Alman Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı



1. LİSANS PROGRAMI

İlk olarak 1971- 1972 Eğitim-Öğretim yılında Diyarbakır Eğitim Enstitüsüne bağlı olarak kurulan Almanca Öğretmenliği Programı, 1982 yılından itibaren Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi bünyesinde faaliyetlerini sürdürmektedir. Üniversite sınavında dil puan türünden öğrenci kabul eden Alman Dili Eğitimi Anabilim Dalı sadece Diyarbakır ve çevre illerinden değil Türkiye’nin dört bir tarafından üniversitemize kayıt yapan öğrencilere ev sahipliği yapmaktadır. Türkiye’nin büyük şehirlerinden biri olan Diyarbakır’da bölümümüze kayıtlı öğrenciler sosyal, kültürel ve akademik açıdan kendileri geliştirme imkânı ve fırsatını bulabilmektedirler. Yaklaşık 270 öğrencinin öğrenim gördüğü Alman Dili Eğitimi Anabilim dalının amacı; öğrencileri, Dil Öğretimi, Alman Dilbilimi ve Alman Edebiyatı konularında yetiştirmek ve Alman dilini ilk ve ortaöğretim öğrencilerine öğretecek düzeye getirmektir. 


Dicle Üniversitesi, Almanca Öğretmenliği lisans programı, hazırlık sınıfı hariç 4 yıldır. Ana Bilim Dalına ait ÖSYM puanları, yerleşme istatistikleri, taban puanlar gibi konularda ayrıntılı bilgi için https://yokatlas.yok.gov.tr/lisans.php?y=103010258 sayfasını ziyaret edebilirsiniz. 


Hazırlık Muafiyet Sınavı


Yeni kayıt yaptıran öğrenciler, öğretim yılı başında yapılan Alman Dili Eğitimi Anabilim Dalı Hazırlık Muafiyet Sınavı'nda 60 ve üzerinde not aldıkları takdirde birinci sınıfa kayıt yaptırmaya hak kazanır. Başarılı olamayan öğrenciler bir yıl süre ile Almanca Hazırlık eğitimi alırlar. Hazırlık Muafiyet Sınavı'na girmek istemeyen öğrencilerimizin kayıtları otomatik olarak hazırlık sınıfına yapılır.


Almanca Hazırlıktan muaf olabilmek için aşağıda belirtilen sınavlardan istenen puanı almış olmak gerekir. Belirtilen şartlardan birini taşıyan öğrenciler muafiyet için, dilekçe ve gerekli belgelerle Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dekanlığına başvurabilirler. 

Almanca Öğretmenliği Programı Hazırlık Muafiyet şartları

  • YDS, YÖKDİL veya eşdeğer sınavlarda Almanca dilinden 60 ve üzerinde puan almış olmak 
  • YÖK tarafından kabul edilen TestDaF, DSD II, TELC Deutsch veya Goethe Institut sınavlarından YÖK Yabancı Dil Sınavları Eşdeğerlik Tablosu'na göre 60 puana eşdeğer puan almış olmak 
  • Almancanın ana dil olarak konuşulduğu bir ülkede, o ülke vatandaşlarının devam ettiği ortaöğretim kurumlarında öğrenim görüp, ortaöğrenimlerinin en az son üç yılını bu kurumlarda tamamlamış olmak

Dersler

Alman Dili Eğitimi Anabilim Dalı lisans programı için TIKLAYINIZ.


Öğretim Elemanları


Alman Dili Eğitimi öğretim elemanları hakkında bilgi edinmek için TIKLAYINIZ.

Bölüm Olanakları 

Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi binasında eğitim veren bölümümüze ait bütün sınıflarda etkileşimli tahtalar mevcuttur. Bunun yanı sıra Eğitim Fakültesi binasında bulunan konferans, seminer ve sergi salonları da kullanılabilmektedir. Öğrencilerimizin sunum, proje, portfolyo gibi etkinliklerle derslere aktif olarak katılımı desteklenmekte ve internet ortamından da faydalanarak farklı ve yeni materyallere ulaşmaları sağlanmaktadır. Öğrencilerimiz ders çalışmak ve internete ulaşabilmek için okul içerisinde yer alan kütüphanemizden faydalanabilmektedir. Ayrıca üniversite bünyesinde farklı sosyal, kültürel ve sportif etkinliklerde ve kulüp faaliyetlerinde yer alma olanağı bulunmaktadır. Düzenlenen sempozyum, kongre ve paneller, davet edilen konuşmacılar aracılığıyla yeni gelişmeleri takip edebilmeleri sağlanmaktadır.

Mezunların İstihdam Alanları 


4 yıllık lisans eğitimlerinden sonra bu programı tamamlayan Alman Dili Eğitimi Anabilim Dalı mezunları Kamu Personeli Seçme Sınavında (KPSS) başarılı oldukları takdirde Milli Eğitim Bakanlıklarına bağlı Anadolu ve Fen Liselerinde ve diğer eğitim kurumlarında Almanca Öğretmeni olarak görev yapabilmektedirler.

2. YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

Alman Dili Eğitimi Tezli Yüksek Lisans Programı bu alanda lisansüstü seviyede öğrenim görmek isteyen lisans mezunlarına hitap etmektedir. Bu programa başvurabilmek için adayların aşağıda belirtilen alanların birinden lisans diploması almış olması gerekmektedir. 

  • Almanca Öğretmenliği
  • Alman Dili Eğitimi 
  • Alman Dili ve Edebiyatı
  • Alman Dilbilimi 
  • Almanca Mütercim Tercümanlık 

Öğrenciler öğrenimlerinin ilk yılında aldıkları derslerle Dicle Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü tarafından uygun görülen kredi miktarını tamamladıktan sonra ikinci yılda Alman Dili Eğitimi alanında bir tez yazarlar. Tez savunması sonucunda tezin kabul edilmesinin ardından diploma almaya hak kazanırlar. Tez savunmasına girebilmek için öğrencinin Dicle Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü tarafından belirlenmiş olan kriterleri karşılaması gerekmektedir.