Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Kayapınar
Belediyesi ve Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile “Diyarbakır
Karpuzu Yetiştiriciliği Çalıştayı” gerçekleşti.
15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleşen
çalıştayın açılış programına Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karakoç, Kayapınar
Belediye Başkanı Arif Karaman, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Şirine Eronat,
Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muzaffer Denli, Veteriner Fakültesi Dekanı
Prof. Dr. Aydın Vural, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Diyarbakır karpuzunun; yetiştiriciliğinin
yaygınlaştırılması, iyileştirilmesi ve ekonomiye katkısı üzerine Dicle
Üniversitesi Ziraat Fakültesi öncülüğünde düzenlenen Çalıştayın Düzenleme
Kurulu Başkanı Doç. Dr. Vedat Pirinç, karpuzun Diyarbakır'ın sembolü olmanın
ötesinde yörenin kültürü ve ekonomik hayatta da önemli bir konuma sahip
olduğunu söyledi.
“Çalıştay sonunda konusunda uzman akademisyenlerin ve
tüm katılımcılar ile Diyarbakır Karpuzu Yetiştiriciliğinin mevcut sorunları,
çözüm önerileri, yaygınlaştırılması ve geliştirilmesine yönelik yapılması
gereken stratejiler belirlenecektir.” diyen Pirinç, çalıştay sürecinde emeği
geçenlere teşekkür etti.
Çalıştayda, Diyarbakır karpuz tiplerinin temel
özellikleri ile tanıtmak ve kaybolmaya yüz tutmuş bu tiplerin tekrar
yetiştiriciliğinin yapılmasına dikkat çekileceğini belirten Ziraat Fakültesi
Dekanı Prof. Dr. Muzaffer Denli ise Diyarbakır karpuzu yetiştiriciliğinin
yaygınlaştırılması, ekonomik öneminin ortaya konulması ve bölgede Diyarbakır
Karpuzu yetiştiriciliğinde görülen hastalık ve zararlılarına yönelik mücadele
yöntemlerinin belirleneceği çalıştayın Diyarbakır karpuz yetiştiriciliğinin
yaygınlaştırılmasında çiftçilere ve yeni öğreticilere etkin eğitim
programlarının belirlenerek hedef kitleye ulaşmada yöntemlerinin de
belirlenmesinde katkısı olacağını söyledi.
Dicle Üniversitesi ile birçok işbirliği yaptıklarının
altını çizen Kayapınar Belediye Başkanı şehrin yeni alanlarına yeni açılımlar
getirilecek her çalışmayı da desteklerini belirterek, tarım alanı ile
Diyarbakır karpuzu üzerine çalıştayda paydaş olmanın öneminden bahsetti.
Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karakoç da yaptığı
konuşmada birçok kurum ile işbirliği yaptıklarını belirterek, Diyarbakır
karpuzunun tescilinden bahsederek, sağlıkçı olarak değerlendirdiği
karpuzun likopen içerdiğini, kansere karşı koruyucu ve iyi bir antioksidan
olduğunu belirtti. Rektör Karakoç, Evliya Çelebinin ünlü eseri Seyahatname ‘de
Dicle’nin kenarında yetişen karpuzlardan övgüyle bahsettiğine de değinerek,
fakültelerin tarım ve hayvancılık alanında ciddi destek ve katkı sağladığını da
sözlerine ekledi.
Açılış konuşmalarının ardından plaket töreni
gerçekleşti. Çalıştay gün içinde süren oturumlar ile son buldu.