına sahip olmak üzere üniversite kadrosunda asgari üç öğretim üyesi ile açılabilir.

5.   Yüksek lisans programı açılabilmesi için en az iki yarıyıl lisans programında ders vermiş olması, doktora programı açılabilmesi için ise söz konusu öğretim üyelerinin en az dört yarıyıl lisans ya da iki yarıyıl tezli yüksek lisans programında ders vermiş olması gerekir.

6.  Lisansüstü eğitim-öğretim programı açacak üniversitenin ilgili program için gerekli kütüphane ve laboratuvar gibi eğitim-öğretim ve araştırma altyapı imkânlarına sahip olması gerekir.

7.     Yüksek lisans ve doktora programlarında farklı bilim/sanat dallarından öğretim üyelerinin gerekliliği hususunda Yükseköğretim Yürütme Kurulu yetkilidir.

Yüksek Lisans Programı

1. Başvuru yapılan yüksek lisans programında görev alacak öğretim üyeleri başına düşen yayın/eser sayısı ortalaması, müracaat edilen yıldan önceki takvim yılı dikkate alınarak en az 1 olmalıdır.

Doktora Programı

1.   Doktora programına üniversitenin başvuru yapabilmesi için en az bir program akreditasyonunun olması gerekmektedir.

2. Başvuru yapılan doktora programında görev alacak öğretim üyeleri başına düşen yayın/eser sayısı ortalaması, müracaat edilen yıldan önceki takvim yılı dikkate alınarak en az 1 olmalıdır.


Yüksek lisans ve doktora programlarında görev alacak öğretim üyelerinin yayınları/ eserleri konusunda:

a)   Fen Bilimleri ve Matematik, Mühendislik, Sağlık Bilimleri, Ziraat, Orman ve Su Ürünleri alanları için: Web of Science (SCIE, SSCI, AHCI) veya Scopus kapsamındaki dergilerde yayımlanmış makale veya tescil edilmiş patent,

b) Mimarlık, Planlama ve Tasarım alanları için: Web of Science (SCIE, SSCI, AHCI, ESCI) veya Scopus kapsamındaki dergilerde yayımlanmış makale veya tescil edilmiş patent veya yarışmada derece,

c)   Eğitim Bilimleri, İlahiyat, Filoloji, Hukuk, Spor Bilimleri, Sosyal, Beşerî ve İdari Bilimler alanları için: Web of Science (SCIE, SSCI, AHCI, ESCI), Scopus veya TR Dizin kapsamındaki dergilerde yayımlanmış makale veya uzmanlık alanıyla ilgili özgün bilimsel kitap,

d)   Güzel Sanatlar alanı için: Web of Science (SCIE, SSCI, AHCI) Scopus veya TR Dizin kapsamındaki dergilerde yayımlanmış makale veya alanıyla ilgili özgün bir eser dikkate alınacaktır.


B. Danışman

1.  Açılan lisansüstü programlarda yukarıda belirtilen niteliklere sahip öğretim üyeleri, ilgili programın bağlı bulunduğu enstitü yönetim kurulu kararıyla danışman olarak atanır. Birinci danışmanlar üniversite kadrosundaki öğretim üyeleri arasından (2547 sayılı Kanun Ek Madde 46 ile görevlendirilenler dâhil) atanır. İkinci danışmanlar ise üniversite kadrosu dışındaki öğretim üyeleri ile doktora derecesine sahip kişiler/araştırmacılar arasından da atanabilir.

2.    Emekliye ayrılma veya başka bir yükseköğretim kurumuna geçme gibi sebeplerle ilgili yükseköğretim kurumundan ayrılan öğretim üyelerinin başlamış olan danışmanlıkları devam eder.

3.     Tezin iç kapağında tez danışmanı ve diğer tez jüri üyelerinin isimleri yer alır.


C. Program Yeterlilik Koşulu

1.   Lisansüstü programlarda görev alacak öğretim üyelerinin de yukarıda yer alan yayın şartını sağlaması gerekir.

2. Asgari öğretim üyesi yeterliliklerinin her yıl Mayıs ayında, öğretim üyelerinin yayın yeterliliklerinin ise 3 yıl sonunda gözden geçirilerek şartları sağlayamayan programlara yeni öğrenci alınmaz.


Ç. Diğer Hususlar

1.  Bu asgari yeterlilikler yeni lisansüstü program (tezsiz yüksek lisans programları dâhil) açma talepleri için geçerlidir.

2.  Bu ilkelerden önce gerekli yeterlilikleri sağlayan ancak yukarıda yer alan asgari yeterlilikleri sağlayamayan lisansüstü programların, bu ilkelerin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç yıl sonunda (2026-2027 Eğitim ve Öğretim yılı sonuna kadar) aranan yeni yeterlilikleri sağlaması gerekmekte olup, bunu sağlayamayan lisansüstü programlara öğrenci alımı durdurulur.


Değerlendirmede Dikkate Alınacak Yayın/Eserlere İlişkin Açıklamalar

Yarışma: Geçerli yasa, yönetmelik ve esaslar çerçevesinde, ilgili kuruluşlar (Meslek Odaları, Yerel Yönetimler, Bakanlıklar, Uluslararası Kuruluşlar) tarafından düzenlenen, planlama, mimarlık, kentsel tasarım, peyzaj tasarımı, iç mimari tasarım, endüstri ürünleri tasarımı ve mimarlık temel alanındaki yarışmayı,

Tasarım: Bir yapı, ürün veya nesnenin özgün ilk çizimi veya özgün tasarımını,

Sergi: Sanatsal niteliği haiz sergi, bienal, trienal, gösteri, dinleti, festival veya gösterim etkinliklerini ifade eder.

 



Dosya Ekleri

Açıklamaİndir
BAŞVURU FORMATI - DOKTORA-SANATTA YETERLİLİKİndir
BAŞVURU FORMATI - YÜKSEK LİSANS PROGRAMI İndir
DOKTORA (TEZLİ YÜKSEK LİSANS DERECESİYLE) DERS BİLGİ PAKETİ ŞABLONUİndir
LİSANSÜSTÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM PROGRAMI AÇILMASI VE YÜRÜTÜLMESİNE DAİR İLKELER ile ilgili yazı 18-03-2024İndir
TEZLİ YÜKSEK LİSANS DERS BİLGİ PAKETi ŞABLONUİndir
TEZSİZ YÜKSEK LİSANS DERS BİLGİ PAKETİ ŞABLONUİndir