ZİRAAT FAKÜLTESİ’NDE ‘’FARKLI YÖNLERİYLE SUR İLÇESİ’’ SEMİNERİ DÜZENLENDİ


21.04.2022


              Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Seminer Salonunda 20 Nisan 2022 Çarşamba günü Sur Kaymakamı Sayın Abdullah ÇİFTÇİ “Farklı Yönleriyle Tarihi Sur ilçesi” isimli semineri sundu. Seminere Kaymakam adayı Selami Alper ÖZKAN, Sur Kaymakamlığı ve Sur Belediyesi Özel Kalem Müdürü Adnan TÜRK, Sur Belediyesi Bilgi İşlem Daire Başkanı Kenan GENÇ, Dicle Üniversitesi’nden Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kadir TURAN, Üniversite Genel Sekreteri Doç. Dr. Ali KARAKAŞ, Ziraat Fakültesi’nden Dekan Prof. Dr. Mikdat ŞİMŞEK, Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Neşe ÜZEN, Doç. Dr. Muhittin TUTKUN, Öğretim Üyeleri ve Öğrenciler, Şehit Halit Gülser Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden Müdür Mehmet Zekeriya Erdem, Müdür Yardımcıları ve öğrencileri yoğun ilgi gösterirken,  seminerin Moderatörlüğü’nü Prof. Dr. Ahmet BAYRAM yaptı.

           Sur Kaymakamı ve Sur Belediye Başkan V. Abdullah ÇİFTÇİ seminerde özetle ‘Sur ilçesinin tarihi geçmişinin M.Ö. 7.500 yıllarına kadar uzandığını, son dönemde yapılan arkeolojik kazılarda ise dünyadaki en eski yerleşim alanların bu bölgede saptandığını, ilçede; Hurriler, Mitanniler, Hititler, Asurlar, Medler, Persler, Büyük İskender, Romalılar, Bizanslılar, Araplar, Selçuklular, Osmanlılar olmak üzere 33 uygarlığın hüküm sürdüğünü belirtti. Pek çok ilin Kurtuluş günü olmasına karşın, Sur ilçesini de içinde barındıran Diyarbakır’ın kurtuluş günü olmadığını, ancak, bu ilimizin peygamber efendimiz Hz. Muhammed (ASM)’in vefatından 7 yıl sonra yani M.S. 639 yılında Sahabe efendilerimiz tarafından fethedilerek İslamiyetle Müşerreflendiğini dile getirdi. Mekke ve Medine’den sonra yüzlerce sahabe efendimizin kabirlerinin Diyarbakır’da bulunduğunu sözlerine ekledi. Ayrıca öğrencilerden gelen soruları Sur Kaymakamı ve Sur Belediye Başkan V. Abdullah ÇİFTÇİ cevaplarken başta öğrenciler olmak üzere katılımcıların mutlulukları gözlerinden okundu.

           Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kadir TURAN ise bu seminerin oldukça anlamlı olduğunu ve Sayın Kaymakamımız Abdullah ÇİFTÇİ beye ve tüm katılımcılara teşekkür etti. Daha sonra Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kadir TURAN ve seminerin düzenlenmesine ev sahipliği yapan Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mikdat ŞİMŞEK tarafından Sur Kaymakamı ve Sur Belediye Başkan V. Abdullah ÇİFTÇİ’ye birlikte Plaket takdiminde bulunuldu. Bu seminere katılan başta Kaymakam adayı Selami Alper ÖZKAN ve Sur Kaymakamı ve Sur Belediyesi Özel Kalem Müdürü Adnan TÜRK olmak üzere ve emeği geçen diğer katılımcılara Teşekkür Belgesi takdim edilirken, öğrencilere de Katılım Belgesi verilerek toplu hatıra fotoğrafı çekildi. Panelin sonunda öğrencilere farklı deneme alanları, meyve ağaçların ve hayvanların bulunduğu Ziraat Fakültesi Uygulama ve Araştırma Çiftliği gezdirildi.

 


Fotoğraf Galerisi