İngiliz Dili ve Edebiyatı ABD

İngiliz Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı etik değerleri olan, dünyanın gerçeklerinin farkında, yaşam boyu öğrenmenin önemini benimseyen ve İngiliz filolojisinin her alanında hizmet vermek için gerekli tüm bilgi, yetenek ve yaklaşıma sahip filologlar yetiştirmeyi amaçlar. İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunları çok geniş bir yelpazede iş imkânı bulabilirler. Ayrıca yurt dışı eğitim ve kariyer fırsatlarından kolaylıkla yararlanabilirler. Programdan mezun olacaklar aşağıda belirtilen kurum ve alanlarda istihdam edilebilecekler:

1.  Formasyon eğitimi almış öğrenciler Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı devlet okullarında ve özel okullarda öğretmenlik yapabilir.

2. Çeşitli üniversitelerde öğretim elemanı olarak akademik kariyer fırsatı elde edebilirler.

3. Çeşitli kamu ve özel kuruluşlar ile Bakanlıkların dış ilişkiler ve Avrupa Birliği ile ilgili bölümlerinde görev yapabilir.

4.  Mezunlar özel sektör ve kamu sektöründe halkla ilişkiler, reklamcılık, ofis yöneticiliği, yurt dışı danışmanlık, turizm, sigorta, bankacılık, finans, senaryo yazarlığı, televizyon, radyo yayıncılığı konularında çalışabilir.

5. Yazılı medya sektöründe (gazeteler, dergiler, yayınevleri, vb.) editörlük yapabilir.

6. Çevirmenlik, yazarlık, editörlük gibi mesleklerde ve özel medya kuruluşları gibi kültür ve edebiyat bilgisi gerektiren sektörlerde çalışabilir.

Bilimin ve teknolojinin dili olan İngilizce ile her zaman daha fazla kaynağa ulaşmak mümkündür. İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümü öğrencileri İngiliz dili ve dilbiliminin yanı sıra İngiliz kültürünü de yakından tanıma fırsatı elde eder ve böylece İngilizcenin konuşulduğu ülkelerdeki insanların yaşam şekillerine dair önemli fikirler edinir. Ayrıca bu kültüre ait insanlarla daha doğal ve etkili bir şekilde iletişim kurabilir.

İngiliz Edebiyatı okumak ilham ve yaratıcılık ile dolu bir dünyanın kapılarını açarken, aynı zamanda günümüzün küresel çevresi için gerekli olan becerileri geliştirir. Edebiyatın dünyayı nasıl anlamlandırdığını hikâyeler, şiirler, romanlar ve oyunlar aracılığıyla keşfetme şansı verir. Aynı zamanda yazma, okuma, analiz etme ve ikna etme becerilerinin geliştirilmesini sağlar.

Programda çalışmalar İngilizce olarak yürütülür. Kapsamlı okuma ve yazma yoluyla, programımızdaki öğrenciler analiz, yorumlama ve kendini ifade etme becerilerini geliştirirler. Öğrenciler, bir metindeki temaları bulduktan sonra onları diğer metinler, teoriler ve tarihsel olaylarla ilişkilendirerek karmaşık fikirleri ele alır ve bilgileri daha geniş bir bağlamda yorumlayabilme becerisi edinir. Ayrıca planlama ve araştırma becerilerini geliştirerek tarih, kültür, felsefe ve hatta insan davranışı hakkında bilgi sahibi olur. Bu programda öğrenciler, temel edebi türlere (romanlar, şiirler, eleştiri) kapsamlı bir giriş yaparlar ve önde gelen yazarların (Shakespeare, Milton, Austen, Dickens) yanı sıra çağdaş olanların çalışmalarını incelerler. İleri düzey seminerler, öğrencileri çeviri ve yaratıcı yazma gibi yeni ufuklara maruz bırakır ve onları edebiyat alanında edebiyat ve kültür, edebiyat ve cinsiyet, edebiyat ve görsel sanatlar, edebiyat ve din gibi birtakım özel konuları ele almaya teşvik eder.

Bölümde istihdam edilecek olan öğretim elemanlarının hedefi; özgün araştırmalar yapmak, bu araştırma sonuçlarını yurtiçi ve yurtdışı bilimsel-akademik yayın organlarında yayınlayarak yabancı dil alanına katkıda bulunmaktır. Bu amaçlar doğrultusunda yetiştirilmiş öğrencilerin lisansüstü eğitime yönlendirilerek İngiliz Dili ve Edebiyatı alanındaki araştırmalara katkıda bulunmaları hedeflenmektedir.