GELECEKTE DİYARBAKIR'IN TARIMSAL PERSPEKTİFİ ÇALIŞTAYI


13.06.2022


 Dicle Üniversitesi başta olmak üzere birçok üniversiteden akademisyenlerin, Tarım Bakanlığı uzmanlarının, TOBB ve TURİB ile Karacadağ Kalkınma Ajansı gibi kuruluşların oluşturduğu çalışma grubu Diyarbakır'da "Gelecekte Diyarbakır'ın Tarımsal Perspektifi Çalıştayı" düzenledi.

Dicle Üniversitesi 15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen programla sona eren çalıştaya Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su, Diyarbakır milletvekilleri Mehdi Eker ve Ebubekir Bal, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç, Türkiye Odalar Birliği Başkanı Mustafa Rıfat Hisarcıklıoğlu, Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, paydaş temsilcileri, akademisyenler, çiftçiler ve öğrenciler katıldı.

Vali Su yaptığı konuşmada, dünyada vazgeçilmeyecek tek sektörün tarım ve gıda sektörü olduğunu vurguladı. Tarım sektörünün insanlığın başlangıcından kıyamete kadar devam edecek tek sektör olduğunu belirten Vali Su, tarımın planlanması ve programlanmasının çok önemli olduğuna işaret etti.

Devletin 2023 hedefi için Üniversitelerin, sivil toplum kuruluşlarının ve özel sektör dahil çalışılması gerektiğini dile getiren Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç, bu bilinç içerisinde göreve geldikleri günden itibaren çalışmalar yaptıklarını belirterek tarımın önemine vurgu yaptı.

Bakan Kirişçi ise tarıma dayalı faaliyetlerin kendilerini heyecanlandırdığını söyledi. Tarım ülkesi olan Türkiye'nin daha önce bir tarım kanununun olmadığına dikkati çeken Kirişci, tarımın mevzuat açısından eksiğinin kalmadığını ifade etti.

Kirişci, "Su ürünleri alanında Türkiye 1,4 milyar dolarlık ihracat yapan bir ülke konumuna geldi. 200 milyon dolarlık da ithalatımız var. 1,2 milyar dolarlık net dış ticaret fazlamız var. Daha fazlasını da yapabiliriz. Ülke olarak su zengini değiliz, orta halliyiz. Suyu bilinçli kullanmak, toprağa dikkatle işlemek ve üretim faaliyetlerimizi de aynı şekilde yürütmek durumundayız." dedi.

Çalıştayın sonunda kurumlar tarafından hediyeler takdim edildi.