TURİZM HAFTASINDA "TURİZMİN GELECEĞİ" KONUŞULDU
Dicle Üniversitesinde "15–22
Nisan Turizm Haftası" dolayısıyla "49. Turizm Haftası Paneli Turizmin Geleceği" etkinliği
düzenlendi.
Dicle Üniversitesi Uygulamalı
Bilimler Fakültesi, Diyarbakır Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu, Diyarbakır İl
Kültür Ve Turizm Müdürlüğü işbirliğiyle Dicle Üniversitesi 15 Temmuz Kültür ve
Kongre Merkezi Celal Güzelses Salonunda düzenlenen panele Dicle Üniversitesi
Rektörü Prof. Dr. Kamuran Eronat, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Aytaç Coşkun ve
Prof. Dr. Velat Şen, Genel Sekreter Doç. Dr. Mustafa Uğurlu Arslan, dekanlar ve
öğrenciler katıldı.
Panelin açılış konuşmasını yapan
Rektörümüz Prof. Dr. Kamuran Eronat, "Turizm, günümüzde ülkelerin sadece
ekonomik kalkınmasıyla değil, aynı zamanda kültürel diplomasisi, sosyal
bütünleşmesi, çevresel sürdürülebilirliği ile doğrudan ilişkilidir. Diyarbakır
gibi 12.500 yıllık bir geçmişi olan, kültürel ve tarihsel mirasa sahip
şehirlerde turizmin rolü daha derin ve çok boyutludur" dedi.
DİYARBAKIR SADECE BİR TURİZM DESTİNASYONU DEĞİL, MEDENİYETLER BEŞİĞİDİR
Rektör Eronat, “Diyarbakır’ın
Tarihi Surları, kentin kültürel kimliğinin en önemli unsurlarından biridir.
Hevsel Bahçeleri Dicle Nehri’nin bereketli topraklarında binlerce yıldır
tarımsal üretimin yapıldığı, doğayla tarihin iç içe geçtiği bir alan olarak
kentin UNESCO Dünya Kültür Mirası’nda yer alan zenginliğidir. Bölgenin en sıra
dışı tarihi simgelerinden biri, bir zamanlar Roma İmparatorluğu için stratejik
bir sınır garnizonu olarak hizmet veren, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde
yer alan Zerzevan Kalesi'dir. Türünün en iyi korunmuş inanç mekânlarından biri
olan Mithras Kutsal Alanı’na ev sahipliği yapan Zerzevan Kalesi,
Mezopotamya'nın geçmişinin derin manevi katmanlarını ortaya koymaktadır.
Diyarbakır aynı zamanda insanlık tarihinin en büyük dönüşümlerinden birine
tanıklık etmiş bir kenttir. Ergani ilçesindeki Çayönü Höyüğü’nde, insanoğlu ilk
kez tarım ve hayvancılığa dayalı yerleşik hayata geçişin temelini atmıştır. Bu
gelişme insanlık tarihini etkilediği kadar kültür ve gastronomiyi de derinden
etkilemiştir. Selçuklulardan Artuklulara,
Osmanlı’dan Cumhuriyet dönemine kadar uzanan eşsiz mimarisi ve kültürü
ile bu topraklar, yalnızca görsel değil, aynı zamanda duygusal ve düşünsel bir
deneyim de sunmaktadır. Bu anlamda Diyarbakır, yalnızca bir destinasyon değil;
aynı zamanda bir medeniyetler beşiğidir” diye konuştu.
Yabancı Diller ve Turizm Fakültemizi Açmak İçin Özverili Bir Çalışma
Yürütüyoruz
Dicle Üniversitesi Rektörü Prof.
Dr. Kamuran Eronat, "Dicle Üniversitesi olarak bizler de, turizmi salt bir
ekonomik faaliyet olarak değil, insan-merkezli, kültür-odaklı ve çevre-duyarlı
bir yaklaşımın parçası olarak görmekteyiz. Bu kapsamda, Üniversitemizde Yabancı
Diller ve Turizm Fakültemizi açmak için özverili bir çalışma yürüttüğümüz
müjdesini sizlerle paylaşmak isterim" ifadelerini kullandı.
Moeratörlüğünü Dicle Üniversitesi
Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bahar Burtan Doğan'ın yaptığı
panele konuşmacı olarak Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Turizm
Akademisyenler Derneği Başkanı Prof. Dr. Muharrem Tuna, Diyarbakır İl Kültür ve
Turizm Müdürü Mehmet Sabahattin Genç, UFTAA Dünya Seyahat Acentaları Birlikleri
Federasyonu Başkan Yardımcısı Çetin Gürcü katıldı.
Panel sonunda, "Diyarbakır
Mutfağı: Sağlıklı, Geleneksel, Atıksız Coğrafi İşaretli Ürünlerin
İkramları" sunuldu.