DİCLE ÜNİVERSİTESİ
DİYARBAKIR TARIM MESLEK YÜKSEKOKULU
BİTKİSEL VE HAYVANSAL ÜRETİM BÖLÜMÜ
Bölümün Amacı:
Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü;
bitkisel ve hayvansal ürün üretimi ile bu ürünlerin kalite kontrolü, ürünlerin
muhafazası ve pazara hazırlanması hakkında yeterli bilgi ve donanıma sahip,
kamu ile özel sektörün araştırma-geliştirme destek ve diğer personel ihtiyacına
cevap verebilecek, çağın koşullarına göre geliştirebilen, nitelikli Teknikerler
yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
Bölümün herhangi bir programından mezun
olan öğrencilerimiz; analitik zekaya sahip, girişimci, çok yönlü düşünebilen,
sorumluluk alabilen, alanı ile ilgili kamu ve özel sektördeki büyük ve küçük
işletmelerin eleman ihtiyacını karşılayabilen; teorik ve pratik bilgi ve
beceriye sahip olarak yetişmektedir.
Bölümün Tarihçesi:
Bitkisel ve Hayvansal Üretim
Bölümü, 26/04/1995 tarih ve 8774 Yüksek Öğretim Kurul kararı
ile Diyarbakır Meslek Yüksekokulu bünyesinde kurulmuş ve 2009-2010
Eğitim-Öğretim yılında ilk öğrencilerini kabul ederek eğitim-öğretime
başlamıştır. Halen Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü bünyesinde; Bahçe
Tarımı, Organik Tarım, Tohumculuk Teknolojisi ile Süt ve Besi Hayvancılığı
Programlarında aktif olarak eğitim-öğretim verilmektedir.
Bölümün her programına yılda 50 öğrenci
olmak üzere, toplam 200 öğrenci kabul edilmektedir. Bölümün kuruluşundan bugüne
kadar toplam 2135 örgün eğitim öğrencisi mezun olmuş, 395 öğrenci ise
öğrenimine devam etmektedir.
Bölümün Eğitim Modeli:
Bölümün tüm programlarında “3+1
Eğitim Modeli” uygulanmaktadır. 3+1 eğitim modeli, 2 yıllık
meslek yüksekokullarının 4 dönemden oluşan eğitim takviminin 4. dönemini,
öğrencilerin bir işletmede, meslek dalında geçirmesini amaçlamaktadır.
Bu eğitim modeli, öğrencilere hem teorik
bilgileri öğrenme, hem de bu bilgileri pratik uygulamalara dönüştürme fırsatı
tanıyan bir eğitim yaklaşımını ifade eder. Bu eğitim modeli, mezunların sadece
teorik bilgiye sahip olmakla kalmayıp aynı zamanda sektördeki işleyişe dair
deneyim kazanmış olmalarını amaçlar. Bu sayede, mezunlar, sahadaki taleplere
daha etkili bir şekilde yanıt verebilirler. 3+1 eğitim modeli, öğrencilere hem
sınıf içinde hem de saha içinde öğrenme deneyimi sunarak bitkisel ve hayvansal
üretim alanında başarılı bir kariyere adım atmalarını destekler.
Bölümün Akademik Kadrosu:
Bölümde 1 Profesör, 1 Doçent, 3 Dr. Öğr.
Üyesi ve 8 Öğretim Görevlisi olmak üzere, toplam 13 Öğretim Elemanı görev
yapmaktadır.
Bölümün Altyapı İmkanları:
Bölümde aktif olarak Bahçe Tarımı,
Organik Tarım, Tohumculuk Teknolojisi ile Süt ve Besi Hayvancılığı
Programlarında öğrenim görmekte olan öğrencilerimize dersler teorik ve uygulamalı
olarak işlenmektedir. Bölüm bünyesinde öğrencilerin uygulama yapabilecekleri;
Organik Tarım laboratuvarı, Tohumculuk Teknolojisi laboratuvarı ve Bilgisayar
laboratuvarı olmak üzere, toplam 3 adet laboratuvar mevcuttur. Ayrıca,
öğrencilere arazi uygulamalarını göstermek amacıyla yüksekokulumuza tahsisli 5
dekar arazi bulunmaktadır.
Mezuniyet
Koşulları:
120 AKTS’lik derslerin tümünü başarıyla tamamlamış olan öğrenciler
mezuniyete hak kazanır. Öğretim programlarındaki öğrenimini tamamlayanlara,
birim ve bölüm adı açıklanmak suretiyle önlisans diploması verilir.
Kazanılan Unvan:
Bölümün herhangi bir programının tüm gereksinimlerini yerine getirerek
başarı ile mezun olanlar “Ziraat Teknikeri” ünvanını alırlar.
Dikey Geçiş İmkanları:
Bölümün herhangi bir Programından mezun olan öğrencilerden DGS (Dikey
Geçiş Sınavı)’den yeterli puanı alanlar, Ziraat Fakültelerinin
ilgili bölümlerine geçiş imkanı bulabilmektedir.
İstihdam Olanakları:
Bölümden mezun olan öğrencilerimiz;
1. Kamu kurumlarında Tekniker olarak
çalışabilmektedir.
2. Özel sektörün değişik birimlerinde görev
alabilmektedir.
3. Tarım Danışmanı olarak Tüzel kişiliğe sahip
(Ziraat Odaları, Üretici Birlikleri, Kooperatifler, Tarımla ilgili Dernekler,
Vakıflar vs.) kuruluşlarda çalışabilmektedir.
4. Zirai ilaç bayisi Sertifikasına sahip
öğrencilerimiz kendi adına Zirai İlaç Bayisini açabilmektedir.
5. İyi Tarım Kontrolörü, Organik Tarım İç
Kontrolörü ve Eksperlik sertifikalarını alarak iş imkanı bulabilirler,
6. Bölümün herhangi bir Programından mezun olan
öğrenci söz konusu alan ile ilgili işletmeyi kurabilmektedir
.