10. Ulusal Tarım Öğrenci Kongresi yapıldı


08.01.2021


10. Ulusal Tarım Öğrenci Kongresi Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ev Sahipliğinde ‘‘Bilimin Işığında Geçmişten Geleceğe 10. Yıl’’ Ana Temasıyla 19-20 Aralık Tarihlerinde Online Olarak Gerçekleştirildi.

10. Ulusal Tarım Öğrenci Kongresine başvurulan bildiriler arasından 500’e yakın bilimsel çalışma bilim kurulu tarafından kabul edildi. 6 öğrenci oturumu, 2 özel sektör oturumu ve 2 özel oturum olmak üzere toplam 10 oturumda toplam da 38 adet sözlü sunum gerçekleştirildi.

Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Konferans Salonundan online olarak bağlantılar sağlanarak gerçekleştirilen kongrede aynı zamanda Hasan Paşa Hanı, Tarihi Diyarbakır evleri gibi Diyarbakır’ın farklı tarihi noktalarından da online bağlantılar gerçekleştirildi.

19 Aralık saat 10.00’da Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hamit KAVAK, Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Ali Murat TATAR, Kongre Bilim Kurulu Başkanlığı görevini yürüten Doç. Dr. Aydın Alp ve Tarla Bölümü Öğrencisi ve 10. Ulusal Tarım Öğrenci Kongresi Düzenleme Kurulu Başkanı Mazlum Şanlı’nın açılış konuşmalarıyla başladı.

Özel oturumda Dünya’da ve Türkiye’de Tarımın Geleceği başlıklı özel oturumda, Tarım ve Orman Bakanlığı Bakanlık Müşaviri Dr. Ali Recep NAZLI, BM Gıda ve Tarım Örgütü Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül SELIŞIK, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent GÜLÇUBUK ve Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali SAĞIR tarafından pandemi döneminde gıda ihtiyacı, tarımda yaşanılan sorunlar ve gelecekte insanların gıda ihtiyacının karşılanmasına yönelik çalışmalar sunuldu.

Tarımda İnovasyon ve Girişimcilik başlıklı özel oturumunda ise Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk ARSLAN, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem ÖZKAN, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Arif Behiç TEKİN ve DOKTAR’dan CBS ve Uzaktan Algılama Uzmanı Betül ŞALLI tarafından tarım 4.0, tarımsal teknolojilerin kullanımı ve girişimcilik konularında yapılan çalışmalar sunuldu.

Özel Sektör, Kariyer ve Ar-Ge oturumlarında Hektaş firmasından Çiğdem KARAKUŞ ve Selçuk YAŞAR, May Tohum firmasından Sebla GÜL ve Abdullah Tayyar DEMİR ve Rijk Zwaan firmasından Alev DEMOKAN YAPICI tarafından yapılan sunumlarla kongremiz devam etti.

Kongremizin Öğrenci oturumlarında 25 sözlü sunum gerçekleştirildi. Bilim Kurulu değerlendirmesi sonucunda Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesinden Enes Demirel’in ‘Tarımda Faydalı Böcekler İşbaşında’ başlıklı çalışma birinci, Akdeniz Üniversitesinden Ahmet Mesut Yılmaz’ın ‘ Sucul Ortamda Mikroplastikler’  başlıklı çalışma ikinci, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesinden Merve Mürüvvet Dağ’ın ‘ Maraş Tarhanası Üretim ve Pazarlama Süreçlerinin Analizi’ başlıklı çalışma ise üçüncü olarak değerlendirildi.

Kongre sonunda 2021 yılında gerçekleştirilecek 11. Ulusal Tarım Öğrenci Kongresinin nerede gerçekleştirileceğine karar vermek için online anket yapıldı. Oylama, ankete katılan Ziraat Fakültesi öğrencilerinin oyları ile belirlendi. 23 Ziraat Fakültesinden 256 oy kullanılan seçimde %63,8 Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, %36,2 oranı ile Malatya Turgut Özal Üniversitesi yer aldı. 11. Ulusal Tarım Öğrenci Kongresi aldığı  %63,8 oy oranı ile Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesinin ev sahipliğinde gerçekleşmesine karar verildi. 

Fotoğraf Galerisi