Programın Amacı
Sağlığın
korunması, geliştirilmesi ve sürdürülmesi için bilimin aydınlattığı yolda
ilerleyen, sağlıklı yaşam için gerekli standartları gerek teorik gerekse
uygulamalı eğitim ve öğretim ile birleştirerek, bireysel, toplumsal ve küresel
boyutta sağlıklı beslenme alışkanlıklarını yaygınlaştıracak, sürdürecek ve
bilimsel çalışmalarla yenileyecek, mesleki etik kurallarını rehber edinmiş,
ekip çalışmasına inanan, koruyucu ve tedavi edici sağlık profesyonellerinin bir
parçası olacak diyetisyenler yetiştirmektir.
Programın Hedefi
Beslenme
bilimleri ve diyetetik alanında uzmanlaşmış mezunlar yetiştirmek, araştırma ve
geliştirme hizmetleri sunan, bilimsel çalışmaları ve danışmanlıkları ile ulusal
ve uluslararası platformda tanınan, değer gören ve tercih edilen bir bölüm
olmaktır. Ayrıca, koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetlerinin bir parçası
olarak toplumsal çalışmalar ve yayınlar yapmak, beslenme ve diyetetik bilim
dalında referans olmaktır.
Program
Yeterlilikleri
1.
Beslenme ve Diyetetik alanında bilimsel ve güncel bilgiye sahiptir.
2.
Mesleki bilgi ve becerilerini beslenme durumunun saptanması, sağlığın korunması
ve geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve beslenme tedavisi uygulanması
için kullanır.
3.Alanında
karşılaşabileceği sorunları tanımlama ve mesleki etik değerlere uygun olarak
çözme becerisine sahiptir.
4.
Beslenme ve Diyetetik alanındaki güncel teknolojileri kullanır, literatürü
takip ederek kanıta dayalı doğru bilgiye ulaşır.
5.
Topluma ve bireylere beslenme eğitimi verir, bu konuda danışmanlık yapar.
6. Sahip olduğu bilgi birikimi ile bağımsız
olarak araştırma yürütür ve multidisipliner ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
7.
Beslenme ve Diyetetik alanında etkin Türkçe’nin yanı sıra en az bir yabancı
dilde yazılı ve sözlü iletişim kurabilir.
8.
Toplumsal sorumluluk bilinci ile bireye, çevreye ve topluma yönelik
etkinliklerde, besin ve beslenme ile ilgili plan ve politikaların
oluşturulmasında görev alır.
9.
Görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasa, yönetmelik, mevzuata, mesleki
etik kurallara ve kalite yönetim süreçlerine uygun davranır. Topluma ve
meslektaşlarına örnek olur.
10.Yaşam
boyu öğrenmenin bilinciyle alanındaki gelişmeleri takip eder, ulusal ve
uluslararası etkinliklere katılır.
Kazanılan Derece
Beslenme
ve Diyetetik Bölümü lisans programını başarı ile tamamlayan mezunlar
‘Diyetisyen’ ünvanı ve ‘lisans diploması’ alırlar.
Kayıt ve Kabul
Koşulları
T.C.
vatandaşı olan öğrenciler, ÖSYM tarafından yapılan sınavlardan aldıkları
puanlar ile bölüme kayıt hakkı kazanırlar. Yabancı uyruklu öğrenciler ise Senato
tarafından belirlenen başarı kriterleri çerçevesinde kabul edilirler.
Üst Kademeye Geçiş
Lisans
eğitimini başarı ile tamamlayan beslenme ve diyetetik mezunları, akademik
olarak eğitimlerine devam etmek istedikleri takdirde; kuralları YÖK ve ilgili
yüksek öğretim kurumu tarafından belirlenen yüksek lisans ve doktora
programlarına başvurabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Programda
öngörülen tüm dersleri, uygulamaları ve stajları başarı ile tamamlayan ve
toplam en az 240 AKTS kredisi almış olan öğrenciler diploma almaya hak kazanır.
Uygulamaların en az %80’ ine, teorik derslerin ise en az %70’ ine devam
zorunluluğu vardır Mezuniyet başarı derecesi genel ağırlıklı puan ortalaması
ile belirlenir. Dersten başarılı olmak için dönem sonunda 100
üzerinden en az 60 genel not ortalamasına sahip olmak gerekir.
Ölçme ve
Değerlendirme
Dicle Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav
Yönetmeliği’nde belirtilen koşullara uygun olarak yürütülür. Bir dersteki
başarı durumu, ders başarı notu ile belirlenir. Ders başarı notu, öğrencinin
ara sınavlar ve ara sınav yerine geçen ödevler, uygulamalı çalışmalar, grup
çalışmaları ve benzeri çalışmalarda yarıyıl içinde gösterdiği başarı ve dönem sonu
sınavın birlikte değerlendirilmesiyle elde edilir. Dönem sonu notunun
belirlenmesinde dönem içi faaliyetlerinin katkısı % 40 ve dönem
sonu sınavı ya da bütünleme sınavı sonuçlarının ders başarı notuna etkisi ise
bu sınavlardan en az 60 puan almak koşulu ile % 60’tır.
Önceki Öğrenimin
Tanınması
Daha
önce herhangi bir yükseköğretim kurumundan alınıp başarılan derslerin muafiyeti
ve muafiyetten dolayı üst sınıfa/sınıflara intibak işlemleri Dicle Üniversitesi
Ön Lisans ve Lisans Birimleri Ders
Muafiyeti ve İntibak İşlemleri Yönergesi’nde
belirtilen koşullara uygun olarak yürütülür.
İstihdam Olanakları
Bölümden
mezun olanlar, tüm sağlık kuruluşlarında (hastane, ana-çocuk sağlık merkezleri,
diyaliz merkezleri, poliklinikler vb), çeşitli kamu ve özel kuruluşlar, yiyecek
içecek işletmeleri, oteller, huzurevleri, yaşlı bakım evleri, okullar, kreşler
ve gıda sanayinde çalışabilir ve/veya üniversitelerin beslenme ve diyetetik
bölümlerinde akademisyen olarak istihdam edilebilir.