“ANLAT BANA; DÖVMELER, AĞITLAR, HİKÂYELER” ADLI BELGESEL VE SÖYLEŞİ


28.05.2024


       “ANLAT BANA; DÖVMELER, AĞITLAR, HİKÂYELER” ADLI BELGESEL VE SÖYLEŞİ

Güneydoğu Bölgesinde kadınların yaptığı dövmeleri konu edinen, uluslararası Cannes Film Festivali başta olmak üzere birçok festivalde gösterilen ve yoğun ilgi gören,  “Anlat Bana; dövmeler, ağıtlar, hikâyeler” adlı belgesel filmin yönetmeni Mehmet Sait Tunç, Üniversitemiz İletişim Topluluğu tarafından düzenlenen söyleşiye katıldı.

Söyleşi öncesi, artık kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel dövmelerin hikâyesini anlatan “Anlat Bana; dövmeler, ağıtlar, hikâyeler” filminin gösterimi gerçekleştirildi.

Arapça, Kürtçe ve Süryanice olmak üzere 3 dilde ilerleyen belgesel filmin gösterimi sonrasında Tunç, filmin izleyenleri etkilemesinin nedenlerinden birinin, geçmişten bugüne Mardin’de bir arada yaşayan ve birbirini besleyen farklı kültürlerin zenginliği olduğunu ifade etti.  Tunç, "Dövme sanatı kültürel yaşamın bir parçası, tamamlayıcısı adeta. Yalnızca dövmenin yaktığı ağıtlar, tuttuğu yaslar, anlattığı hikâyelerle de yüzlerce yılın birikimini aktarıyor bölge insanı bu belgeselde. Ki bu belgeselde yer alan insanlar bu geleneğin de son temsilcileri arasında yer alıyor.


Fotoğraf Galerisi