Suşi ve Kimçi Yapımı Etkinliği Gerçekleştirildi


03.04.2024


Diyarbakır Tarım Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölümü, Gıda Teknolojisi Programı öğrencileri; Yöresel Ürünler Teknolojisi dersinin uygulaması kapsamında, sorumlu Öğr. Gör. Serap GÜNEŞ ve Öğr. Gör. Demet EKTİREN eşliğinde Süt ve Ürünleri Teknolojisi Laboratuvarı’ nda ‘’Suşi ve Kimçi Yapımı’’ etkinliği gerçekleştirmiştir.

Kimçi, sebzelerin fermente edilmesi yoluyla üretilen geleneksel bir Kore yiyeceği olup çoğunlukla yemeklerin yanında garnitür olarak servis edilir. Kimçi üretimi sırasında ham madde olarak baechu adı verilen Çin lahanası ve Mu adı verilen Kore turpu kullanılmaktadır. Kimçi hazırlanırken kullanılan salatalık, yeşil soğan, zencefil, sarımsak, kırmızı toz biber, balık sosu gibi bileşenler kimçinin fonksiyonel özellikler kazanmasına ve aromasının gelişmesine katkı sağlamaktadır.

Suşi, genellikle çiğ deniz ürünleri ve sebzeler gibi çeşitli malzemelerle birlikte, biraz şeker ve tuz ile hazırlanmış sirkeli pirinçten oluşan geleneksel bir Japon yemeğidir. Suşi stilleri ve sunumu çok çeşitli olup ana bileşeni aynı zamanda shari veya sumeshi olarak da adlandırılan suşi pirincidir.  Japonya çıkışlı bir yemek olmasına rağmen tüm Uzakdoğu ülkelerinde tüketilir. Birçok suşi türü vejetaryendir. Genellikle gariwasabi ve soya sosu ile servis edilir. 

Son zamanlarda ülkemizde de oldukça popüler hale gelen bu ürünlere olan ilgi her geçen gün büyük oranda artmaktadır. Bu iki ürünün yapım kolaylığını ve lezzetini ortaya çıkarmak amacıyla bölüm öğrencilerimizle birlikte Süt ve Ürünleri Teknolojisi Laboratuvarı’ nda ürünlerin üretimlerini gerçekleştirdik. Yapılan uygulama ile birlikte farklı ülkelere ait olan geleneksel Kimçi ve Suşi çeşitleri ve bunların yapım yöntemleri öğrenildi. 


Fotoğraf Galerisi