TURİZM HAFTASINDA "TURİZMİN GELECEĞİ" KONUŞULDU


16.04.2025


TURİZM HAFTASINDA "TURİZMİN GELECEĞİ" KONUŞULDU

Dicle Üniversitesinde "15–22 Nisan Turizm Haftası" dolayısıyla "49. Turizm Haftası Paneli Turizmin Geleceği" etkinliği düzenlendi.

Dicle Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Diyarbakır Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu, Diyarbakır İl Kültür Ve Turizm Müdürlüğü işbirliğiyle Dicle Üniversitesi 15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezi Celal Güzelses Salonunda düzenlenen panele Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamuran Eronat, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Aytaç Coşkun ve Prof. Dr. Velat Şen, Genel Sekreter Doç. Dr. Mustafa Uğurlu Arslan, dekanlar ve öğrenciler katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Kamuran Eronat, "Turizm, günümüzde ülkelerin sadece ekonomik kalkınmasıyla değil, aynı zamanda kültürel diplomasisi, sosyal bütünleşmesi, çevresel sürdürülebilirliği ile doğrudan ilişkilidir. Diyarbakır gibi 12.500 yıllık bir geçmişi olan, kültürel ve tarihsel mirasa sahip şehirlerde turizmin rolü daha derin ve çok boyutludur" dedi.

DİYARBAKIR SADECE BİR TURİZM DESTİNASYONU DEĞİL, MEDENİYETLER BEŞİĞİDİR

Rektör Eronat, “Diyarbakır’ın Tarihi Surları, kentin kültürel kimliğinin en önemli unsurlarından biridir. Hevsel Bahçeleri Dicle Nehri’nin bereketli topraklarında binlerce yıldır tarımsal üretimin yapıldığı, doğayla tarihin iç içe geçtiği bir alan olarak kentin UNESCO Dünya Kültür Mirası’nda yer alan zenginliğidir. Bölgenin en sıra dışı tarihi simgelerinden biri, bir zamanlar Roma İmparatorluğu için stratejik bir sınır garnizonu olarak hizmet veren, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Zerzevan Kalesi'dir. Türünün en iyi korunmuş inanç mekânlarından biri olan Mithras Kutsal Alanı’na ev sahipliği yapan Zerzevan Kalesi, Mezopotamya'nın geçmişinin derin manevi katmanlarını ortaya koymaktadır. Diyarbakır aynı zamanda insanlık tarihinin en büyük dönüşümlerinden birine tanıklık etmiş bir kenttir. Ergani ilçesindeki Çayönü Höyüğü’nde, insanoğlu ilk kez tarım ve hayvancılığa dayalı yerleşik hayata geçişin temelini atmıştır. Bu gelişme insanlık tarihini etkilediği kadar kültür ve gastronomiyi de derinden etkilemiştir. Selçuklulardan Artuklulara,  Osmanlı’dan Cumhuriyet dönemine kadar uzanan eşsiz mimarisi ve kültürü ile bu topraklar, yalnızca görsel değil, aynı zamanda duygusal ve düşünsel bir deneyim de sunmaktadır. Bu anlamda Diyarbakır, yalnızca bir destinasyon değil; aynı zamanda bir medeniyetler beşiğidir” diye konuştu.

Yabancı Diller ve Turizm Fakültemizi Açmak İçin Özverili Bir Çalışma Yürütüyoruz

Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamuran Eronat, "Dicle Üniversitesi olarak bizler de, turizmi salt bir ekonomik faaliyet olarak değil, insan-merkezli, kültür-odaklı ve çevre-duyarlı bir yaklaşımın parçası olarak görmekteyiz. Bu kapsamda, Üniversitemizde Yabancı Diller ve Turizm Fakültemizi açmak için özverili bir çalışma yürüttüğümüz müjdesini sizlerle paylaşmak isterim" ifadelerini kullandı.

Moeratörlüğünü Dicle Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bahar Burtan Doğan'ın yaptığı panele konuşmacı olarak Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Turizm Akademisyenler Derneği Başkanı Prof. Dr. Muharrem Tuna, Diyarbakır İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Sabahattin Genç, UFTAA Dünya Seyahat Acentaları Birlikleri Federasyonu Başkan Yardımcısı Çetin Gürcü katıldı.

Panel sonunda, "Diyarbakır Mutfağı: Sağlıklı, Geleneksel, Atıksız Coğrafi İşaretli Ürünlerin İkramları" sunuldu.