DİCLE ÜNİVERSİTESİ’NDE KALİTE GÜVENCESİ VE AKREDİTASYON ODAKLI HİZMET İÇİ EĞİTİM GERÇEKLEŞTİRİLDİ


28.10.2026


DİCLE ÜNİVERSİTESİ’NDE KALİTE GÜVENCESİ VE AKREDİTASYON ODAKLI HİZMET İÇİ EĞİTİM GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Dicle Üniversitesi, kurumsal kalite güvencesi sistemini güçlendirme ve YÖKAK akreditasyon süreçlerine uyum çalışmaları kapsamında, Birim Ölçme ve Değerlendirme Komisyonu üyelerine yönelik kapsamlı bir hizmet içi eğitim ve değerlendirme toplantısı düzenledi. İlahiyat Fakültesi Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programa; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Siraç Özerdem, Kalite Geliştirme Koordinatörü Doç. Dr. Filiz Özcan, Ölçme ve Değerlendirme Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mustafa İlhan ile üniversite genelindeki birim ölçme ve değerlendirme komisyonu üyeleri katıldı.

Paydaş Memnuniyet Anketlerinde Bilimsel Standardizasyon ve YÖKAK Uyumluğu

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Siraç Özerdem ile Kalite Koordinatörü Doç. Dr. Filiz Özcan’ın açılış konuşmalarıyla başlayan eğitimde; iç ve dış paydaş memnuniyet anketlerinin bilimsel metodolojilere uygun biçimde tasarlanması, madde yazım ilkeleri, veri analizi teknikleri ve sonuçların raporlanması süreçleri detaylandırıldı. Programın ilk bölümünde, Ölçme ve Değerlendirme Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mustafa İlhan tarafından “YÖKAK Akreditasyon Süreçlerinde Memnuniyet Anketleri: Hazırlanması ve Analizi” konulu bilgilendirme ve hizmet içi eğitim sunumu gerçekleştirildi.

Stratejik Karar Alma ve PUKÖ Döngüsünün Etkin İşletilmesi

Ölçme ve Değerlendirme Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mustafa İlhan sunumunda, paydaş geri bildirimlerinin üniversitenin temel alt süreçlerine katkısına değindi. Doğru kurgulanan ve analizi yapılan anket verilerinin; Eğitim-Öğretim, Araştırma-Geliştirme, Topluma Katkı, Uluslararasılaşma ve Yönetim Sistemi alanlarında stratejik karar alma mekanizmalarını doğrudan beslediğini ifade etti. Süreçlerin PUKÖ (Planla – Uygula – Kontrol Et – Önlem Al) döngüsü çerçevesinde kapatılmasının önemini vurgulayan Prof. Dr. Mustafa İlhan, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Anket uygulamaları sonuçların raporlanması ile tamamlanmış sayılamaz. Asıl süreç, anket bulgularına dayalı kök neden analizlerinin yapılması, somut eylem planlarının hazırlanması, uygulanması ve bu adımların etkisinin izlenmesiyle (PUKÖ döngüsünün kapatılmasıyla) başarıya ulaşır. Hedeflenen çıktılara ulaşıldığında iyi uygulamalar kurum kültürüne kazandırılmalı; ulaşılamadığı durumlarda ise düzeltici-önleyici faaliyetler devreye sokulmalıdır.”

İç kalite güvence sisteminin sürdürülebilirliğine katkı sağlayan organizasyon,komisyon üyelerinin sorularının yanıtlanması ve görüş alışverişinin ardından sona erdi.


Fotoğraf Galerisi