3.ULUSLARARASI FEN BİLİMLERİ LİSANSÜSTÜ ARAŞTIRMALAR SEMPOZYUMU BAŞLADI


12.05.2025


3.ULUSLARARASI FEN BİLİMLERİ LİSANSÜSTÜ ARAŞTIRMALAR SEMPOZYUMU BAŞLADI

Dicle Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “3. Uluslararası Fen Bilimleri Lisansüstü Araştırmalar Sempozyumu” başladı.

Dicle Üniversitesi 15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen sempozyuma Rektörümüz Prof. Dr. Kamuran Eronat, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Aytaç Coşkun, Prof. Dr. Mehmet Siraç Özerdem, Fen Bilimleri Enstitü Müdürü  Prof. Dr. Neslihan Dalkılıç, Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş Genel Müdür Yardımcısı Nedim Tüzün akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Sempozyum açılış konuşmasında konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Kamuran Eronat, “Üniversitemiz, eğitimde niteliği önceleyen, bilimsel üretkenliği esas alan ve bölgesel kalkınmaya yön veren bir yükseköğretim kurumu olarak, araştırma kültürünü teşvik eden her etkinliği büyük bir kıymetle değerlendirmektedir. Bu anlamda, Fen Bilimleri Enstitümüzün özenli koordinasyonunda gerçekleşen bu sempozyum, lisansüstü düzeyde yapılan bilimsel çalışmaların görünürlüğünü artıran, genç araştırmacıların deneyimlerini paylaşmalarını sağlayan ve disiplinlerarası iş birliklerini teşvik eden güçlü bir platformdur” dedi.

Bilimsel Üretkenliğimiz Artarak Devam Ediyor

Rektör Eronat, "Bugün burada; mimarlıktan inşaat mühendisliğine, matematikten moleküler biyolojiye, elektrik-elektronikten tarım bilimlerine kadar çok geniş bir yelpazede bildiriler sunulacak. Gerek güncel araştırmaların akademik çevreyle buluşması gerekse de toplumsal katkı potansiyeli yüksek konuların tartışılması açısından bu sempozyumun oldukça verimli geçeceğine yürekten inanıyorum. Üniversitemiz, araştırma üniversitesi olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir. Bu hedef doğrultusunda lisansüstü eğitimin kalitesini artırmak, öğrencilerimizin proje ve yayın üretme kapasitesini desteklemek, ulusal ve uluslararası iş birliklerini çoğaltmak en öncelikli gündemlerimizdendir. Bu tür etkinliklerin, bu çabaya ivme kazandırdığına inanıyor; öğrencilerimizin ve danışmanlarının ortaya koyduğu çalışmalarla gurur duyuyoruz" diye konuştu.

Fen Bilimleri Enstitü Müdürü  Prof. Dr. Neslihan Dalkılıç, “Bu sempozyum, sadece öğrencilerimizin tez çalışmalarını sunmaları için bir fırsat değil; aynı zamanda bilimsel düşüncenin, disiplinlerarası iş birliğinin ve eleştirel yaklaşımın gelişmesine olanak sağlayan önemli bir akademik ortamdır. Üç gün sürecek etkinliğimiz boyunca, 19 farklı Anabilim Dalından gelen bildirilerle, 20’yi aşkın oturumda 100’ü aşkın sunum gerçekleşecektir. Sempozyumumuz, sadece üniversitemiz öğrencilerine değil, farklı üniversitelerden katılımcılara da ev sahipliği yapmaktadır. Bu yıl sempozyumumuzla eş zamanlı olarak yürütülecek olan lisansüstü seminer sunumlarının da oldukça yoğun bir içerikle gerçekleştirileceğini paylaşmak isterim. Toplamda 100’e yakın bildiri ve 240’a yakın seminer sunumu ile bu yılki etkinliğimiz, lisansüstü çalışmaların kapsamlı bir yansıması olacaktır” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Tez Ödülleri takdimi programına geçildi.

Sempozyumun ilk konuşmacısı Prof. Dr. Zeynep Gül Ülan’ın “ICOMOS 2024-2027 Bilimsel Planı Çerçevesinde Hızlı Gelişen Riskler Ve Kültürel Mirasın Korunması: ICOMOS Müdahalelerine Genel Bir Bakış” başlık sunuma geçildi.

Sempozyum 12-14 Mayıs tarihlerinde devam edecek.