Diyarbakır Tarım Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölümü, Gıda Teknolojisi
Programı öğrencileri; Yöresel Ürünler Teknolojisi dersinin uygulaması
kapsamında, sorumlu Öğr. Gör. Serap GÜNEŞ ve Öğr. Gör. Demet EKTİREN eşliğinde Süt ve Ürünleri Teknolojisi
Laboratuvarı’ nda ‘’Suşi ve Kimçi Yapımı’’ etkinliği gerçekleştirmiştir.
Kimçi,
sebzelerin fermente edilmesi yoluyla üretilen geleneksel bir Kore yiyeceği olup
çoğunlukla yemeklerin yanında garnitür
olarak servis edilir. Kimçi üretimi sırasında ham madde olarak baechu
adı verilen Çin lahanası ve Mu adı verilen Kore turpu kullanılmaktadır. Kimçi
hazırlanırken kullanılan salatalık, yeşil soğan, zencefil, sarımsak, kırmızı
toz biber, balık sosu gibi bileşenler kimçinin fonksiyonel özellikler
kazanmasına ve aromasının gelişmesine katkı sağlamaktadır.
Suşi,
genellikle çiğ deniz ürünleri ve sebzeler gibi çeşitli
malzemelerle birlikte, biraz şeker ve tuz ile hazırlanmış sirkeli pirinçten oluşan geleneksel bir Japon yemeğidir. Suşi stilleri ve
sunumu çok çeşitli olup ana bileşeni aynı zamanda shari veya sumeshi olarak da
adlandırılan suşi pirincidir. Japonya çıkışlı bir yemek olmasına rağmen
tüm Uzakdoğu ülkelerinde tüketilir. Birçok suşi türü vejetaryendir. Genellikle gari, wasabi ve soya sosu ile servis edilir.
Son zamanlarda ülkemizde de oldukça popüler hale gelen bu
ürünlere olan ilgi her geçen gün büyük oranda artmaktadır. Bu iki ürünün yapım
kolaylığını ve lezzetini ortaya çıkarmak amacıyla bölüm öğrencilerimizle
birlikte Süt ve Ürünleri Teknolojisi Laboratuvarı’ nda ürünlerin üretimlerini
gerçekleştirdik. Yapılan uygulama ile birlikte farklı ülkelere
ait olan geleneksel Kimçi ve Suşi çeşitleri ve bunların yapım yöntemleri
öğrenildi.