’Yöresel Cevizli Burma ve Soğuk Baklava Üretimi


01.04.2024


Diyarbakır Tarım Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölümü, Gıda Teknolojisi Programı öğrencileri; Yöresel Ürünler Teknolojisi dersinin uygulaması kapsamında, sorumlu Öğr. Gör. Serap GÜNEŞ ve Öğr. Gör. Demet EKTİREN eşliğinde ‘’Yöresel Cevizli Burma ve Soğuk Baklava Üretimi’’ etkinliği gerçekleştirmiştir.

Türk mutfağının vazgeçilmez tatlarından biri olan baklavalar Türk tatlı sanatının en önemli öğelerinden birini oluşturmaktadır. Tek başına bir dal olmayı başarmış bu önemli tatlı türlerini, bilgi ve becerimizle birleştirerek üretimini gerçekleştirdik. Böylece özel bir hamura sahip, şuruplu tatlıların en güzel örneği olan baklava ve çeşitlerini istenilen niteliklere uygun hazırlanması öğretilirken aynı zamanda yufka ile yapılan tüm Türk mutfağı ürünlerinin hazırlanmasında büyük beceri kazandırıldı.

Yapılan uygulama ile birlikte farklı yörelerde uygulanmakta olan baklava hamurundan sararak ve büzerek oklavadan çekme tekniği ile hazırlanan tatlı çeşitlerini ve yapım yöntemleri öğrenildi. Ayrıca baklava hamurundan tepside keserek, katlayarak ve şekillendirerek hazırlanan tatlı çeşitlerini ve yapım yöntemleri öğrenildi.