Yönerge

BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar

Amaç
MADDE 1- (1) Bu Yönetmelik Dicle Üniversitesinde ve bağlı birimlerinde görev yapan personellerden oluşturulan Dicle Üniversitesi Arama ve Kurtarma Ekibinin (DÜAK) kuruluşu, görevleri, çalışma usul ve esaslarını belirtmek amacıyla düzenlenmiştir.
Kapsam
MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik Dicle Üniversitesi ve bağlı birimlerdeki gönüllülerden oluşturulan arama ve kurtarma ekibini kapsar.
Hukuki Dayanak
MADDE 3 - (1) 
a) 13.07.2021 Tarihli ve 31540 Sayılı Resmi Gazetede Yayınlanan Afet Ve Acil Durum Arama ve Kurtarma Birlik Müdürlükleri İle İl Afet ve Acil Durum Arama ve Kurtarma Ekiplerinin Kuruluşu, Görevleri, Çalışma Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmelik ve   2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu
b) 05.08.2010 tarihli ve 27663 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Sivil Savunma Uzmanın İdari Statüsü Görevleri, Çalışma Usul ve Esasları İle Eğitimleri Hakkında Yönetmeliğe, 
c) AFAD Gönüllülüğü Yönergesi,
Tanımlar
MADDE 4 - (1) Bu Yönetmelikte geçen tanımlardan;
Valilik: Diyarbakır Valiliğini,
Üniversite: Dicle Üniversitesini,
DÜAK: Dicle Üniversitesi Arama ve Kurtarma Ekibini
Gönüllü Kişi ve Kuruluşlar: Üniversite Rektörlüğünce belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde arama ve kurtarma hizmetlerine katılacak gönüllü kişi ve kuruluşları ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Teşkilat, Görev ve Kuruluş Teşkilat

MADDE 5 – (1) DÜAK Ekip Üyeleri:
Ekip Lideri
Lider Yardımcıları
İletişim (Haberleşme) Sorumlusu ç)  Lojistik Sorumlusu
Güvenlik Sorumlusu
Arama ve Kurtarma Ekibi (18’er kişilik)
Yaşam Destek Ekibi  
 Ulaşım Sorumlusu



Görevler
MADDE 6 - (1) Ekip Liderinin Görevleri:

Ekip Lideri aldığı emirler doğrultusunda birliğini sevk ve idare eder. Ekip üyelerini seçer. Ekip Lideri ekibin güvenlik içinde çalışmasını sağlar. Aldıkları eğitim çerçevesinde hareket eder. Ekip Liderinin emirleri kesindir. Ekibin tertip düzen ve disiplininden sorumludur. Ekip malzemelerinin depolanmasından, bakımından ve kişilere zimmetlerinden sorumludur. Ekip Lideri aldığı görev gereği İl ve İl dışında muhatap olacağı yetkililere karşı disiplinli olma ve Üniversiteyi en iyi şekilde temsil etmekle yükümlüdür. Ekibin eğitimini sağlar diğer kurumlarla eğitim, tatbikat, diğer faaliyetleri planlar ve takip eder.
(2)- Ekip Lider Yardımcıları: Ekip Liderine yardım ederler. Ekibin göreve hazırlanmasına nezaret ederler. Ekip Lideri olmadığı yerde onun görevini üstlenirler. Raporlama çalışmalarını ve kayıt işlerini, depolama işlerini yürütürler, ekip malzemelerinin koruması ve bakımından ve kişilere zimmetlerinden sorumludurlar.
(3)- Ekip Elemanları: Ekip elemanları üstlerinin kendilerine verdiği görevleri yaparlar. Görevleri yerine getirirken can güvenliklerini ön planda tutarlar. Mal güvenliklerini sağlarlar. Kendilerine verilen eğitimlerdeki gibi davranmalıdırlar. Disiplinli olmak zorundadırlar. Arama kurtarma malzemeleri ile ilgili bilgilerin hem pratik hem de uygulama bakımından tam olarak bilgi sahibi olarak malzemenin bakım ve muhafazasında azami hassasiyet göstermeli ve disiplinli olmalıdır. Ayrıca gerekli olan İlk yardım bilgilerini çok iyi bilmeli ve uygulamalıdırlar.
Ekiplerin Kuruluşu
MADDE 7- (1) Ekip personeli Dicle Üniversitesinde görev yapan personelden ve öğrenim gören öğrencilerinden gönüllülük esasına göre müracaat edenlerden Sivil Savunma Uzmanlığı tarafından seçim yapılarak oluşturulur. Dicle Üniversitesi Arama ve Kurtarma Ekibinin kısa adı DÜAK’tır.
Ekiplerin teçhizat, araç ve gereç gibi ikmal ve donatımları her yıl oluşturulacak Üniversite bütçesinden karşılanır.
Ekiplerin kayıtlarının tutulması, malzeme ve teçhizatlarının bakım, onarım, eğitim gibi her an verilecek bir göreve hazır halde tutulmasında Sivil Savunma Uzmanlığı Biriminde görevli ekip liderinin görevlendireceği kişiler, ekip liderine karşı sorumludur. Tüm ekip üyeleri ekip liderinin talimatlarına uymak zorundadır.
İş Birliği ve Koordinasyon
MADDE 8 - (1) Dicle Üniversitesi Arama ve Kurtarma (DÜAK) ekibi kuruluşundan sonra Diyarbakır Valiliği İl Afet Acil Durum Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü (UMKE), Arama- Kurtarma ve Haberleşme Sivil Toplum Kuruluşları ile gerek görüldüğünde karşılıklı işbirliği protokolü imzalar.

