Coronavirus COVID-19 Salgınında Diş Tedavileri İçin Aldığımız Bazı Önlemler

10.01.2021

Coronavirus COVID-19 Salgınında Hastalarımızın Güvenli Diş Tedavileri Yaptırabilmeleri İçin Aldığımız Bazı Önlemler
Değerli Hasta ve Hasta Yakınlarımız;
Dicle Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi olarak tüm dünyayı ve ülkemizi tehdit eden COVID-19 (Coronavirus) salgınına yönelik hastalarımızı, hasta yakınlarını, sağlık çalışanlarımızı korumak için hastalığın görülmeye başladığı ilk andan itibaren çok sayıda önlem alınmış olup, takip eden dönemde de dinamik olarak alınmaya devam edilecektir.
Coronavirus salgını ile ilgili olarak Acil Durum Eylem Planları içerisinde “Bulaşıcı Hastalıklar” Eylem Planlarımızda güncellemeler yapılmış, aksiyon planları oluşturulmuştur. Bu önlemler Diş Kliniklerimize başvuran ve tedavileri devam eden hastalarımızın güvenilir sağlık hizmetini olumsuz şartlardan etkilenmeden alabilmesine ve hasta güvenliğine yöneliktir.
Başvuru ve Tedavi Alanlarının Ayrımı:
Olası şüpheli vakaların başvurması durumunda diğer hastalarımızın ve hasta yakınları ile aynı ortamı paylaşmamaları için ayrı enfeksiyon ünitleri bekleme alanları ve sadece bu hastalara yönelik klinik ve tedavi planlamaları yapılmıştır. Böylelikle hastalarımızın fakültemizde bulundukları dönemde güvenle hizmet almaları sağlanmaktadır.
Fakültemize  Girişler:
Olası enfekte hastaların diğer hastalardan ayrılması ve tüm hastalarımız ile çalışanlarımızın güvenliği için fakülte girişlerinde sağlık çalışanları dahil herkesin ateş ölçümü ve semptom sorgulaması, HES kodu sorgulaması yapılmakta, el dezenfeksiyonu sağlanmaktadır.
Sosyal Mesafenin Oluşturulması, Bulaş Riskini Azaltma:
Hastalarımızla çalışanlarımız arasında en az 1 metrelik mesafenin korunması için alanlarda gerekli düzenlemeler yapılmıştır. Ortak kullanım alanlarında hasta bekleme koltukları sosyal mesafe gözetilerek planlanmıştır.
Hasta Yoğunluğunu Azaltma:
Sosyal mesafenin oluşturulması ve olası bulaşlara karşı korunulması için online randevu sistemine geçilmiştir. Hastalarımızın tedavileri sonrası yapılan tetkik kontrol görüşmeleri telefon ile  yapılabilmektedir.

Hemen hemen tüm diş tedavilerinde aktif rol alan döner aletlerin (aeratörlerin) sprey etkisinin kontaminasyon açısından yarattığı etkiyi önelemek amacıyla havalandırma sistemleri başta olmak üzere gerekli dezenfeksiyon tedbirleri alınmış olup bu işlemlerin yapılacağı vakalarda özel kabinler devreye alınmıştır.
Genel Alanların Temizliği:
Fakülte binamızda tüm alanlarda detaylı temizlik sıklığı artırılmış, ilgili alanlarda dezenfeksiyon yapılmış, bir çok alana ilave el dezenfektanları yerleştirilmiştir. Gün içerisinde tüm tuvaletler, kapı kolları, merdiven trabzanları, el dezenfektanlarının kolları gibi kişi temasının yüksek olduğu alanlar sürekli olarak dezenfektanlarla temizlenmektedir. Asansör temizliklerinin sıklığı artırılmış yarım saatte bir yapılmaya başlanmıştır.
Fakültemizde oluluşturulan 13 adet izole alanda kullanılan klima santrallerinin tamamı %100 taze hava santralidir. Diğer Klimasantrallerinde filtre temizlikleri düzenli olarak yapılmaktadır.
Değerli Hastalarımız,
Önümüzdeki günlerde de,  normalleşme sürecine dair gelişmeleri yakından takip ederek gerekli tüm tedbirleri almaya devam edeceğiz.