Sağlık Sigortası Hakkında Duyuru (Önemli)

14.06.2022

Uluslararası öğrenciler Türkiye'de kalacakları süre boyunca sigortalı olmak zorundadırlar. İleride herhangi bir problemle karşılaşmamak ve sağlık harcamalarından dolayı borca girmemek için lütfen sağlık sigortası süreçlerinizi çok dikkatli takip ediniz. Sağlık Sigortanızın geçerlilik süresi dolduğunda, en kısa sürede, sağlık sigortanızı yenilemeniz ve bunu Göç İdaresi'ne bildirmeniz gerekmektedir. Sağlık sigortanızı yenilemeniz sağlığınız açısından ve hukuki açıdan sorun yaşamamanız adına hayati önem taşımaktadır.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sağlanan Genel Sağlık Sigortası (GSS) üniversitemiz tarafından önerilmekte olup dileyen öğrenciler özel sağlık sigortası da yaptırabilirler. Özel sağlık sigortasına sahip olmak isterseniz düzenli olarak sigorta poliçenizi uzatmanız gerekmektedir.

GSS'ye sahip olmak için kayıt tarihinden (ilk üniversitesi kaydından) sonra 3 ay içinde yabancı kimlik numaralarını aldıktan sonra Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü veya ikamet edilen ilçenin Sosyal Güvenlik Merkezi'ne (SGM) müracaat etmeniz gerekmektedir. 2022 yılı için yıllık GSS primi yaklaşık 2400 TL'dir. Gerekli belgeler bu sayfanın sonunda yer almaktadır.

Kanun gereği, kayıt olduktan itibaren 3 ay içinde GSS'ye sahip olmak için başvurmamış öğrenciler, daha sonra bu haktan yararlanamaz. Bu sebeple öğrencilerimizin bu işlemi ihmal etmemeleri önemle rica olunur. Bölüm/program ve öğrenim aşaması (örneğin lisans programından yüksek lisansa geçiş) değişikliği durumunda GSS’ye başvurma hakkına yeniden sahip olursunuz.

Anne-babası aracılığıyla veya ikili anlaşmalar çerçevesinde Türkiye'de geçerli bir sağlık sigortasına sahip olanlar Sosyal Güvenlik Merkezi'nden bu durumu gösteren belgeyi Göç İdaresi'ne sunmak zorundadır. Bu durumdaki öğrenciler aşağıdaki adreste yer alan Sosyal Güvenlik Merkezine gitmelidirler.

Gerekli Belgeler:

1. Öğrenci Belgesi
    2. Oturma izni kartı
    3. Başvuru formu (bu form size ilgili merkezde verilecektir)
    4. Başvurudan sonra ödemeyi PTT’ye yapmanız gerekmektedir (yıllık ödeme)