Ortodonti ABD

ORTODONTİ NEDİR?

Ortodonti kelimesi, Yunanca’da Ortho “düzgün” ve odons “diş” kelimelerinden oluşmaktadır. Ortodonti, dişlerin alveolar kretler üzerinde düzgün şekilde yerleşmesi ve yüz düzensizliklerinin teşhis ve tedavisini sunan diş hekimliğinin bir dalıdır.

ORTODONTİ NE İLE İLGİLENİR?

Dişlerin normal yerlerinde olmamaları, çenelerin gelişimindeki bozukluklar, çene darlıkları, ağızda fazla ya da eksik diş olması ortodontinin ilgi alanlarıdır. Ortodonti dişleri ve çeneleri yeniden konumlandırarak daha estetik bir yüz yapısı ve fonksiyonel çene ilişkileri elde etmeyi hedefler.

NEDEN ORTODONTİ?

Ortodontik tedavilerde hastaya sağlıklı ve fonksiyonel bir çiğneme sistemi kazandırmak amacı ile çeşitli ortodontik aygıtlar kullanılır. Çapraşık dişler; çiğneme fonksiyonunda bozukluklara, bu bozukluklar da, dişlerde normal olmayan aşınma, dişleri çevreleyen destek kemik dokusunda aşırı basınç ve eklem sorunları ile sonuçlanabilir.

Ortodontik bozuklukların oluşumunda genetik ve çevresel faktörlerin etkisi vardır. Zamanından erken veya geç süt dişi çekimi, ağız solunumu, parmak emme, yanlış yutkunma, diş sıkma ve gıcırdatma alışkanlığı yanak ısırma, dudak ısırma gibi alışkanlıklar “maloklüzyon” denilen kötü kapanışa neden olabilmektedir.

ORTODONTİK ANOMALİLER

 Bireyler değişik maloklüzyonlara sahip olabilir, toplumumuzda sık görülen maloklüzyonlar;

ORTODONTİ ANABİLİMDALI KLİNİĞİMİZDE UYGULANAN TEDAVİ HİZMETLERİ

SIKÇA SORULAN SORULAR

ÇOCUĞUMU HANGİ YAŞTA ORTODONTİ MUAYENESİNE GETİRMELİYİM?

Çocuğun ilk ortodontik muayenesinin 7-8 yaşlarında, alt ve üst ön dişler sürdükten sonra yapılmasında fayda vardır.Bu dönemde çenelerin gelişimi ve sürecek daimi dişler ile ilgili problemler fark edilebilir. Yapılacak erken teşhis ile ileride tedavi edilmesi zor olan iskeletsel bozukluklar kolayca tedavi edilebilir, diş çekimini gerektirecek durumlar önlenebilmektedir.


 ERİŞKİN HASTALAR ORTODONTİK TEDAVİ GÖREBİLİR Mİ?

 Ortodontik tedaviler sağlıklı ve güzel bir gülüşe sahip olmak isteyen her yaştaki bireye uygulanabilir. Günümüzde ortodonti hastalarının yaklaşık %25 e yakınını erişkin hastalar oluşturmaktadır.


 ORTODONTİK TEDAVİLER NE KADAR SÜRE ALIR?

 Ortodontik bozukluğun şekline, şiddetine, hastanın yaşı ve uyumuna bağlı olarak 6 ay-3 yıl veya daha uzun sürebilir.


 TELLER DİŞLERİ ÇÜRÜTÜR MÜ?

 Ortodontik tedavilerin diş çürütücü etkisi yoktur. Sadece besin artıklarının birikimi daha kolay olmaktadır. Bu yüzden diş fırçalama ortodontik tedavinin olmazsa olmazıdır.


 TEDAVİ BİTTİKTEN SONRA DİŞLER TEKRAR BOZULUR MU?

 Teller çıkarıldıktan sonra dişler eski pozisyonlarına dönmek isterler. Dişleri mevcut pozisyonlarında tutmak için sabit(retainer) ya da hareketli (SX Plak, Hawley apareyi) kullanılır.


 TEDAVİ İÇİN DİŞ ÇEKİMİNE GEREK VAR MI?

 Diş çekimine karar vermede, alt ve üst çenedeki çapraşıklık miktarı, alt ve üst çenenin büyüme şekli ve hastanın yüz profili esas alınır. Elde edilen sonucun daha stabil olacağı bir ortodontik tedavi için diş çekimi gerekebilir.


 ORTODONTİDE ACİL DURUMLAR NELERDİR?

 Ortodontide acil durumlara ender olarak rastlanır. Teller yeni takıldığında hastanın rahatsızlık hissetmesi normaldir. Bazı hastaların ortodontistin önereceği bir ağrı kesiciyi kullanması gerekebilir.


Dosya Ekleri

Açıklamaİndir
Ortodonti Tanıtım Broşürüİndir