Bölüm Tanıtımı

DİCLE ÜNİVERSİTESİ

DİYARBAKIR TARIM MESLEK YÜKSEKOKULU

BİTKİSEL VE HAYVANSAL ÜRETİM BÖLÜMÜ

 

Bölümün Amacı:

Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü; bitkisel ve hayvansal ürün üretimi ile bu ürünlerin kalite kontrolü, ürünlerin muhafazası ve pazara hazırlanması hakkında yeterli bilgi ve donanıma sahip, kamu ile özel sektörün araştırma-geliştirme destek ve diğer personel ihtiyacına cevap verebilecek, çağın koşullarına göre geliştirebilen, nitelikli Teknikerler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Bölümün herhangi bir programından mezun olan öğrencilerimiz; analitik zekaya sahip, girişimci, çok yönlü düşünebilen, sorumluluk alabilen, alanı ile ilgili kamu ve özel sektördeki büyük ve küçük işletmelerin eleman ihtiyacını karşılayabilen; teorik ve pratik bilgi ve beceriye sahip olarak yetişmektedir.

 

Bölümün Tarihçesi:

Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü, 26/04/1995 tarih ve 8774 Yüksek Öğretim Kurul kararı ile Diyarbakır Meslek Yüksekokulu bünyesinde kurulmuş ve 2009-2010 Eğitim-Öğretim yılında ilk öğrencilerini kabul ederek eğitim-öğretime başlamıştır. Halen Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü bünyesinde; Bahçe Tarımı, Organik Tarım, Tohumculuk Teknolojisi ile Süt ve Besi Hayvancılığı Programlarında aktif olarak eğitim-öğretim verilmektedir.

Bölümün her programına yılda 50 öğrenci olmak üzere, toplam 200 öğrenci kabul edilmektedir. Bölümün kuruluşundan bugüne kadar toplam 2135 örgün eğitim öğrencisi mezun olmuş, 395 öğrenci ise öğrenimine devam etmektedir.

 

Bölümün Eğitim Modeli:

Bölümün tüm programlarında “3+1 Eğitim Modeli” uygulanmaktadır. 3+1 eğitim modeli, 2 yıllık meslek yüksekokullarının 4 dönemden oluşan eğitim takviminin 4. dönemini, öğrencilerin bir işletmede, meslek dalında geçirmesini amaçlamaktadır.

Bu eğitim modeli, öğrencilere hem teorik bilgileri öğrenme, hem de bu bilgileri pratik uygulamalara dönüştürme fırsatı tanıyan bir eğitim yaklaşımını ifade eder. Bu eğitim modeli, mezunların sadece teorik bilgiye sahip olmakla kalmayıp aynı zamanda sektördeki işleyişe dair deneyim kazanmış olmalarını amaçlar. Bu sayede, mezunlar, sahadaki taleplere daha etkili bir şekilde yanıt verebilirler. 3+1 eğitim modeli, öğrencilere hem sınıf içinde hem de saha içinde öğrenme deneyimi sunarak bitkisel ve hayvansal üretim alanında başarılı bir kariyere adım atmalarını destekler.

 

Bölümün Akademik Kadrosu:

Bölümde 1 Profesör, 1 Doçent, 3 Dr. Öğr. Üyesi ve 8 Öğretim Görevlisi olmak üzere, toplam 13 Öğretim Elemanı görev yapmaktadır.

 

Bölümün Altyapı İmkanları:

Bölümde aktif olarak Bahçe Tarımı, Organik Tarım, Tohumculuk Teknolojisi ile Süt ve Besi Hayvancılığı Programlarında öğrenim görmekte olan öğrencilerimize dersler teorik ve uygulamalı olarak işlenmektedir. Bölüm bünyesinde öğrencilerin uygulama yapabilecekleri; Organik Tarım laboratuvarı, Tohumculuk Teknolojisi laboratuvarı ve Bilgisayar laboratuvarı olmak üzere, toplam 3 adet laboratuvar mevcuttur. Ayrıca, öğrencilere arazi uygulamalarını göstermek amacıyla yüksekokulumuza tahsisli 5 dekar arazi bulunmaktadır.

 

Mezuniyet Koşulları:

120 AKTS’lik derslerin tümünü başarıyla tamamlamış olan öğrenciler mezuniyete hak kazanır. Öğretim programlarındaki öğrenimini tamamlayanlara, birim ve bölüm adı açıklanmak suretiyle önlisans diploması verilir. 

Kazanılan Unvan:

Bölümün herhangi bir programının tüm gereksinimlerini yerine getirerek başarı ile mezun olanlar “Ziraat Teknikeri” ünvanını alırlar.

Dikey Geçiş İmkanları:

Bölümün herhangi bir Programından mezun olan öğrencilerden DGS (Dikey Geçiş Sınavı)’den  yeterli puanı alanlar, Ziraat Fakültelerinin ilgili bölümlerine geçiş imkanı bulabilmektedir. 

İstihdam Olanakları:

Bölümden mezun olan öğrencilerimiz;

1. Kamu kurumlarında Tekniker olarak çalışabilmektedir.

2. Özel sektörün değişik birimlerinde görev alabilmektedir.

3. Tarım Danışmanı olarak Tüzel kişiliğe sahip (Ziraat Odaları, Üretici Birlikleri, Kooperatifler, Tarımla ilgili Dernekler, Vakıflar vs.) kuruluşlarda çalışabilmektedir.

4. Zirai ilaç bayisi Sertifikasına sahip öğrencilerimiz kendi adına Zirai İlaç Bayisini açabilmektedir.

5. İyi Tarım Kontrolörü, Organik Tarım İç Kontrolörü ve Eksperlik sertifikalarını alarak iş imkanı bulabilirler,

6. Bölümün herhangi bir Programından mezun olan öğrenci söz konusu alan ile ilgili işletmeyi kurabilmektedir

 .

 


Fotoğraf Galerisi