Ekiplerin Görevleri
MADDE 9 - (1) DÜAK Teşkilatının ve Ekiplerinin görevleri şunlardır:
Savaşta, afetlerde, büyük yangınlarda ve önemli kazalarda; arama, kurtarma, ilkyardım ve sosyal yardım hizmetlerini imkânları ölçüsünde yapmak.
Profesyonel Arama ve Kurtarma ekipleri ve diğer gönüllü ekiplerle koordine sağlayıp yetkililerce verilecek görevleri yapmak.
İlimize gelen afetzedelere ve sığınmacılara sosyal yardım gerektiğinde yetkililerce (Valilik) görev verildiğinde hizmet sunmak.

ç) Ekiplerde görev alan gönüllü personelin teorik, tatbiki, bilgi ve becerileri ile fiziki kabiliyetlerini artırmak ve göreve her an hazırlıklı bulunmalarını sağlamak için hazırlanan eğitici programlara (haftalık-aylık-yıllık) katılmak.
İstek yapılması halinde yurt içinde ve yurt dışında meydana gelecek afetlerde arama, kurtarma ve yardım faaliyetlerine katılmak.
Afet hallerinde görev verildiğinde, afet bölgelerine en seri şekilde ulaşabilmek için zaman zaman bir program dâhilinde yapılacak haberleşme, toplanma, yüklenme ve intikal tatbikatlarına katılmak.
Üniversite Rektörlüğü tarafından verilecek benzeri hizmetleri yapmak.
Üniversite   Personeline Afetlerle ilgili eğitim ve seminerler düzenlemek, bununla ilgili Yıllık Eğitim Planını yapmak.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Göreve Sevk ve Görev Yeri Sorumluluğu
MADDE 10- (1) a) Dicle Üniversitesi Arama ve kurtarma ekibinin görevlendirilmesini Üniversite Rektörü   yapar.
Dicle Üniversitesi Arama ve Kurtarma ekibi görev yerinde Valilik bünyesinde bulunan Kriz yönetiminin sorumluluğunda görev yapar.
Arama-kurtarma ekibine katılacak memur, işçi veya diğer personel (sözleşmeli vs.) kendilerine verilecek emirleri aynen uygularlar.
ç) Arama-kurtarma Ekibine verilen afet görevinde her kişi kendisine düşen görevi en iyi şekilde yerine getirmekten sorumludur.
Önce kendi can güvenliğini emniyete almak zorundadır, kendisine teslim edilen malzemelerin bakımından ve kullanımından birinci derecede sorumludur. Bulduğu her canlıyı canlı çıkarmak için tüm tedbirleri almak zorundadır.
Kurtarmada sıralama: canlı insan, cansız insan, hayatı önem taşıyan kamu malı, canlı hayvan, eşya gibi sıralamaya dikkat edilmeli aksine hareket edilmemelidir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Haberleşme ve Koordinasyon

Haberleşme
MADDE 11 - (1) Afet haberinin alınması ve afet bölgesine intikal edilmesiyle birlikte hizmet sunacak olan Dicle Üniversitesi (DÜAK) Arama Kurtarma Ekibi yaptığı çalışmaları net, doğru ve anlaşılır bir şekilde ilgililere ulaştırmak için, 24 saat esasına göre “SEYYAR HABERLEŞME MERKEZİ” kurar. Bu merkezin çalışma usul ve esasları ayrıca hazırlanacak özel talimatla belirlenir.
Koordinasyon
MADDE 12 - (1) Afet bölgesinde İl Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi gözetiminde, bölgeye gelen diğer birlik ve ekiplerle koordineli bir çalışma ortamı sağlanır.







