DİCLE ÜNİVERSİTESİ'NDE "%100 YERLİ ÜRETİM %100 MİLLİ DÜŞÜNCE" SEMPOZYUMU DÜZENLENDİ


06.07.2021


DİCLE ÜNİVERSİTESİ'NDE "%100 YERLİ ÜRETİM %100 MİLLİ DÜŞÜNCE" SEMPOZYUMU DÜZENLENDİ

Türkiye Gençlik Kulüpleri Konfederasyonu’na bağlı Türkiye Gençlik Araştırma ve Geliştirme Ağı (GENÇAĞ)’ın organizasyonu ile Dicle Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen "%100 Yerli Üretim %100 Milli Düşünce" sempozyumuna 81 ilden gençlerin, yerli üretim yapan kurum ve kuruluş yöneticilerinin katılımıyla gerçekleşti. Sempozyuma Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç, kurum müdürleri, akademisyeneler, iş adamları ve öğrenciler katıldı.

Türkiye ekonomisinde yerli ve milli üretimin desteklenmesinin önemine değinmek amacıyla hazırlanan sempozyum, Türkiye Gençlik Araştırma ve Geliştirme Ağı Genel Başkanı Mehmet Sercan Öğe ve Türkiye Gençlik Konfederasyonu Başkanı Bilal Okudan'ın yaptıkları açılış konuşmasıyla başladı.

Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç ise, "Türkiye'nin daha yaşanabilir bir dünya oluşturulmasında iyi insanlara ihtiyaç vardır. Bu sadece tek başına yetmiyor. Bunları yapabilecek ekonomik özgürlüğe de ekonomik bağımsızlığa ulaşmamız gerekmektedir. Ekonomik bağımsızlığın önemli aşamalarından bir tanesi de milli teknolojiye sahip olmaktır. Pandemi sürecinde de gördük ki eğer siz ekonomik, teknolojik olarak bağımsızlığınızı elde edemediğiniz zaman sizin sipariş verdiğiniz ürünlere el koymaktadır" şeklinde konuştu.

Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, "Dünyada birçok ülkenin birçok toplumun bağımsızız demesine rağmen bağımsızlıklarının kağıt üzerinde kaldığı gibi. Türkiye'nin 81 vilayetinden gençlerin kadim şehirde Diyarbakır'da toplanarak bu konunun tezekkür edilmesi ülkemiz açısından, ülkemizin geleceği açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum. Türkiye son dönemde teknolojiye önemli yatırımlar yapıyor. Katma değeri yüksek ihracatımız oransal olarak artsa da hala ihracat ettiğimiz malların kilogram fiyatının 1.5 doların altında olduğu gerçeğimiz var. Bunu gelişmiş ülkeler seviyesine çıkartmamızın yolu milli düşünce, yüzde yüz milli üretim, yüzde yüz teknoloji hamlesiyle katma değeri yüksek ürünleri üretmekten geçer. Bunun için de AR-GE'ye, inavosyona, markalaşmaya çok önem vermemiz lazım. Gençlerimizin enerjisiyle iş dünyamızın tecrübesini bir araya getirdiğimizde büyük bir sinerji oluşacağına da inanıyoruz" diye konuştu.

Sempozyum; HAVELSAN'dan Semih Demirtoka, ASELSAN'dan Nuh Yılmaz, İŞBİR Yatak'dan Ahmet Tokeri, THY'den Mecit Eş, Turkcell'den Figen Kılıç, Türk Telekom'dan Mustafa Daşdeler, Mina Galvaniz'den Recep Özekinci, Lila Kozmetik'den Mehmet Cansız, Elbat Mermer'den Seda Berekatoğlu, Biolive'den Duygu Yılmaz ve Çiğköfteci Hacı Siraç'dan Ömer Tinte'nin konuşması ile
 devam etti.