1.ULUSLARARASI DİN, KÜLTÜR VE MEDENİYET LİSANSÜSTÜ ÖĞRENCİ SEMPOZYUMU BAŞLADI


15.05.2025


1.ULUSLARARASI DİN, KÜLTÜR VE MEDENİYET LİSANSÜSTÜ ÖĞRENCİ SEMPOZYUMU BAŞLADI

Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ev sahipliğinde “1.Uluslararası Din, Kültür Ve Medeniyet Lisansüstü Öğrenci Sempozyumu” başladı.

Dicle Üniversitesi 15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen sempozyuma Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamuran Eronat, Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdurrahim Alkış, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Musa Bağcı, Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, Siirt Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cemalettin Erdemci, Dicle Üniversitesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Mustafa Uğurlu Arslan, Mardin Artuklu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yunus Cengiz, Diyarbakır Din Yüksek İhtisas Müdürü Dr. Bahadır Opsu, Diyarbakır İl Müftü Yardımcısı Dr. Selahattin Yılmaz, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Son Dönemde Gerçekleştirdiğimiz Etkinlikleri Takip Edenler, Gençlere Ne Kadar Ehemmiyet Verdiğimizi Fark Edecektir

Sempozyumun açılış konuşmasında konuşan Rektör Eronat, “Daha iki gün önce Fen Bilimleri Enstitümüzün 3. Uluslararası Lisansüstü Eğitim Kongresini gerçekleştirdik. Genç akademisyen ve akademisyen adaylarının bu tür etkinliklere koşturduklarını görmek bizleri ziyadesiyle heyecanlandırıyor. Bugün burada sadece bir sempozyum icra etmiyoruz; aynı zamanda ilim, hikmet ve medeniyetin izinde, genç akademik zihinlerin söz hakkı bulduğu, düşüncenin yankı bulduğu çok önemli bir ilim meclisini kuruyoruz aslında. Bu sempozyum, geleceğin ilim adamlarının seslerini duyurdukları, fikirlerini olgunlaştırdıkları ve farklı perspektiflerle zenginleştirdikleri bir zemin olacaktır. İnsanoğlunun anlam arayışıyla şekillenen din, kültür ve medeniyet kavramları, tarihin her döneminde bireyi ve toplumu yönlendiren temel yapı taşları olmuştur. Bugün burada bu üç kavram etrafında bir araya gelmemiz, sadece geçmişi anlamak değil, aynı zamanda bugünü çözümlemek ve geleceği inşa etmek için çok kıymetlidir. Üniversiteler yalnızca bilgi aktaran kurumlar değil; aynı zamanda kültür inşa eden, medeniyet tasavvuruna yön veren kurumlardır. İşte bu sempozyum da bu anlamda bir inşa çabasıdır. Sempozyumun, dinî düşüncenin, kültürel farkındalığın ve medeniyet perspektifinin derinleşmesine katkı sunmasını diliyorum” dedi.

İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Musa Bağcı, “Bu tür bilimsel faaliyetler öğrencilerimizin akademik gelişimleri açısından son derece önemli etkinliklerdir. Bu etkinliklerin hem nicelik hem de nitelik açısından değerini arttırmaya çalışmak fakülte olarak ilk önceliklerimiz arasındadır. Fakültemizle ilgili bir gelişmeyi burada ifade ederek hem sevincimizi dile getirmek hem de bu vesileyle tarihe kayıt düşmek isterim Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi “Uluslararası Akreditasyonu” 2 yıl süreliğine almaya hak kazanmıştır. Bu fakültemizi önemli oranda motive edecek ve faaliyetlere nicelik ve nitelik anlamında önemli bir ivme kazandıracaktır. Bu tür akademik sempozyumlar kalite ve akreditasyonda ve fakültenin bilimsel görünürlüğünde önemli bir gösterge olarak kabul edilir. Bu Ulusal öğrenci sempozyumunda fakültemizin prestiji faaliyetlerinden biridir katkı sunan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından 15-16 Mayıs arasında devam edecek “1.Uluslararası Din, Kültür ve Medeniyet Lisansüstü Öğrenci Sempozyumu” oturumlarına geçildi.


Fotoğraf Galerisi