REKTÖR ERONAT DİYARBAKIR İÇKALE (AMİDA HÖYÜK) ARTUKLU SARAYI KAZI ALANINDA İNCELEMELERDE BULUNDU
Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamuran Eronat, Diyarbakır İçkale Müze Kompleksi alanında Diyarbakır’ın kalbi ve yönetim merkezi konumunda olan Amida Höyük’te yapılan kazı çalışmalarında incelemelerde bulundu.
Dicle Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı ve İçkale Artuklu Sarayı Kazı başkanı olan Prof. Dr. İrfan Yıldız rehberliğinde gerçekleşen incelemelerde Rektör Eronat’a, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aytaç Coşkun ve Genel Sekreter Doç. Dr. Mustafa Uğurlu Arslan eşlik etti.
İlk kez 1961-62 yıllarında Prof. Dr. Oktay Aslanapa başkanlığında başlatılan ancak daha sonra ara verilen Artuklu Sarayı Kazısı’na Üniversitemizin girişimleri ve destekleri, Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla 56 yıl aradan sonra 2018 yılında Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Yıldız başkanlığı ile yeniden başladı.
“Diyarbakır İçkale Artuklu Sarayı Kazısı”, Diyarbakır merkezde ilk yerleşimin başlangıç tarihini değiştirmesi, ünlü İslam Âlimi El Cezeri’nin dünyada ilk robotları yaptığı, sibernetik ve otomasyon sisteminin temellerini attığı ve krank milini geliştirdiği mekânın ortaya çıkarılması ve Diyarbakır ile ilgili tarihi kaynaklarda geçen bilgileri somut kanıtlarla ortaya koyması açısından önemlidir. Kazı alanı aynı zamanda UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde bulunması açısından önem arz etmektedir. Bununla birlikte Amida Höyük 10 bin yıldır yerleşimin kesintisiz olarak devam ettiği dünyadaki ikinci kent konumundadır.
İçkale Artuklu Sarayı Kazısı, 2019 yılında Cumhurbaşkanlığı kararıyla yürütülen kazılar statüsüne alındı. 7 yıldır devam eden kazılar Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Dicle Üniversitesi Rektörlüğü’nün işbirliği ile yapılmaktadır. Bu süreç içerisinde Amida Höyük’ün içinde binlerce yıldır akan su kaynağı ve bu kaynağa açılan bir gizli tünel (kaçış tüneli) tespit edildi. 2019 yılı kazılarında sarayın divanhanesi, kabul salonu ve odaları ortaya çıkarıldı. Kazı çalışmalarında ünlü İslam Alimi El Cezeri’nin saraya çıkarttığı su sistemi tespit edilmiştir. 2020 yılı kazı çalışlarında ısıtma sistemi (kalorifer sistemi), Roma dönemine ait temiz atık su kanalları, Geç Roma dönemine ait mezarlar tespit edilmiştir. 2021 yılı kazı çalışmalarında Amida Höyük’ün batı tarafında içkale surları ile höyük arasında kalan kısımda yapılan kazı çalışmalarında Kral Yolu olarak adlandırılan ve şehrin yönetim merkezi olan İçkaleye giriş çıkışı sağlayan Roma döneminde yapıldığı tahmin edilen yol tespit edilerek bu yolun büyük bir kısmı şimdiye kadar ortaya çıkartıldı.
Dicle Üniversitesi’nin öncü olduğu bu çalışmayla Amida Höyük ve Artuklu Sarayı ortaya çıkarılarak İçkale'nin dünyada tanınır marka değer haline gelmesinin önü açılmış olacak.