Hidrobiyoloji Araştırma Laboratuvarı



HİDROBİYOLOJİ ARAŞTIRMA LABORATUVARI

Hidrobiyoloji Araştırma Laboratuvar Sorumlusu: Prof. Dr. Hülya KARADEDE AKIN

Hidrobiyoloji Araştırma Laboratuvar Dahili: 3199

Hidrobiyoloji Anabilim Dalı, 2005 yılında, Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü bünyesinde kurulmuştur. Hidrobiyoloji Anabilim Dalı’nda, sucul ekosistemlerde yaşayan canlıların (plankton, bentik mikro ve makro omurgasız, balık) taksonomisi, ekolojisi, koruma biyolojisi ve yaşadıkları çevreyle olan etkileşimleri (sucul toksikoloji ve suyun fiziko-kimyasal yapısı), göl ve akarsu yönetimi ile ilgili konularda teorik, pratik araştırmalar yapılmakta ve eğitim verilmektedir. Ayrıca laboratuvarda bölgemizdeki mevcut plankton türlerinin, bentik omurgasız ve balık faunasının ortaya çıkarılması, endemik ve korunması gereken türlerin belirlenmesine yönelik araştırmaların yanı sıra biyoçeşitlilik ve balık biyolojisi  üzerine de  çeşitli çalışmalar yürütülmektedir. Türkiye’de ve özellikle Dicle, Fırat nehir su sistemleri üzerinde gerçekleştirilen bu araştırmalarla, hem ülke hem de dünya çapında önemli bilimsel katkılar sağlanmaktadır.

 Sucul ekosistemler üzerinde limnolojik araştırmalar yapan Hidrobiyoloji Anabilim Dalı’nda halen 1 Profesör, 1 Doçent ve 2 Araştırma Görevlisi görev yapmaktadır.

Anabilim Dalının Çalışma Alanları ile İlgili Anahtar Kelimeler: Sucul ekosistem; Sucul canlılar (Bentik; Plankton; Balık); Sucul toksikoloji; Dicle, Fırat Su Sistemleri; İhtiyoloji.

Luciobarbus  subquincunciatus   (Günther 1868)