Görev Kıyafeti

BEŞİNCİ BÖLÜM
Donatım ve Kıyafet

MADDE 13 - (1)  Görev kıyafeti; arama-kurtarma ve ilkyardım personeli için aşağıda şekil ve özellikleri belirtilen lambalı kask, diğerleri için şapka, tişört, polar yağmurluk, ikaz yeleği, iş elbisesi veya tulumu,  ve uzun konçlu bottan oluşur. Sel veya çığ olaylarında giyilecek özel elbiseler ile hizmetin özelliğine göre ihtiyaç duyulan diğer görev kıyafetlerinin özellikleri şartnamesinde belirtilir.
Lambalı kask ;  darbeye dayanıklı, ayarlanabilir sistemli, PVC veya fiber malzemeden.
İş elbisesi; hizmetin özelliğine göre, idarece tespit edilecek lacivert renkli kumaştan cepleri dıştan ve iki parçalı olarak imal edilir
İş tulumu; Lacivert renkte kumaştan cepleri dıştan ve tek parçalı olacak şekilde, kışlık    ve yazlık iş kıyafetleri teknik şartnameye göre temin edilecektir.
ç) Uzun kollu Polar; hafif    Polertec kumaştan imal edilir
Yağmurluk; kışlık eğitim kıyafetinde belirtilen özelliklerde imal edilir
İkaz yeleği; kavuniçi renkli, PVC kumaştan imal edilir
İhtiyaç durumu ve idarenin belirleyeceği şartlar doğrultusunda da yukarıdaki belirtilen özeliklerden farklı kıyafetler kullanılabilir.
Ölçü ve Semboller
MADDE 14 - (1) a) Şapkada, 4 cm. eninde, DÜAK Sembolü bulunur. Arkasında Dicle Üniversitesi yazar.
Ceket, mont, parka, iş elbisesi; sol kol üzerinde, üst noktası omuz çizgisinden 5 cm. aşağıda, en geniş yeri 7,5 cm. eninde, uzunluğu 9,5 cm. olan bez üzerine işlemeli DÜAK sembolü bulunur.
Ceket, mont, tulum, tişört, iş elbisesi, polar kıyafetlerin sağ kolunda Türk Bayrağı bulunur.
ç) Ceket, mont, tulum, tişört, iş elbisesi, polar’ın sol göğsünde DÜAK sembolü bulunur.
Ceket, mont, tulum, tişört, iş elbisesi, polar sağ göğsünde Dicle Üniversitesi
yazar.
Ceket, mont, tulum, tişört, iş elbisesi, Polar sırtında “DÜAK Arama Kurtarma” yazar. İhtiyaç durumu ve idarenin belirleyeceği şartlar doğrultusunda da yukarıdaki belirtilen özeliklerden farlı kıyafetler kullanılabilir.

Teçhizat Cetveli
MADDE 15 - (1)  a)    Yazlık- Kışlık Tişört, Pantolon
Mont 
İkaz Yeleği
Şapka-Bere
Yağmurluk 
Çelik burunlu bot – Çizme


                                 g) Dizlik ve Dirseklik  
                                 ı) Uyku tulumu  
                                 j) Mat
                                 

MADDE 16 - (1) Ekip personeline yazlık, kışlık olmak üzere eğitim ve görev kıyafetleri verilir. Verilen kıyafetler kullanım durumuna göre her yıl yenilenebilir.

Disiplin
MADDE 17 - (1) Tüm üyeler, ekip liderine karşı birinci dereceden sorumludur. Ekip lideri Üniversite Rektörlüğüne karşı sorumludur. DÜAK üyelerinin usulsüz müracaat şikâyet ve istekte bulunamaz. Devlet memurları kanunda belirtilen esaslara göre şikâyet müracaat veya isteklerini ekip liderine bildireceklerdir. Ekip Lideri tarafından silsile yolu ile gerekli işlemlerin yapılması sağlanır. Günün koşullarına göre gerekebilecek düzenlemelerin yapılarak Rektörlük onayına sunulması yine bu birim tarafından takip edilir. Gerekli görülen talimat ve
Yönergeler Üniversite Rektörünün onaylaması sonrası uygulanacaktır. Tüm üyeler bu kurallara koşulsuz olarak uymak zorundadır.
MADDE 18 - (1) Gönüllülerden teşekkül eden bu ekiplerin gerektiğinde başarılı hizmet vermeleri için disiplin, devamlılık ve denetim esas alınır. Bu nedenle, eğitim ve hizmet davetine mazeretsiz olarak azami iki kez katılmayanlar Ekip Lideri tarafından ekipten çıkarılabilir.

ALTINCI BÖLÜM
Denetim - Yürütme - Yürürlük

Denetim
MADDE 19- (1)Üniversite Rektörü veya görevlendireceği kişi veya kişiler tarafından denetlenir.

Yürütme
MADDE 20-(1) Bu Yönergede belirtilen usul ve esaslar dâhilinde yürütülmesinden Dicle Üniversitesi    Rektörü  sorumludur.

Yürürlük
MADDE 21-(1) Bu Yönerge Üniversite Senatosunda kabul edilip karara bağlandıktan sonra yürürlüğe girer.


Dosya Ekleri

Açıklamaİndir
yönergeİndir