Amaç ve Kapsam

 

 

Etkinliğin Amacı

 

 

Dicle Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜKSAM) tarafından 16-17 Mayıs 2024 tarihlerinde Diyarbakır’da yapılacak Orta Çağ’dan Günümüze Kadın ve Toplum Çalıştayı’nın amacı Türk toplumunda kadın üzerine ülkemizdeki birçok bilim insanını bir araya getirerek konu başlıkları etrafında farklı açılardan ele alıp tartışmaktır. Bu nedenle çalıştayımız Sosyal Bilimler ile sınırlandırılmıştır. Bu alanda kadının hem konumunu hem de alana katkısını incelemeyi amaçlıyoruz.

Çalıştayda Eğitim, Dil, Hukuk, Din, Spor vb. birbirinden farklı disiplinlerde kadının mevcudiyetini ve ilgili alanlara sunduğu katkıyı tarihsel boyutuyla irdelenecektir. Böylece kadınların Türk eğitim tarihindeki yeri ve Cumhuriyet’in kazanımlarıyla geldiği bugünkü konumunu belirlemek, Türk hukuk tarihi bağlamında kadının konumu ile Cumhuriyet’in Medeni Kanun’la sağladığı hakların karşılaştırılması da Türk kadınının hukuk alanında geçirdiği değişim ve dönüşümü göstermesi açısından çok büyük önem arz etmektedir. İlahi dinlerin kadına bakış açısının irdelenmesi ve kadının konumu üzerindeki etkilerinin incelenmesi ise önem atfedilmesi gereken bir diğer konuyu oluşturacaktır. Sanatta kadının payı, sanatsal faaliyetlerdeki işlevi, toplumun ilerlemesi açısından sanatta önemi, ortaya konması gereken bir başka konudur. Siyasi hayatta kadının temsili, Türk siyasi hayatında Cumhuriyet öncesi kadının konumu ve Cumhuriyet’in kadına verdiği siyasi hakların incelenmesi ise çalıştayın en önemli konuları arasında yer almaktadır.

Netice itibariyle yukarıda izah edilen konuların bir bütün çerçevede ve tarihsel bağlamda incelenmesi kadının farklı yönleriyle geçirdiği değişim/dönüşümleri ortaya koyacak ve gelecekte atılacak adımlar için sunulan bildiriler yol gösterici olacaktır.

  

 

 

 

 

Etkinliğin Kapsamı

 

 

Dicle Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜKSAM) tarafından 16-17 Mayıs 2024 tarihlerinde Diyarbakır’da yapılacak Orta Çağ’dan Günümüze Kadın ve Toplum Çalıştayı’nın ana teması sosyal yaşamda kadının hem konumunun hem de sosyal hayata katkısının irdelenmesidir. Bu bağlamda çalıştayımız Orta Asya’da yönetici pozisyonunda olan “Hatun”dan Selçuklu ve Osmanlı asırlarında Anadolu taşra ve kent yaşamında farklılaşan konumu çerçevesinde kadının değişen ve dönüşen statüsünü merkeze alacaktır. Böylece tarihi seyir ve Türk kültürünün geçirdiği değişim bağlamında kadın olgusunun geçirdiği süreci anlamak ve anlamlandırmak mümkün olacaktır.

Dil ve Edebiyatta kadının konumu, öncü kadın Dil Bilimcilerimiz ve Edebiyatçılarımız çalıştayımızda irdelenmesi planlanan konuların başında gelmektedir. Eğitim hayatımızda ve Türk Eğitim Sistemi içerisinde kadına verilen değer ise çalıştayın başka bir konusu olarak belirlenmiştir. Hukuk sistemimiz içerisinde kadının yeri, hukuki düzenlemelerde kadına verilen önem ve bu düzenlemelerin kadının toplumumuzdaki yerine etkilerini araştırmak ve ortaya koymak çalıştayın konularından biridir. İlahi dinlerde kadınların yerinin tartışılması, dini inanışların kadının konumu, görevleri üzerindeki etkileri de bu çalıştay içerisinde incelenecektir. Toplumların estetik, güzellik vb. anlayışlarının en fazla etkilendiği sanat içerisinde kadınların etkileri, faaliyetlerinin ortaya konması çalıştayın konu zenginliğini arttıracaktır. Siyasi hayatta kadına verilen önem, kadının siyasi hayata katılımı, siyasi haklar açısından kadının incelenmesi ise çalıştayın önemli bir diğer konusunu oluşturmaktadır.

Kadının toplumdaki yerini ve önemini tarihsel açıdan değerlendirmenin, söz konusu süreci üniversitemize gelecek akademisyenlerle tartışmanın kadını sosyal, siyasi ve ekonomik hayatta temsilini güçlendirmek, kadın hakları ve aile temelli konulara ve bu bağlamda yaşanan sorunlara çözüm önerileri üretmek için önemli bir adım olacaktır.