Konum ve Kampüs



Dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Diyarbakır, Güneydoğu Anadolu Bölgesinin en büyük, Türkiye’nin ise sayılı büyük illeri arasında yer almaktadır.

 

Tarih boyunca oluşan kültür mirasından yararlanarak pek çok bilge ve düşünür yetiştiren Diyarbakır, folklorik özellikleri ile de zenginlik kaynağıdır. Dokunan kilim ve heybelerdeki renk renk motifler, tarihin derinliklerinden gelme çeşitli sembollerin canlı ve sıcak örnekleridir.

 

 

Doğunun Paris’i olarak anılan Diyarbakır, modern görünümüyle de görenleri büyülüyor. Geniş alışveriş ve eğlence merkezleri, sanat sokağı, Park Ormanları, geniş caddeler, oyun alanlarıyla sakinlerine tarih içerisinde modern bir yaşam sunuyor.

 

Dicle Nehri’nin suladığı bereketli topraklarda 19.717 dönüm arazi üzerine kurulan ve adını tarihe tanıklık eden Dicle Nehri’nden alan Dicle Üniversitesi sadece bulunduğu şehre değil tüm bölgeye canlılık ve ilim meşalesini yayan çağdaş, yenilikçi ve dinamik bir bilim yuvasıdır.


Dicle Üniversitesi, 1966 yılında Ankara Üniversitesi’ne bağlı olarak Tıp Fakültesi’nin kurulması, 1973 yılında ise Fen Bilimleri Fakültesi’nin de açılması ile fiilen kurulmuş ve Diyarbakır Üniversitesi adını almış, 1982’de ise Diyarbakır Üniversitesi’nin adı Dicle Üniversitesi olarak değiştirilmiştir.

 Bünyesinde 17 fakülte, 3 Yüksekokul, 12 Meslek Yüksekokulu, 4 Enstitü, Devlet Konservatuvarı, Merkezi Kütüphane, Merkezi Araştırma Laboratuvarı, Teknokent, Öğrenci Yaşam Merkezi, 38 Araştırma ve Uygulama Merkezi ve örneği nadir 15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezi ile öğrencilerine modern ve çağdaş eğitim olanakları sunmaktadır.

 

 Bünyesinde başta Tıp Fakültesi olmak üzere, Diş Hekimliği fakültesi, Hukuk fakültesi, Ziya Gökalp Eğitim fakültesi,  İlahiyat fakültesi, Ziraat fakültesi, Veteriner fakültesi, Fen fakültesi,   Edebiyat fakültesi, Mimarlık fakültesi, Mühendislik fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler fakültesi, İletişim Fakültesi, Eczacılık fakültesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi, Uygulamalı Bilimler fakültesi, Atatürk Sağlık Bilimleri fakültesi bulunduran  Dicle Üniversitesi,  Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Yabancı Diller Yüksekokulu ve Sivil Havacılık Yüksekokulları gibi birimlere de sahiptir.

 

Merkez kampusun dışında Diyarbakır’ın Ergani, Çermik, Çüngüş, Bismil ve Silvan ilçelerinde de Yüksekokulları mevcuttur.


Türkiye’nin en büyük kongre merkezlerinden birine sahip olan Dicle Üniversitesi, yılda 1000’e yakın sempozyum, kongre, panel, konferans ve diğer etkinlikler düzenleyerek bilim, sanat ve kültür alanında bölgenin bir cazibe merkezi haline gelmiştir.

 

1226 Yataklı Dicle Üniversitesi eğitim ve Araştırma Hastanesi, Türkiye’nin en gelişmiş hastanelerinden biridir. Ayrıca bünyesinde mevcut olan Çocuk Hastanesi, yanık ünitesi, Onkoloji Hastanesi, Kardiyoloji hastanesiyle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki 8 ilin yaklaşık 7 milyon nüfusuna sağlık hizmeti vermektedir.

 

  Ülkemizin ihtiyaç duyduğu genç beyinleri yetiştirmek amacıyla, öğrencilerin güven ve huzur içerisinde çağdaş, kaliteli bir eğitim aldıkları nezih ve huzurlu bir kampus ortamı hazırlanmıştır.

 

 Diyarbakır’ın çağdaş yüzü Dicle Üniversitesi; yeni Laboratuvarlarıyla bilimsel platformda yeniliklere imza atmakta, bu doğrultuda tüm birimlerde lokal donanımlı laboratuvar sayısını hızla artırmaktadır.

 

 Toplumda öncü olacak insanları bilimsel bir anlayışla yetiştirmeyi amaçlayan Dicle Üniversitesi; bilimsel, kültürel ve sosyal etkinlikleri ile de ön plana çıkmakta ve düzenlediği sempozyum, konferans, seminer, panel ve konserlerle alanında tanınmış bilim adamı, yazar, sanatçı, gazeteci ve iş adamı gibi kişileri; öğrenci, öğretim üyesi ve Diyarbakır halkı ile buluşturmaktadır.

 

Öğrenci dostu bir üniversite olan Dicle Üniversitesi, düzenlenen halk oyunları, sergiler, tanışma piknikleri ve geziler, üniversite bünyesindeki birimler arası spor müsabakaları, çeşitli sanat gösterileri, Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziği Koroları, Tiyatro Topluluğu, sergiler, sinema günleri ve öğrenci kulüpleri etkinlikleri ile renkli görüntülere sahne olmaktadır.

 

Dicle Üniversitesi’nde öğrencilerin ders dışı aktivitelerle kendilerini geliştirmelerini sağlayacak 80’nin üzerinde öğrenci kulübü mevcuttur.

Dicle Üniversitesi, kantin, kafeterya ve tesislerinin yanı sıra, Merkezi Öğrenci Yemekhanesine ek olarak çeşitli fakülteler bünyesinde mevcut yemekhaneleri ile öğrencilerine ucuz ve kaliteli beslenme olanakları sunmakta ve maddi durumu yetersiz öğrencilere ise ücretsiz yemek verilmektedir.

 

Doğa ile iç içe olan kampusunda, kolay ulaşım imkanları, zengin sosyal, kültürel ve sportif aktiviteleri, kaliteli sağlık hizmetleri, banka, postane ve kablosuz internet hizmetleriyle DİCLE ÜNİVERSİTESİ, öğrenciler için çok cazip bir üniversite ortamı sunmaktadır.

 

 

Dicle Üniversitesi ulusal ve uluslararası müsabakalara ev sahipliği yapabilecek geniş ve modern sportif tesislere sahiptir.1500 ve 500 seyirci kapasiteli kapalı spor salonları, kondisyon ve güreş çalışma salonları, Basketbol, Voleybol, Futbol Sahaları ve Tenis kortlarının yanı sıra; Tam Olimpik ve yarı olimpik açık ve Kapalı Yüzme Havuzları bulunmaktadır.

 

Öğrencilerin barınma ihtiyaçları ise ev ortamını ve aile sıcaklığını aratmayan yurt imkanlarında karşılanmaktadır.