Diyarbakır Tarım Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölümü, Gıda Teknolojisi
Programı öğrencileri; Yöresel Ürünler Teknolojisi dersinin uygulaması
kapsamında, sorumlu Öğr. Gör. Serap GÜNEŞ ve Öğr. Gör. Demet EKTİREN eşliğinde
‘’Yöresel Cevizli Burma ve Soğuk Baklava Üretimi’’ etkinliği
gerçekleştirmiştir.
Türk
mutfağının vazgeçilmez tatlarından biri olan baklavalar Türk tatlı sanatının en
önemli öğelerinden birini oluşturmaktadır. Tek başına bir dal olmayı başarmış
bu önemli tatlı türlerini, bilgi ve becerimizle birleştirerek üretimini
gerçekleştirdik. Böylece özel bir hamura sahip, şuruplu tatlıların en güzel
örneği olan baklava ve çeşitlerini istenilen niteliklere uygun hazırlanması
öğretilirken aynı zamanda yufka ile yapılan tüm Türk mutfağı ürünlerinin hazırlanmasında
büyük beceri kazandırıldı.
Yapılan
uygulama ile birlikte farklı yörelerde uygulanmakta olan baklava hamurundan
sararak ve büzerek oklavadan çekme tekniği ile hazırlanan tatlı çeşitlerini ve
yapım yöntemleri öğrenildi. Ayrıca baklava hamurundan tepside keserek,
katlayarak ve şekillendirerek hazırlanan tatlı çeşitlerini ve yapım yöntemleri öğrenildi.