Arap Dili ve Edebiyatı program bilgileri

RAP DİLİ VE EDEBİYATI - Programı Bilgileri    
DiliTürkçe
Süresi (Yıl)4
Azami Süresi (Yıl)7
Kontenjanı
Staj DurumuYok
ÖSYM TipiDİL
Bölüm Başkanı
Doç.Dr. M. MESUT ERGİN
BEK Üyeleri
Dr. Öğr. Üy.          OSMAN ASLANOĞLU                                                                                    
BEK Üyeleri
Arş.Gör. SEYHAN KARDEŞ
Tarihçe
Dicle Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi bünyesinde 1996/1997 Eğitim Öğretim Yılında öğrenci alarak faaliyetine başlayan Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölümü, Arap Dili ve Edebiyatı, Fars Dili ve Edebiyatı ile Kürt Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalları'ndan oluşmaktadır. Aynı yıl, Arap Dili ve Fars Dili’ne 40’ar kontenjanla öğrenci alarak eğitim-öğretim faaliyetlerine başlamıştır. Bölümümüzün eğitim-öğretim aktiviteleri, 1996 eğitim-öğretim yılından beri sürmektedir.
Arap Dili ve Edebiyatı, Eğitim-Öğretim faaliyetini belirtildiği gibi sürdürmektedir.
Öğretim üyesi eksikliği nedeniyle Fars Dili ve Edebiyatı ile Kürt Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalları’na öğrenci alınmamaktadır.
Kazanılan Derece
Arap Dili ve Edebiyatı Bölümünü 4 yılın sonunda başarıyla bitirenlere Arap Dili ve Edebiyatı Bölümü diploması ve Filolog ünvanı verilir.
Kabul Koşulları
Bölümümüz altındaki anabilim dallarımız olan Arap Dili ve Edebiyatı ve Fars Dili ve Edebiyatı ile Kürt Dili ve Edebiyatı Dil-3 Puanı ile öğrenci kabul etmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
Dicle Üniversitesi Arap Dili ve Edebiyatı Bölümü eğitim programını başarı ile tamamlayan öğrenciler öğrenci seçme ve yerleştirme merkezince yapılan ALES sınavından geçerli not almaları ile Arapça yeterliliklerini ispatlamaları koşuluyla lisansüstü ve doktora programlarında öğrenim görebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Dicle Üniversitesi Arap Dili ve Edebiyatı Bölümü eğitim programından mezun olabilmek için öğrencilerin en az 240 AKTS kredi alarak eğitim programında belirlenen bütün derslerin, mezuniyet projesi derslerinin başarı ile tamamlanması ve genel akademik not ortalamasının 100 üzerinden 60 olması gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Bölüm mezunlarımız, aşağıda belirtilen kurum, kuruluş ve birimlerde Tercüman, Dil Uzmanı, Yurtdışı ilişkileri elemanı, Dil öğreticisi gibi u Kürt Dili ve Edebiyatı nvanlarla çalışabilmektedir.
Milli Eğitim Bakanlığı
Kültür ve Turizm Bakanlığı
Tercüme Büroları
Dışişleri Bakanlığı
Arşivler
Kütüphaneler
Üniversiteler
TV Kanalları
Özel Şirketler
Dil Kursları
Ölçme ve Değerlendirme