CUMHURİYETİN 100. YILINDA ULUSLARARASI DİYARBAKIR’IN GELECEK TASAVVURU KONGRESİ LANSMANI YAPILDI


09.02.2024


CUMHURİYETİN 100. YILINDA ULUSLARARASI DİYARBAKIR’IN GELECEK TASAVVURU KONGRESİ LANSMANI YAPILDI

“Cumhuriyet’in 100’üncü Yılında Uluslararası Diyarbakır’ın Gelecek Tasavvuru Kongresi” lansmanı gerçekleştirildi.

Dicle Üniversitesi Konuk Evi’nde düzenlenen programa Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç, Yenişehir Belediyesi Başkan Vekili Yardımcısı Özgür Polat, İlim Yayma Cemiyeti Diyarbakır Şube Başkanı ve Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Ali Karakaş’ın yanı sıra üniversite rektör yardımcıları ve öğretim üyeleri katıldı.

Yenişehir Belediyesi Başkan Vekili yardımcısı Özgür Polat, “Biz aslında bir sempozyum ile başladık, sonradan bir kongreye dönüştü. Yenişehir Belediyesi olarak büyük bir talep ve bölgenin ihtiyacına binaen bu işin içerisinde bulunduk. Sosyal belediyecilik anlayışıyla biz bu kongrenin içerisinde yer aldık. Bu anlamda Diyarbakır’ın gelenek ve gelecek arasında bulunan noktada hem geçmişimizi hem de geleceğe yönelik olacak şekilde bu kongre bölgeye ilim, kültür, sanat ve tarih anlamında çok büyük katkısı olacaktır. Bu program içerisinde bulunmaktan dolayı Yenişehir belediyesi olarak büyük bir gurur içerisindeyiz” ifadelerini kullandı.

İlim Yayma Cemiyeti Diyarbakır Şube Başkanı ve Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Ali Karakaş ise interdisipliner pencereden Diyarbakır’ın eski ve yeni ilişki biçimlerini anlama çabasını içeren kongrenin, bir yandan Diyarbakır’a kimlik kazandıran hususların ontolojik, tarihi ve mekânsal kodlarını çözümlemek, öte yandan şehrin geleceğine dair ufuk açıcı projeksiyonlar tutmak amacını içerdiğini belirtti. Doç Dr. Karakaş, “Keskin bir disiplin sınırlaması olmaksızın tasvir edici, açıklayıcı, anlamlandırıcı, yorumlayıcı ve yönlendirici bildirilerin beklendiği bu kongrenin hem interdisipliner sınırların sorgulanmasına hizmet etmesi hem de Diyarbakır’ın tarih, coğrafya, ekonomi ve toplum odaklı bir bakış açısıyla yeniden anlaşılmasına imkan sağlayacak bir zemin oluşturması beklenmektedir. Diyarbakır Valiliği, Dicle Üniversitesi, Diyarbakır Yenişehir Belediyesi ve İlim Yayma Cemiyeti Diyarbakır Şubesi paydaşlığında 16-18 Şubat 2024 tarihleri arasında düzenlenecek olan kongre, özgün araştırmalarıyla katılım sağlayacak akademisyenlerin katkılarını beklemektedir” dedi.

Rektör Prof. Dr. Mehmet Karakoç da yaptığı konuşmada 16- 18 Şubat tarihleri arasında düzenlenecek olan “Cumhuriyet’in 100’üncü Yılında Diyarbakır’ın Gelecek Tasavvuru Uluslararası Kongresi’nin hayırlara vesile olması dileğinde bulunarak, “Diyarbakır ciddi manada bir medeniyetler şehridir. Son 150 yıl içerisinde Ali Emiri’ler, Süleyman Nazif’ler, Sezai Karakoç’lar, Cahit Sıtkı Tarancı’lar, Ziya Gökalp’lar, Ahmet Arif’ler gibi çok farklı alanlarda insanlar çıkmış. Bir Mütefekkir’in dediği gibi ‘Diyarbakır’a dokunduğunuz zaman ya şairdir, ya yazardır, ya düşünürdür ya da ilim – bilim adamıdır.’ Bu değerleri anlatmak, bu değerler üzerinden geleceğe daha iyiyle bakmak, Türkiye yüzyılında, Cumhuriyetimizin 2’nci asrında Diyarbakır’ımızın da bir yüzyıl şehri olması için ciddi manada çalışmak gerekiyor. Gelecekten aldığımız o düşünceyle geriye bakmak gerekiyor” ifadelerini kullandı.


https://www.youtube.com/watch?v=SGosMpX7rHw


Fotoğraf Galerisi