ULUSLARARASI MÜHENDİSLİK VE BİLİM ALANINDA AKILLI TEKNOLOJİLER SEMPOZYUMU (ISITES2025) ve 7. ULUSLARARASI DOĞAL AFET VE AFET YÖNETİMİ SEMPOZYUMU BAŞLADI
Dicle Üniversitesi ev sahipliğinde “Uluslararası Mühendislik ve Bilim Alanında Akıllı Teknolojiler Sempozyumu (ISITES2025) ve 7. Uluslararası Doğal Afet ve Afet Yönetimi Sempozyumu başladı.
Dicle Üniversitesi 15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen sempozyuma Vali Yardımcısı İlyas Öztürk, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamuran Eronat, Sakarya Uygulamalar Bilimler Üniversitesi Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Bursa Teknik Üniversitesi Prof. Dr. Naci Çağlar, E. YÖK üyesi Abdullah Çavuşoğlu, Dicle Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Aytaç Coşkun, Prof. Dr. Mehmet Siraç Özerdem, dekanlar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Sempozyum açılış konuşmasını yapan Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamuran Eronat, “7. Uluslararası Doğal Afet ve Afet Yönetimi Sempozyumuna ve 11. Uluslararası Mühendislik ve Bilim Alanında Akıllı Teknolojiler Sempozyumu bu iki önemli ve uluslararası sempozyuma, köklü geçmişiyle bilime ve eğitime önemli katkılar sunmuş olan Dicle Üniversitesi olarak ev sahipliği yapmaktan ve sizi kadim şehir Diyarbakır’da ağırlamaktan memnuniyet duyuyoruz” dedi.
Rektör Eronat, “Dünya çapında ve özellikle ülkemizde yaşanan doğal afetler, tehlike ve risk analizlerinin, depreme hazırlıklı olmanın, afet ve sağlık yönetiminin, afete duyarlı kentleşmenin, afet iletişiminin kısaca afet öncesi ve sonrası tüm hazırlık, önleme ve yönetim aşamalarının önem ve aciliyetini bir kez daha göstermiştir. Özellikle 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli Depremlerden en çok etkilenen 11 ilden biri olan Diyarbakır’da 7. Uluslararası Doğal Afet ve Afet Yönetimi Sempozyumunun gerçekleştiriliyor olması büyük önem taşımaktadır. Şubat 2023 depremlerinden dolayı maalesef, Diyarbakır’da ilk anda 6 bina yıkılmış, binlerce bina ağır hasar almış ve yüzlerce can kaybı yaşanmıştır. Bu tür bilimsel toplantılar, bu kayıp ve acıların bir daha yaşanmaması adına önemli bir misyon üstlenmektedir. Günümüzde akıllı teknolojilerde baş döndürücü gelişmeler yaşanmaktadır. Yapay zekâ uygulamalarından, akıllı şehirlere; Sensör uygulamalarından, sürdürülebilir kalkınmaya; Makine öğrenmesinden, nanoteknolojiye kadar, birçok yenilikçi teknolojiyi konu edinen, 11. Uluslararası Mühendislik ve Bilim Alanında Akıllı Teknolojiler Sempozyumu, bilim, mühendislik ve teknoloji alanlarındaki özgün ve en güncel araştırmalara ortam sağlayacaktır. Sempozyumların gerçekleşmesinde emeği geçen üniversitelerimize, düzenleme kurulu üyelerine, tüm akademik ve idari personele içtenlikle teşekkür ediyorum. Ayrıca, sempozyumlara katkı sunan ve değerli bilgilerini paylaşmak üzere aramıza katılan tüm bilim insanlarına şükranlarımı sunuyorum. Bu vesileyle, sempozyumların başarılı ve verimli geçmesini, ilham verici ufuklara vesile olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.
E. YÖK üyesi Abdullah Çavuşolu, radarların çalışma prensipleri hakkında genel bir bilgilendirme yaparak, radarların savunma sanayisinde kullanımı hakkında bilgi vererek, özellikle savaş uçaklarında kullanılan yenilikçi radarlar teknolojisinin önemine dikkat çekti.
Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, doğal afetler ve afet yönetimi hakkında genel bilgilendirme yaparak, yapay zekânın eğitimdeki rolünün önemine değindi.
Açılış konuşmalarının ardında 16-18 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek olan sempozyumun oturumlarına geçildi.