Fen fakültesi Biyoloji Bölümü Tarihçe

21 Kasım 1973 tarih ve 1785 nolu Diyarbakır Üniversitesi Kuruluş Kanunu’nun 1., 2. ve 7. maddeleri çerçevesinde, Üniversitemizin kuruluşu ile aynı zamanda ‘Fen Bilimleri Fakültesi’ bünyesinde Botanik ve Zooloji programlarının açılması ile Biyoloji Bölümünün temelleri atılmıştır. Biyoloji Bölümü, 20 Temmuz 1982 tarih ve 17760 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 41 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 32. Maddesi çerçevesinde, Fen- Edebiyat Fakültesi bünyesinde 4 anabilim dalı (Genel Biyoloji, Moleküler Biyoloji, Botanik ve Zooloji) ile faaliyetlerine devam etmiştir. Son olarak, 02 Eylül 2009 tarih ve 27337 nolu Resmi Gazetede yayınlanan 15345 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Fen-Edebiyat Fakültesi kapatılarak Fen Fakültesi kurulmuş ve bu tarihten itibaren Biyoloji bölümü Fen Fakültesi bünyesinde faaliyetlerini sürdürmektedir. 13 Haziran 2005 tarih itibari ile Hidrobiyoloji ve Biyoteknoloji adı altında 2 anabilim dalının açılması ile bölümümüz anabilim dalı sayısı altıya çıkmıştır. Ancak yakın tarihte açılan Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü nedeniyle bölümümüzün Moleküler Biyoloji Anabilim Dalı kapatılmıştır. Bugün 5 anabilim dalına sahip olan sahip olan Biyoloji bölümünün bünyesinde Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora eğitimi yanında çeşitli araştırma projeleri de yürütülmektedir. Bu kapsamda, Lisans eğitim-öğretim sürecinde ve Lisansüstü araştırmalara yönelik hizmet verebilen 8 adet araştırma laboratuvarı ve 2 adet öğrenci laboratuvarı bulunmaktadır.

Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü 6 Aralık 1983 tarihinde 41 Sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Hakkında Kanun Hükmünde Kararname gereğince kurulmuştur. Fen Bilimleri Enstitüsü’ne bağlı anabilim dalımız 1984 yılında başlayan yoğun çalışmalarla lisansüstü öğrenci alımına ve gerçek anlamda akademik faaliyetlerine başlamış olup, anabilim dalımızda  “TEZLİ YÜKSEK LİSANS” ve “DOKTORA” eğitimi verilmektedir. Lisans, lisansüstü ve doktora eğitimi yanında çeşitli araştırma projeleri de yürütülmektedir.