KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIKTA DERİ HASTALIKLARI SEMPOZYUMU BAŞLADI


09.05.2025


KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIKTA DERİ HASTALIKLARI SEMPOZYUMU BAŞLADI

Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi ev sahipliğinde, “Küçükbaş Hayvancılıkta Deri Hastalıkları Sempozyumu” başladı.

Dicle Üniversitesi 15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezi Celal Güzelses Konferans Salonunda düzenlenen sempozyuma, Dicle Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Siraç Özerdem, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sadık Yayla, il müdürleri ve ilgili kamu kurum temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasında konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Siraç Özerdem, “Diyarbakır küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde Türkiye’de 3. sırada yer alan ve bu nedenle hem bölgesel hem de ulusal ekonomiye ciddi katkıları olan büyük bir şehirdir. Dolayısıyla “Küçükbaş Hayvancılıkta Deri Hastalıklarının Önlenmesi Eğitim ve Yayım Projesi” gibi bir projenin/çalışmanın elbette güçlü akademik etkileri söz konusudur. Bununla birlikte koyun ve keçi yetiştiriciliğinin daha kaliteli, maksimum verimli ve sağlıklı bir şekilde devam ettirilmesine olan katkıları da yadsınamaz.  GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın mali desteği ile finanse edilen bu proje dış kaynaklı projeler arasında hem Veteriner Fakültesi hem de Üniversitemiz için (8.733.043,00 TL’lik) özellikle bütçesi ve yaygın etkileri açısından önemli bir projedir. Proje kapsamında çok sayıda modern cihazlardan oluşan donanımlı bir “veteriner dermatoloji teşhis laboratuvarı” kurulmuş olması fakültemize güç katmıştır.  Özellikle GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı başta olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sadık Yayla, “Tarihi ve kültürel anlamda birçok zenginliğe sahip olan Kadim şehir Diyarbakır; hayvancılık alanında da önemli bir yer tutar. Büyükbaş hayvan sayısı varlığı açısından Türkiye’de ilk 5’de, koyun-keçi varlığı açısından 3. sırada, manda yetiştiriciliğinde 2. Sırada, ipek böcekçiliğinde 1. sırada iken hindi yetiştiriciliğinde de önemli bir artış olduğu dikkat çekmektedir. Bunun yanı sıra Diyarbakır, pet hayvanları açısından da bölgedeki en büyük şehirdir. Dolayısıyla böyle bir coğrafyada, 1992 yılında kurulan fakültemiz güçlü bir alt yapısı ve donanımlı bir akademik kadro ile eğitim öğretimine devam etmektedir” dedi.

Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hasan İçen, “Projemizin başlıca amaçları; Diyarbakır ili ve ilçelerindeki küçükbaş hayvan yetiştiricilerine eğitimler verilmesi, Sahada aktif olarak kamu ve özel sektörde çalışan veteriner hekimlere yönelik proje kapsamında deri hastalıklarında numune alınması konusunda eğitimlerin verilmesi, Koyun ve Keçi Yetiştiriciliğinde Deri hastalıkları ile Mücadele Eylem Planının Hazırlanması ve hazırlanan eylem planının Diyarbakır İli Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği üyeleri ile paylaşılması, Deri Hastalıklarıyla Mücadele eylem planlarının yürütülmesi noktasında Diyarbakır İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri ve bölgedeki Tarımsal Araştırma enstitüleri ile ortak çalışmaların yürütülmesi, Koyun ve Keçi Yetiştiriciler Birliği üyeleri ve yetiştiricilere Deri Hastalıkları el kitabının proje kapsamında hazırlanıp dağıtılması ve Ulusal Veteriner Dermatoloji Çalıştayı, Araştırma-yayımcı-yetiştirici iş birliği geliştirme paneli, Önder Yetiştirici Platformu Organizasyonun gerçekleştirilmesi yer almaktadır” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmaların ardından “Küçükbaş Hayvancılıkta Deri Hastalıkları Sempozyumu” oturumlarına geçildi.


Fotoğraf Galerisi