Bölüm Hakkında

Programın Amacı

Sağlığın korunması, geliştirilmesi ve sürdürülmesi için bilimin aydınlattığı yolda ilerleyen, sağlıklı yaşam için gerekli standartları gerek teorik gerekse uygulamalı eğitim ve öğretim ile birleştirerek, bireysel, toplumsal ve küresel boyutta sağlıklı beslenme alışkanlıklarını yaygınlaştıracak, sürdürecek ve bilimsel çalışmalarla yenileyecek, mesleki etik kurallarını rehber edinmiş, ekip çalışmasına inanan, koruyucu ve tedavi edici sağlık profesyonellerinin bir parçası olacak diyetisyenler yetiştirmektir.

 

Programın Hedefi

Beslenme bilimleri ve diyetetik alanında uzmanlaşmış mezunlar yetiştirmek, araştırma ve geliştirme hizmetleri sunan, bilimsel çalışmaları ve danışmanlıkları ile ulusal ve uluslararası platformda tanınan, değer gören ve tercih edilen bir bölüm olmaktır. Ayrıca, koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetlerinin bir parçası olarak toplumsal çalışmalar ve yayınlar yapmak, beslenme ve diyetetik bilim dalında referans olmaktır.

Program Yeterlilikleri

1. Beslenme ve Diyetetik alanında bilimsel ve güncel bilgiye sahiptir.

2. Mesleki bilgi ve becerilerini beslenme durumunun saptanması, sağlığın korunması ve geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve beslenme tedavisi uygulanması için kullanır.

3.Alanında karşılaşabileceği sorunları tanımlama ve mesleki etik değerlere uygun olarak çözme becerisine sahiptir.

4. Beslenme ve Diyetetik alanındaki güncel teknolojileri kullanır, literatürü takip ederek kanıta dayalı doğru bilgiye ulaşır.

5. Topluma ve bireylere beslenme eğitimi verir, bu konuda danışmanlık yapar.

6.  Sahip olduğu bilgi birikimi ile bağımsız olarak araştırma yürütür ve multidisipliner ekip üyesi olarak sorumluluk alır.

7. Beslenme ve Diyetetik alanında etkin Türkçe’nin yanı sıra en az bir yabancı dilde yazılı ve sözlü iletişim kurabilir.

8. Toplumsal sorumluluk bilinci ile bireye, çevreye ve topluma yönelik etkinliklerde, besin ve beslenme ile ilgili plan ve politikaların oluşturulmasında görev alır.

9. Görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasa, yönetmelik, mevzuata, mesleki etik kurallara ve kalite yönetim süreçlerine uygun davranır. Topluma ve meslektaşlarına örnek olur.

10.Yaşam boyu öğrenmenin bilinciyle alanındaki gelişmeleri takip eder, ulusal ve uluslararası etkinliklere katılır.

Kazanılan Derece

Beslenme ve Diyetetik Bölümü lisans programını başarı ile tamamlayan mezunlar ‘Diyetisyen’ ünvanı ve ‘lisans diploması’ alırlar.

Kayıt ve Kabul Koşulları

T.C. vatandaşı olan öğrenciler, ÖSYM tarafından yapılan sınavlardan aldıkları puanlar ile bölüme kayıt hakkı kazanırlar. Yabancı uyruklu öğrenciler ise Senato tarafından belirlenen başarı kriterleri çerçevesinde kabul edilirler.

Üst Kademeye Geçiş

Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan beslenme ve diyetetik mezunları, akademik olarak eğitimlerine devam etmek istedikleri takdirde; kuralları YÖK ve ilgili yüksek öğretim kurumu tarafından belirlenen yüksek lisans ve doktora programlarına  başvurabilirler.

Mezuniyet Koşulları

Programda öngörülen tüm dersleri, uygulamaları ve stajları başarı ile tamamlayan ve toplam en az 240 AKTS kredisi almış olan öğrenciler diploma almaya hak kazanır. Uygulamaların en az %80’ ine, teorik derslerin ise en az %70’ ine devam zorunluluğu vardır Mezuniyet başarı derecesi genel ağırlıklı puan ortalaması ile belirlenir. Dersten başarılı olmak için dönem sonunda  100 üzerinden en az 60 genel not ortalamasına sahip olmak gerekir.

Ölçme ve Değerlendirme

Dicle  Üniversitesi Ön Lisans ve  Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nde belirtilen koşullara uygun olarak yürütülür. Bir dersteki başarı durumu, ders başarı notu ile belirlenir. Ders başarı notu, öğrencinin ara sınavlar ve ara sınav yerine geçen ödevler, uygulamalı çalışmalar, grup çalışmaları ve benzeri çalışmalarda yarıyıl içinde gösterdiği başarı ve dönem sonu sınavın birlikte değerlendirilmesiyle elde edilir. Dönem sonu notunun belirlenmesinde dönem içi faaliyetlerinin katkısı % 40  ve  dönem sonu sınavı ya da bütünleme sınavı sonuçlarının ders başarı notuna etkisi ise bu sınavlardan en az 60 puan almak koşulu ile % 60’tır.   

Önceki Öğrenimin Tanınması

Daha önce herhangi bir yükseköğretim kurumundan alınıp başarılan derslerin muafiyeti ve muafiyetten dolayı üst sınıfa/sınıflara intibak işlemleri Dicle Üniversitesi Ön Lisans ve  Lisans Birimleri Ders Muafiyeti ve İntibak İşlemleri Yönergesi’nde  belirtilen koşullara uygun olarak yürütülür.

İstihdam Olanakları

Bölümden mezun olanlar, tüm sağlık kuruluşlarında (hastane, ana-çocuk sağlık merkezleri, diyaliz merkezleri, poliklinikler vb), çeşitli kamu ve özel kuruluşlar, yiyecek içecek işletmeleri, oteller, huzurevleri, yaşlı bakım evleri, okullar, kreşler ve gıda sanayinde çalışabilir ve/veya üniversitelerin beslenme ve diyetetik bölümlerinde akademisyen olarak istihdam edilebilir.